Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból kręgosłupa przy dyskopatii odcinka lędźwiowo krzyżowego

Gość edyta

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. jestem studentką pielęgniarstwa, w tym roku juz kończe studia. Od ponad roku mam dyskopatię odcinka lędźwiowo-krzyżowego, stwierdzoną w badaniu TK i MRI oraz na podstawie zdjęcia Rtg, która powstała w wyniku przeciążenia. leczyłam się do tej pory farmakologicznie oraz zabiegami w zakładach fizjoterapii, nic nie pomogło. leki p/bólowe tylko minimalizują ból, ale nie można przecież cały czas byc na lekach. problem polega na tym, że mimo że ćwiczę mięśnie kręgosłupa ból jest coraz większy, od niedawna nawet zaczął pojawiać się ból w prawej kończynie i miednicy przy dłuższym siedzeniu oraz chodzeniu. czuję jak mi drętwieją plecy a przy dłuższym chodzeniu łapie mnie klujący ból. lekarz u którego byłam powiedział ze mi to przejdzie, ale nie miałam jeszcze wtedy bólu nogi a teraz jest już codziennie. na podstawie MRI stwierdzono obniżenie wysokości i odwodnienie krążka m-k L5/S1 z niewielką tylną centralną protruzją jądra miażdżystego a w badaniu TK dodatkowo wpuklenie krążka na głębokość 7 mm do kanału i ucisk na worek oponowy rdzenia. nie jestem pewna, ale wydaje mi się, że na tym etapie można wyleczyć to jeszcze odpowiednią rehabilitacją. chciałam się poradzić innych specjalistów co o tym sądzą. w nast tygodniu idę na kolejną konsultację. bardzo proszę o dodatkowe informacje co mogłabym zrobić aby zminimalizować wadę.

Witam, jestem licencjonową fizjoterapeutką i ból nogi świadczy o tym ze prawdopodobnie ma pani rwę kulszową nabytą w wyniku dyskopatii. Po pierwsze przy dźwiganiu powinna pani zginać się bardziej na nogach nie pochylając się, wtedy przeciążenie odcinka lędźwiowego będzie mniejsze. Po 2 radzę Pani leżeć po pracy i w czasie wolnym w pozycji na plecach e zgiętymi stawami biodrowymi i kolanowymi czyli nogi zgięte. Można robić sobie okłady ciepłe najlepiej dostępne w każdej aptece żelki. Jeśli chodzi o terapię polecam z badaniami zgłoszenie się do fizjoterapeuty i terapię manualną danego odcinka oraz wykonywanie zaleconych przez niego ćw, regularnie. Pomocna dodatkowo będzie fizykoterapia np prądy TENS które uśmierzą ból oraz terapia ciepłem. Radzę jak najszybciej zgłosić się do fizjoterapeuty zanim zaczna pani wiotczeć mięśnie,noga zrobi się chudsza i zacznie pani odczuwać bezwłady słabnięcie kończyny. Życzę powrotu do zdrowia.

Osobiście polecałabym bardziej zabiegi w kriokomorze.Działają one globalnie, więc po wyjsciu z kriokomory nastąpi efekt przekrwienia tkanek, ukrwienie ciała, poczuje pani/pan przypływ sił witalnych, mięśnie rozluźniają się a stawy stają bardziej ruchowe więc ta ruchomość kręgosłupa poprawi się na pewno. Jeśli terapeuta wykonujący zabieg zapomni poinformować o okryciu dystalnych części ciała(stóp,dłoni) proszę wziąć ze sobą rękawiczki,skarpetki oraz maseczkę na usta ,którą powinna pan/pani dostać przed wejćciem. Po tym zabiegu i będzie pan/pani wykonywać ćwiczenia bardziej intensywnie, bo ból na pewno zmniejszy się.Pozdrawiam

Ważnym elementem terapii kręgosłupa jest porządny i dobrej jakości materac. Ja używam materaca z pianki Art Medic, poleconego mi przez mojego terapeutę i faktycznie jakość wypoczynku oraz moje samopoczucie jest o niebo lepsze, a ćwiczenia wydają się być efektywniejsze niż przedtem.

