Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zespół Barlowa a omdlenia i duszności

Gość moniczka906

Rekomendowane odpowiedzi

Gość moniczka906
Witam wszystkich. Jakies 6 msc temu wykryto u mnie zespol Barlowa. Mam 19 lat i waze 49 kg. rafilam do szpitala z omdleniami , z dusznosciami . Odrau zribiono mi badania wszystkiwe i postawiona Diagnoze. Bralam przez 6 msc Concor 5 mg (polowe tabletki dziennie) i dwa razy MAGNEZ. Bylo lepiej az do tego wtorku .. zaczelam mdlec znowu.. nie moglam owietrza zlapac.. serce mnie starsznie bolalo:( . Pojechalam na pogotpwie . polozyli mnie do szpitala.. Zrobili Echo tsh i krew mocz... wszysko jest wporzadku . Nie wiem co sie stalo.. Ja dalej nie moge wziasc pelnego oddechu .. dusi mnie .. Ostratnio mialam sytuacje stresowe poniewaz moi rodzice sa po rozwodzie i teraz byla kolejna sprawa w sadzie .. pozatym mam duzo egzaminow. Czy ten stres moze nasilac te objawy ? gdzie sie udac zeby otrzymac pomoc? moze jakies leki ?? czy to co ja mam Minie kiedykolwiek ;(??
Gość Wojtek83
Stres jak najbardziej może nasilać objawy zespołu barlowa. Tutaj żaden psycholog nie pomoże ponieważ w pewnym stopniu ta choroba kieruje naszym umysłem np. nadpobudliwość, stres, niepokój. Jeszcze gorzej jak dojdą objawy typowo fizyczne czyli różnego rodzaju bóle.
do *moniczka 906* stres jest wielkim wrogiem zespołu Barlowa ,wiem bo sam pborykam sie juz jakis czas z tym biore betaloc i magnezy niby pomaga ale czesto mam dusznosci i roznego rodzaju kłocia zawroty głowy,dodam że mam nerwice lękowa i jestem w twoim wieku ,Idz do psychologa zajmij sie czyms żeby o tym nie myślec i pamiętaj że to siedzi w głowie skup sie na problemie a nie na emocjach.. p.s Zespoł barlowa nie mozna wyleczyc ale można nauczyc sie z tym życ i zminimalizowac objawy, mii wyszedł podczas badania holter (ekg24h) pozdrawiam.
Ja czekam dopiero w kolejce do kardiologa, mam to szczęście, że mam *szerokie plecy* i dostanę się wcześniej i chociaż jeszcze nie wiadomo na 100% to prawdopodobnie też to mam. Z tymi dusznościami to doskonale wiem o czym mówisz.
Gość stracatella
Omdlenia w zespole Barlowa są częste. Najczęstsze postacie Barlowa to - lękowa - z omdleniami - bólowa - z dusznościami Oczywiście zespół barlowa to prawdziwe wypadanie, z niedomykalnością i pogrubieniem płatkow powyżej 5mm, czego pewnie większość z nas tutaj nie ma :)
Jak rozmawiałem z lekarzem to oni za zespół Barlowa uznają nawet przy niedomykalności I stopnia bez znaczenia hemodynamicznego i wypadaniu płatka niekoniecznie z pogrubieniem powyżej 5mm. To nic innego jak ta sama choroba tylko o różnym stopniu zawansowania. Z tego co mi wiadomo najpopularniejszą wśród populacji jest właśnie łagodna odmiana Barlowa. Bez omdleń wynikających z niedotlenienia.
Są trzy stopnie zaawansowania zespołu barlowa: I niedomykalność z falą zwrotną bez zaburzeń hemodynamiki serca taki właśnie mam II to sam tylko że w stopniu zaawansowanym i z zaburzeniami hemodynamiki III stan najostrzejszy wymagający interwencji kardiochirurgiczną związany z najwiekszym stopniem niedomykalnośći bądź wręcz całkowitym wypadaniem płatka.

Witam! U mnie jakos w tamtym roku wykryto zespol Balowa i to przypadkowo w czasie badania u lekarza rodzinnego.Zapisal mi concor ale szczerze powiedziwaszy nie czulam potrzeby brania go jedynie zazywalam magnez i potas regularnie.Dopiero od niedawna czuje pobolewania serca i takie uczucie,ze ciezko mi sie oddech lapie a do tego jakies bole glowy.Bylam z tym nawet u psychiatry bo mialam dodatkowo nerwice lekową i w sumie teraz biore na serce 1/2 tabletki rytmonorm 150 i jakies tableteczki przeciwlekowe i niby jest lepiej ale to wszystko siedzi dalej w psychice i jakos nie moze wyjsc takze zycze wszystkim wytrwalosci i pozdrawiam