Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie ciśnienie wieczorem

Gość Marek

Rekomendowane odpowiedzi

A jakie miałeś robione badania, gdy stwierdzono u Ciebie nadciśnienie - dno oka, usg nerek, prześwietlenie płuc, usg i hormony tarczycy, pełna morfologia krwi i badanie moczu? U mnie nadciśnienie też wieczorem skakało do góry, dopiero jak obniżyli mi tętno (zawsze było w granicach 120-130) to ciśnienie też się ładnie uregulowało. Biorę rano bisocard 5 i wieczorem ipres long.
no miałem robione na potas i kreatine,wysilkowe, ma zdwojenie nerki ale chyba to nic nie ma do zeczy,jak brałem tylko celipres i losartic to mialem takie same cisnienie jak teraz biore te trzy leki a wiec nic mi nie pomaga.kardiolog powiedzial ze to pierwotne nadcisnienie a ja do konca zycia tabletek nie chce brać.
spróbuj też zrobić coś ze stylem życia- rzuć palenie jeśli palisz, ogranicz spożycie soli i fast-food, polecam dietę śródziemnomorską- to znaczy dużo ryb (u nas najlepsze są śledzie), oliwa z oliwek, pomidorki, sałata, mięsko raczej pieczone w folii lub na grilu niż smażone, raczej ryż niż ziemniaki itd, jakiś regularny wysiłek fizyczny (ale umiarkowany) spacery, taniec, rowerek basen itd