Gość Krystyna07

Drogie Panie wiem że we Wrześni jest Centrum Medyczne NEUROMED przyjmuje tam między innymi Dr. Orczyk , fachowieć od kręgosłupa człowiek o wspaniałym podejściu do pacjenta , może warto skonsultować swoje dolegliwości ? póki nie jest za późno , z kęgosłupem nie ma żartów to w końcu filar naszego szkieletu proszę umówić się na wizyte 78 942 93 82 podaję numer , zyczę zdrowia

Objawy dyskopatia lędźwiowa pojawią się z czasem. najlepiej iść natychmiast do lekarza. Mi zabronił dźwigać oraz jeździć długo samochodem. Warto mieć pewność i poczytać http://portalmodowy.pl/dyskopatia-ledzwiowa-objawy-i-leczenie/

Gość Irmina123

To nie są żarty, ja miałam to samo i sama sobie dziękuje, że coś mnie tknęło, żeby zapisać się do specjalisty. Chodziłam na terapię do Centrum Osteopatii i Fizjoterapii Mazur w Rzeszowie, dokładnie do pana Sykały i powiem szczerze, że postawił mnie na nogi. Bardzo profesjonalne podejście i efektywna terapia.

W dniu 8.06.2018 o 11:13, Gość MatydlaKlich napisał:

OLA 789 A możesz coś więcej na temat tego lekarza napisać?

Trafiłam do niego w 2017 roku z bólem kręgosłupa :(((( Przyjmował w CMS w Warszawie. Najpierw zaordynował leczenie zachowawcze mojej przepukliny. Po jakimś czasie zdecydowaliśmy się na operację. Wszystko skończyło się dobrze. Lekarz był fachowy, sympatyczny i cieszący się zaufaniem ludzi (zrobiłam rozeznanie wcześniej :):):) i co najważniejsze mówi do mnie jak do czlwoieka, a nie jak do kolejnego pacjenta. lekarz ma swoją stronę i można go znaleźć poprzez Google. Zdrowia życzę.

W dniu 17.07.2018 o 11:44, Gość Janusz_: napisał:

A czy ktoś miał wstrzykiwaną blokadę w kręgosłup? Dziękuję i pozdrawiam 

Miałam wstrzykiwana blokadę ze względu na bóle kręgosłupa i dyskopatię, którą u mnie stwierdzili. Niestety nie było to stałe rozwiązanie tak więc ból powracał a z czasem zaczęło pojawiać się u mnie drętwienie stóp 😕 W końcu zdecydowałam się na metodę discogel, którą stosują w Warszawskim ośrodku chorób kręgosłupa przy szpitalu św.Elżbiety. To metoda polegająca na iniekcji takiego żelu do chorego dysku, który stwarza warunki do jego regeneracji. Dwa miesiące i ulga ogromna! Kręgosłup przestał mi doskwierać.

U mnie było, najpierw ból w stawach, później doszło strzelanie, kilku roumatologów, wynik roumatoidalny OK, tabletki i zastrzyki przeciwzapalne, podejrzenie łuszczycowego zapalenia stawów wkroczył Metotab, Depomedrol i zastrzyki, coraz większe dawki leków reakcji zero, załamany szukałem pomocy w medycynie naturalnej leki diety (od diety optymalnej która w sumie mi jeszcze bardziej zaszkodziła), po przeczytaniu wielu artykułów to co mi pomogło (nie mówię że każdemu pomoże, jeżeli stawy są już zniszczone ze zmianami i zwyrodnieniami tego już nic nie cofnie) ale chorobę można opanować,a na każdego działa co innego) trafiłem na dobrego ortopedę z Poznania doktora Wojciecha Ratajczaka przyjmuje na ul.Grunwaldzkiej zalecił mi  stosowanie olejków CBD a dokładnie olej CBD 5 % decarboxylated  i maść konopna Themrolka extra kupiłem w aptece  konopnej  w Poznaniu Konopna Farmacja podejrzewam że można zamówić z ich strony  także na chwilę obecną ten zestaw spisuje się rewelacyjnie. wcześniej byłem tylko na tabletkach przeciwbólowych a teraz wystarczy mi tylko jedna dziennie