Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Planowana ciąża a ablacja

Ona30

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam 30 lat w zeszłym roku przez miesiąc miałam ból w okolicy serca, po pół roku dostałam się do kardiologa, ból powtórzyć się prze ten czas może z dwa razy. Z badań wyszło podejrzenie zespół preekscytacji. Wstępnie zostałam zakwalifikowana do zabiegu ablacji jednak pani kardiolog powiedziała żeby się zastanowić czy chce się podjąć zabiegu. Jedynyną przesłaną która wg niej jest za tym by iść na zabieg to to że nie mam jeszcze dzieci i że ciąża jest przedemną. I chciałabym zapytać czy może ktoś przechodził ciążę bez zabiegilu? Lub wykryto u niego ten zespół w trakcie ciąży? Czy na prawdę ten zabieg jest konieczny jeśli planuję się ciążę?

W dniu 10.08.2023 o 13:46, Ona30 napisał(a):

Witam,

Mam 30 lat w zeszłym roku przez miesiąc miałam ból w okolicy serca, po pół roku dostałam się do kardiologa, ból powtórzyć się prze ten czas może z dwa razy. Z badań wyszło podejrzenie zespół preekscytacji. Wstępnie zostałam zakwalifikowana do zabiegu ablacji jednak pani kardiolog powiedziała żeby się zastanowić czy chce się podjąć zabiegu. Jedynyną przesłaną która wg niej jest za tym by iść na zabieg to to że nie mam jeszcze dzieci i że ciąża jest przedemną. I chciałabym zapytać czy może ktoś przechodził ciążę bez zabiegilu? Lub wykryto u niego ten zespół w trakcie ciąży? Czy na prawdę ten zabieg jest konieczny jeśli planuję się ciążę?

Mnie dopiero po 2 ciążach wyszło podejrzenie zespołu preekscytacji. Wcześniejsze gorsze samopoczucia były łączone z niedoczynnością tarczycy... Teraz będę musiała zostawić 2 małych dzieci na kilka dni z powodu konieczności hospitalizacji.. chyba wolałabym mieć to zrobione przed dziećmi..

Witam, mam 27 lat dwie ablację za mną z powodu: zespołu wpw i dodatkowej drogi przewodzenia w sercu i dodatkowych skurczy komorowych i nadkomorowych. Aktualnie zabiegi wyeliminowały mi częstoskurcze (drugi zabieg był na koniec lutego 2023), drogę dodatkową przewodzenia, natomiast wróciły (od czerwca) częściowo skurcze dodatkowe komorowe. Lekarze sugerują ablację ponowną bo widzą szansę w tym aby wyeliminować te skurcze dodatkowe, serce fizjologicznie w porządku, z tym że mam podejrzenie genetycznych kanalopatii ( w marcu doszło u mnie do złego samopoczucia, utraty przytomności, omdleń w szpitalu doszło do NZK w mechanizmie migotania komór). Jeśli ktoś miał podobny przypadek/ wiedzę/ godną polecenia osobę, proszę o podzielenie się słowem w temacie. Ablację mam wyznaczona na listopad, dodam że chciałabym zajść w ciążę co również predysponuje do tego aby wykonać ablację wcześniej w razie rozwinięcia sie później gorszej arytmi. 

Witam wszystkie Członkinie. Jestem po ablacji 4 lata, ogólnie wyniki badań wychodzą ok, kardiolog nie widzi przeciwskazań, ale ginekolog każe się dobrze zastanowić czy na pewno chce 2 dziecko bo wg. niej to duże ryzyko. Pierwsza ciąża przebiegała normalnie. Czy któraś z Was jest po ablacji i po zajściu w ciąże miała problemy z sercem? Wiadomo, że każdy organizm i serce jest inne...

Witam, ja mam zespół preekscytacji stwierdzony od 8 roku życia, ablacji jeszcze nie robiłam - dopiero teraz się na nią decyduję, bo wcześniej bardzo się bałam. Dwa lata temu urodziłam SN synka. Ciąża u mnie była książkowa, bez powikłań, i poród również przebiegł bez problemów 🙂 Myślę że wiele zależy od tego jak bardzo dokucza Ci to serce na codzień, u mnie ataki i "szmery" na sercu są stosunkowo rzadko, dużo rzadziej niż w wieku dojrzewania. Dodam, że teraz jestem przed 30tką.