Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zwiększenie frakcji wyrzutowej

Gość macher!

Rekomendowane odpowiedzi

Gość macher!
moj wiek to 20 lat :(. Obawiam sie bardzo chorob serca i ukladu krazenia. Pale 20 papierosow dziennie ale od wczoraj zaczalem rzucanie. Podczas wysilku odczuwam cos w stylu ze nie moge zaczerpnac powietrza - jakby mnie sie cos blokowalo? Echo bylo robione prawie miesiac temu. Jest sens powtarzac? Mam podwyzszony puls, czasem do 90. Oprocz tego boli mnie czasem w klatce piersiowej - mostek, zebra po prawej i lewej stronie. Z ekg wychodzi tylko zespol wczesnej repolaryzacji, co jest uwazane za norme.
Gość Wojtek83
Frakcja wyrzutowa jest to parametr który zmienia się nie tylko z wiekiem, ale zależy głównie od trybu życia. Jeżeli ktoś pali, siedzi przy komputerze całymi dniami to jego serce słabnie dostosowując się do danego stylu zycia. Masz 20 lat przestań palić, zacznij uprawiać regularnie sport, a za pół roku na pewno się poprawi. Takiego badania jak usg serca nie ma sensu powtarzać co chwile chyba że wykryto np. jakąś wadę serca i lekarz każe powtarzać je raz co 4,6 miesięcy w zależności od zaawansowania zmian.
Gość macher!
Dziekuje Wojtku! A czy jest jakas mozliwosc, zebym teraz nagle mial jakas chorobe serca, typu niewydolnosc? Co powiesz na te problemy z oddychaniem podczas wysilku? Boje sie bardzo o objawy niewydolnosci serca... ;(. Juz mam dosc palenia, ale jak tutaj sie wziac za sport :(. W tamtym roku jezdzilem jeszcze wyczynowo na motocyklu i gralem w koszykowke w trzeciej lidze... :(
Gość Wojtek83
Jeżeli miałeś robione badnia serca i lekarz nic nie wykrył tzn. że ok. Problemy z oddychaniem moga brać się z nadmiaru palenia 20 fajek dziennie to sporo. Jeżeli tak bardzo się obawiasz to możesz zawsze se zrobić test wysiłkowy podczas którego jest monitorowana praca serca. Badanie robi się w celu sprawdzenia ukrwienia twojego serca i przepływu krwi oraz wydolności organizmu. Serce masz sprawne 57% EF, a lekka niewydolność jest ok. *50%