Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Uzupełnienie potasu i magnezu

Gość Pan W

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Powiedzcie mnie, co bedzie skuteczne do uzupelnienia brakow tych pierwiastkow? Jakies dodatkowe zmiany w diecie? Wiem ze farmakologia odpada, bo zwiazki zawierajace magnez i potas bardzo slabo sie wchlaniaja - nie piszcie ze nie. Pozdrawiam i zycze zdrowia! Pan W
Jeśli chodzi o magnez to : - pestki dyni, migdały i orzeszki nerkowca; - orzechy laskowe, ziemne i włoskie; - szpinak i produkty sojowe; - groch, fasola i soczewica; - ryby morskie i kraby; - banany; - wołowina, wieprzowina, szynka; - ziemniaki; - parówki, serdelki, kurczak. A jeśli chodzi o potas to: Zapotrzebowanie dzienne na POTAS wynosi 3500mg-18000mg. W 100g kiwi jest 247mg, w100g nasion słonecznika 429mg,w 200g czarnych porzeczek672mg,w 150g jabłku 147mg,w 50g bułce kajzerce 58mg,w 50g grahamce 119mg,w 200g bananie 498mg,w 100g kiszonej kapusty 211mg,w jajku 59mg,w got marchwi(250g) 705mg.BARDZO DUŻO JEST W SUSZ. MORELACH w 100g aż 1666mg. Życzę zdrowia.
Ale ja nie móię o wlewach tylko tabletkach firmy Solgar na przykład:)ja jestem w ciazy i od 3 miezsięcy mam magnez na dolnej granicy biorąc olbezymie dawki magnezu, gdy brałam takie same dawki innego magnez spadał.............dziecię i macica wsysya wszytsko ze mnie....i mam nadzieję stą moja arytmia:)
Gość Kiepska sprawa
*Witam! Powiedzcie mnie, co bedzie skuteczne do uzupelnienia brakow tych pierwiastkow? Jakies dodatkowe zmiany w diecie? Wiem ze farmakologia odpada, bo zwiazki zawierajace magnez i potas bardzo slabo sie wchlaniaja - nie piszcie ze nie. * Ja to łykam i nie widze u siebie niedoborów tego.Dodam że z tabletek nie bardzo ma sie co wchłaniać jak tam prawie nic nie ma.