Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Szum w uszach, drętwienie i ból stawów, ból jądra i łydki

Gość człowiek z dolegliwo

Rekomendowane odpowiedzi

Gość człowiek z dolegliwo
Męczą mnie od dłuższego czasu pewne dolegliwości... zacznę od początku. Około półtorej roku temu (luty 2008) zaczęły się u mnie szumy uszne, słyszalny cichutki pisk jakby w głowie. Po dwóch miesiącach od szumów wrzody, leczenie antybiotykami (kwiecień -maj- czerwiec 2008). W trakcie leczenia, pojawiły się dziwne objawy od strony, dłoni, stawów, a mianowicie coś jakby lekkie zdrętwienie dwóch palców każdej dłoni (coś jakby różnica w dotyku), lekki ból stawów dłoni (niezależnie od ruchu)Gastrolog przypisuje Magnez. Dziwne odczucia od strony palców minęły po skończeniu kuracji przeciw wrzodom, bóle stawów jeszcze pozostały jakiś czas i zniknęły około lipca 2008. Wrzesień tępy ból jądra (mam tylko jedno, drugie usunięto 9 lat temu z powodu nowotworu) badania USG OK., ból powraca co jakiś czas trzyma 5 minut i przestaje, utrzymuje się to przez dłuższy czas (8 miesięcy), ale ból jakby słabnie z czasem . W międzyczasie kolka nerkowa i drobny piasek (wyleczone) . Październik ból lewej łydki promieniujący do stopy i za kolano utrzymuje się do dzisiaj zanikając czasem na tydzień lub dwa. Niezależny od chodzenia, gdy leże nie boli. RTG, USG przepływy OK. Poza tym od października 2008 zaczęło mi dolegać suche oko, uczucie piasku pod powieką i powierzchowny ból prawej gałki ocznej, przy okazji widzę nieco więcej niż rok temu błyskających co jakiś czas pojedynczych białych lub ciemnych kropeczek, wizyta u okulisty nic nie wykazała, używam kropli Lacrimal. Natomiast do bólu łydki dołączył w grudniu 2008 ból wzdłuż pleców po lewej stronie tak jakby bolał mięsień, utrzymywał się jakieś dwa miesiące. Luty 2009 dziwny punktowy uciskający ból głowy zlokalizowany z tyłu lub na czubku po lewej stronie, lekki. Maj 2009 wracają lekkie bóle stawów w dłoniach lub bolą dłonie z przewagą lewej. Nie wiem co mam z tym robić, traktować każdy objaw osobno czy razem. Dolegliwości które mam na chwile obecną to powracający ból lewej łydki (chodzący po łydce do stopy), szum/pisk w uszach, powracający punktowy ból głowy, lekki ból dłoni, po czterech miesiącach wróciło także suche oko z powierzchownym bólem prawej gałki ocznej. Byłem ostatnio u lekarza rodzinnego i mam skierowanie do neurologa i laryngologa, ale nie wiem czy to załatwi sprawę. Przy okazji jestem chyba hipochondrykiem, wyszukałem już w necie różne choroby pasujące do moich objawów z boreliozą, guzem mózgu i stwardnieniem rozsianym włącznie... aha nie wspomniałem jeszcze, że budzę się zmęczony po 8 godzinach snu, mam 26 lat a czuję się gorzej niż mój 80 letni dziadek (brak energii). Rodzina ma mnie już dość gdy wspominam o jakiejś nowej dolegliwości i chorobach których mogą być objawem… w sumie nie dziwię się im. Po co piszę ten post? Ponieważ nie mam już siły, fizycznie dolegliwości te nie przeszkadzają mi w czymkolwiek, ale psychicznie są wykańczające. Kiedyś miałem raka i dzięki temu że szybko go zauważyłem nie miałem przerzutów i wyszedłem z tego, ale dzisiaj każdy objaw traktuję jako poważną chorobę, gorzej jak objawów jest kilka.
Gość Wojtek111

Niestety wygląda to na boreliozę. Należy udać się do lekarza rodzinnego, on powinien dać ci skierowanie po poradni chorób zakaźnych, tam zakaźnik zrobi wywiad i da ci skierowanie na badania. Diagnoza boreliozy jest dość trudna i naprawdę ciężko o specjalistę, który dobrze leczy ta chorobę.

Mam taką tezę, choć jeszcze nie popartą doświadczeniem... Kilka z tych objawów, o których piszesz dotknęło też mnie. Szukam przyczyny. Skoro miałeś wrzody (żołądka?) musiałeś przyjmować długo inhinbitory pompy protonowej - nolpazę, omeprazol, polprazol etc. To mogło spowodować niedobór witaminy B12, którego głównymi objawami są objawy neurologiczne, hematologiczne i psychiatryczne. http://pl.wikipedia.org/wiki/Niedob%C3%B3r_witaminy_B12 poczytaj więcej na ten temat. Trudno powiedzieć czy to właśnie to, ale można spróbować od tego zacząć, tj. przyjmować B12. Borelioza, kręgosłup - też dają podobne objawy, choć tutaj znacznie mniej się znam... powodzenia!