Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Duszności przy głębokim oddechu

Gość pony

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Proszę o radę (nie mogłem wygooglować nic ciekawego) - od jakichś dwóch tygodni po suto zakrapianej imprezie odczuwam dziwne uczucie, wydaje mi się że jest to *wina* żołądka. Czuję się maksymalnie *nadęty*, szczególnie po jedzeniu, nawet nieobfitym. W zasadzie nie czuję bólu ale kiedy próbuję zaczerpnąć *głęboki oddech* to mam wrażenie jakbym nie mógł go dokończyć, a przynajmniej wymaga to wysiłku - to jest uczucie jakby płuca mi sie nie chciały bardziej rozszerzyć, czuję wtedy silny opór aż do bólu - jakoś tak w splocie, przy normalnym oddychaniu też czuję dyskomfort - po prostu jakby coś mi blokowało swobodne oddychanie. Wydaje mi się że to nie może być problem z płucami (dużo i regularnie biegam kilka-kilkanaście kilometrów i nie mam problemów z wydolnością oddechową/sercem). Próbowałem Raphaholin - brak efektu - zastanawiam się czy iść do lekarza czy może jakoś spróbować samemu się jeszcze poleczyć. Taki stan przydarzał mi się już wcześniej - za każdym razem trwało to dosyć długo i było bardzo uciążliwe. Czy któś może zasugerować co to może być za przypadłość i jak o nią *zadbać*? Pozdrawiam, Pony
Ja mam podobny problem. Pracuję w służbie zdrowia. Wydaje mi się na podstawie samoobserwacji, że jak mam wzdęty brzuch z powodu posiłków albo stresu, napędzam się oddechowo, hiperwentyluję i mam świsty. Jest problem, bo ja mam jeszcze alergię i astmę oskrzelową alergiczną, zażywam leki. Zawsze spirometria była w normie. Dawniej kaszel po wysiłkach większych, sporadycznie duszność ( 2 x w noce w dzieciństwie), a poza tym podczas zapalenia oskrzeli a dopiero od zeszłego roku i silnych stresów uczucie niepełnych wdechów i problemy z nadmiernym myśleniem o oddychaniu i dolegliwości jak Ty. Ostatnio zaostrzenie astmy, ale nie wiem w jakim stopniu stres za to odpowiada. Korzystam z psychoterapii. Zastanawiam się, że może wzdęcia brzucha od wątroby, jelit, alergii. A wzdęcia mogą też być np. od podkwawiania z żołądka, np. wrzodów czy krwotocznego zapalenia albo niskiego stężenia potasu we krwi po alkoholu.