Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Podwójne bicie serca a nerwica

united63

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Od pewnego czasu mam pewne obawy czy nie mam nerwicy serca. Nie mam dużo objawów tak jak inni ale mam na przykład coś takiego jak podwójne bicie serca. Zdarza się to często w pozycji siedzącej. Bardzo lubię uprawiać sport, można powiedzieć że piłka nożna to moje życie. Czy w tej sytuacji mogę uprawiać sport? Dodam jeszcze tyle że te podwójne bicie serca zdarza sie wieczorem, nigdy w innej porze dnia. Proszę o pomoc.
Gość Marcin24
Witam, też to mam i nie uprawiam sportow i do szczupłych nie naleze, musze to zmienic wreszcie;) bylem z tym u kardiologa to mowil żeby sie tym nie przejmować, że nic się nie dzieje...posluchalem się i juz jest Ok:) więc to moze byc poprostu na tle nerwicy. Pozdrawiam
Mam to samo i też uprawiam piłkę nożna no można powiedzieć że już nie, wlasnie przez to. Nadal robie badania więc jeszcze nie wiem co jest ze mną nie tak. Na poczatku zawsze mialem podwójne bicie jak szedłem spac, najczesciej po wysilku fizycznym lub dzien po libacji alkoholowej. Teraz zdarza mi sie nawet w dzien, ale biore jakies tabletki na uregulowanie bicia jest lepiej, ale nadal nie moge pic i uprawiac sportu zobaczymy co dalej wyjdzie w badaniach.
Witam od jakiegoś tygodnia mam podobny problem, tak jakby obok *głównego* uderzenia serca po chwili występuje dugie słabsze, czasem się nakładają na siebie, lub występują w mniejszym lub większym odstępie czasu(chodzi o ułamki sekund oczywiście) do tej pory coś takiego pojawiało się sporadycznie, i mijało ale teraz mnie trzyma non stop, a człowiek się coraz bardziej niepokoi i nakręca...puls na poziomie 50-80 ciśnienie w normie (120-130/60-70) czy to może być groźne? czy może mieć podłoże nerwicowe? Może któryś z poprzedników ma wyniki badań już? Pozdrawiam
A nie wpadł nikt na pomysł że może być to arytmia serca !!! Ja mam identycznie zawsze bije normalnie a czasami podwójne bicie... Byłem z tym u lekarza i orzekł mi arytmie. A w srodę jadę na badania bewnie jakieś leki przepiszą !!!

Odkopię temat bo zaczęły się u mnie takie same objawy. Dla przypomnienia, w styczniu 2010r trafiłem do szpitala z wysokim ciśnieniem od tamtego czasu regularnie (co 3-4miesiące) odwiedzam kardiologa. Biorę inhibice 0,5mg 1/2 rano i nedal 5mg 1/2 wieczorem a po ostatniej wizycie dodatkowo Aspargin. Podczas tej wizyty pytałem czy musze brac te leki bo ciśnienie mam już ok (nawet przez 3 miesiące z zalecenia lekarza nie brałam inhibice bo spadło mi strasznie w dół)- stwierdził, że moje nadciśnienie prawdopodobnie wzięło się z nadwagi (styczeń 2010r-95kg przy 181cm, obecnie 78kg wagi) bo z badań nic nie wynikało (wszystko było ok) ale leki mam brać bo i tak są one słabe i tylko asekuracyjne. Czy to prawda? (z tymi lekami) Ale wracając do tematu. Miewałem czasami silne, chwilowe bóle (uciski) w klatce zawsze leżąc na wznak przez zaśnięciem. Od jakiegoś czasu zauważyłem, że zaczynam nad tym panować. Tzn czuję że się zbliża mam jakby leciutki ucisk i wtedy przekręcam się na prawy bok i jest ok, na lewy bok nie bo nie pomaga. Wczoraj leżałem na lewym boku i miałem kilka takich ucisków ale lekkich. Niestety albo stety sprawdzałem sobie puls w tym czasie (paluch na szyi) i w momencie ataku serce uderzało 2x o tak bum.......bum......bum..... bum bum......bum......bum Wystarczy że wstanę, i wszystko mija. Lekarz twierdzi, że to nie od serca. Co mogę z tym zrobić?