Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Szybki puls, kołatanie serca

Jula37

Rekomendowane odpowiedzi

Pomocy. Choruję na nadciśnienie tętnicze, cukrzycę typu 2 i niedoczynność tarczycy. Od prawie roku chodzę od lekarza do lekarza i nikt jak do tej pory mi nie może pomoc. Mianowicie mam napady wysokiego pulsu, kołatanie serca,  tak jak bym odczuwała strach i lęk. I co dziwnego mam wtedy parcie na stolec.Na początku łapało mnie co kilka tygodni ,czasami co 2 miesiące. Teraz nasiliło się to i źle się czuje co kilka dni. Holter (24h) ciśnieniowy i EKG nic nie wykazał. Samo EKG( już może 10-ąte) również nic nie wyłapalo. Echo też ok. Bardzo się tym martwię. Proszę Was o pomoc...

Mój lekarz rodzinny przypisał mi nowe leki. Bibloc 1x1 od nadciśnienia i sympramol 2x1 na wyciszenie i powiem szczerze ,że jest ok. Od blisko 3 tyg może 2 razy zdarzyły mi się kołatania ale takie delikatne i krotkotrwale. Puls jest w porządku, nie skacze. Aż boję się mówić, że jest dobrze, nie chce zapeszac... We wtorek mam wizytę i dopytam go ,może powie coś konkretnego po wglądzie do moich badań. 

Jestem ciekawa czy ustąpiły parcia, mi też się takie reakcje zdarzają przy kołataniu serca plus częstomocz. Najczęściej przed miesiączką kilka dni i ok. 5-8 dnia cyklu. Jakie badania robiłaś? Trzymam kciuki, aby zmiana na plus była trwała . Trochę boję się  bata blokerów, trzeba je brać już cały czas, bo serce się przyzwyczaja. Pozdrawiam i czekam na dalsze wskazówki.

Jak najbardziej,ustąpiły parcia,częstomocz. Od czasu do czasu czuje przeskakiwanie serca, a. .le to nic w porównaniu do tego co było. Jeśli chodzi o badania to robiłam morfologię,mocznik,kreatynina, kwas moczowy,test obciążenia glukoza,cały lipidogram,potas, sód,crp,TSH,ft3,ft4. Mam cukrzycę typu 2 i do tego robiłam ten test obciążenia glukoza no i oczywiście tarczyca niedoczynność. Na szczęście to już jest opanowane. A co do reszty to badania super, tak stwierdzil lekarz. 

U mnie oprócz tych opisanych atrakcji doszły jeszcze drętwienia i skurcze w kończynach oraz drżenie ciała. Wyniki też wychodzą ok. (robiłam te same), ale mimo dobrych poziomów magnezu, potasu i wapnia mam dodatnią próbę ischemiczną (co jest dowodem na tężyczkę). Myślę, że to błędne koło objawów się za długo u mnie nakręcało, a przy wysokim stresie tracimy dużo magnezu. To co pokazuje badanie z krwi,  również ilość wapnia (w normie)  jest, jak powiedział lekarz neurolog, niemiarodajne. Trzeba zrobić poziom elektrolitów w erytrocytach, a z tym jest problem, bo niewiele laboratoriów robi. Mnie jeszcze endokrynolog wysłał na badania pod kątem chorób nadnerczy. Zobaczymy jak zrobię badania. Objawy czasem słabną.  Zauważyłam, że większość nasila się w zależności od fazy cyklu, stresu, przeciążenia, pospiechu i braku odpoczynku. Jak poszaleję z pracą w ogrodzie to atak murowany. Ja choruję jeszcze na refluks żółciowy i zapalenie żołądka z tym związane. Sugerowano mi złe wchłanianie magnezu, żelaza (mam anemię), pewnie wpływa to na siebie wzajemnie, ale i tak wydaje mi się, że powodem objawów jest lęk i nerwica. Nabawiłam się tego w czasie pandemii, kiedy lekarze straszyli mnie, że nie przeżyję jak nie przyjmę szczepienia Covid, potem w czasie choroby, że przestanę oddychać i tak dalej....Życzę zdrowia, oby leki działały, a objawy ustąpiły całkowicie.