Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Analiza biopsji serca

Gość Asia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!A więc dostałam wyniki pobranej biopsji serca od mojego brata..niestety jestem laikiem w tych sprawach dlatego proszę o jakąkolwiek pomoc w analizie tego wyniku. Jestem go bardzo ciekawa gdyż do szpitala i oficjalnie dowiemy się wszystkiego za 4 tygodnie:(także nie wiem jakie są rokowania-a na podstawie tej analizy mają być postawione-jest rozważany prawdopodobnie przeszczep serca brata..a więć tak brzmi rozpoznanie kliniczne:Część włókien mięśniowych z umiarkowaną morfologia kardiomiopatyczną w części widoczne wyraźne zubożenie sarkoplazmy. Śladowe włóknienie. brak jakiegokolwiek nacieku zapalnego. Wskazane rozważenie uszkodzenia toksycznego lub metabolicznego. A więc proszę o opinie osób które miały już biopsje lub znaja się na tym. Pozdrawiam serdecznie i z niecierpliwością czekam na odpowiedzi:)
Witam zamieszczam ostatni wynik z echa serca od brata..proszę o opinię Jamy serca Lewy przedsionek-La area=28cm2 La d=57mm aorta wstępująca Aod-36mm lewa komora powiększona Lvol.diast.=212ml Lvd=74mm prawy przedsionek powiększony RA area=25cm2 prawa komora powiększona Rv area=31cm2 Rvd=33mm Gr lewej komory przegroda międzykomorowa prawidłowa IVs-d=8mm IVs-s=8mm ściana tylna pogrubiała LvPW-d=13mm LvPW-s=16mm Obrysy wsierdzia-prawidłowe Zastawka mitralna-prawidłowa zastawka aortalna prawidłowa zastawka trójdzielna prawidłowa zastawka t. płucnej prawidłowa Przepływy przez ujścia zastawkowe zastawka mitralna niedomykalność fala zwrotna III/IV zastawka aortalna prawidłowa zastawka t. płucnej prawidłowa zastawka trójdzielna międzykomorowa fala zwrotna IV RVSP=48 Uwagi: obraz kardiomiopatii zastoinowej. Proszę o opinię..Pozdrawiam!
Tak więc dziś bratu w klinice powiedziano że prawie na 100 % będzie musiał być zakwalifikowany do przeszczepu serca, jeszcze tylko w czwartek będzie wykonywana koranografia i wszystko. Jestem tym bardzo zmartwiona i zmeczona tym napięciem i co dalej-takie myśli mi się kłębią w głowie. Mój brat ma dopiero 20 lat!!!Jetem zrozpaczona i nie wiem co robić:(((
moja corka ma 2 lata tez juz zaczynam wariowac bo wlasnie dowiedzialam sie ze na przeswietleniu klatki piersiwej wyszlo ze ma powiekszony prawy przesionek i prawa komore. wizyte u lekarza mam dopiero za kilka dni nie mam pojecia co to znaczy. czy mozecie mi cos na ten temat powiedziec??
na forum bywam naprawde od wielkiego dzwonu wiec jesli chcecie mozecie napisac n-e-a-n-a@o2.pl postaram sie wam dokladniej odpowiedziec na pytania w tych sprawach mam doswiadczenie na wlasnej skorze .Zarowno w sprawach wad serca jak i przeszczepu i badan..pozdrawiam!