Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nagłe miarowe przyspieszenie akcji serca po wysiłku fizycznym

Gość aro1111

Rekomendowane odpowiedzi

Gość aro1111
Witam Mam 30 lat(nerwowy). Leczę się na nadciśnienie tętnicze, hipercholesterolemie oraz astmę o łagodnym przebiegu. Przyjmowane leki to: Prestarium 5, Zocor 10, Alvesco, Serevent, Singular. Morfologia w normie, lipidogram w normie, ciśnienie w normie no chyba że u lekarza.Mój polega na tym że raz na jakiś czas(co pół roku) zazwyczaj podczas wysiłku(siatkówka, narty) przy nagłym poruszeniu się serce wpada w nagły galop (bardzo szybkie i mocne uderzenia). Mocno nieprzyjemne uczucie ale poza nic więcej się nie działo. Zazwyczaj trwało to ok 1 minuty - po przykucnięciu i wstrzymaniu powietrza kilka razy serce wracało do prawidłowej pracy. Ale ostatnio podczas treningu (znowu przy nagłym poruszeniu się) serce wpadło w galop. Tym razem trwało to ok 5 minut.... nic nie pomagało. Spanikowałem jak zaczęła mi drętwieć lewa ręka i poprosiłem o wezwanie pogotowia. Pogotowie przyjechało po 15 minutach, ale serce zdążyło już wrócić do normalnej pracy(juz nie pamiętam kiedy tak się bałem) Zrobiono mi EKG (wszystko ok), cukier 98 (po zjedzeniu batonika princessa), ciśnienie Pierwszy pomiar 155/110 drugi 140/100. Dwa lata temu miałem robione echo serca i też wszystko było ok. Bardzo proszę o poradę.
Mnie takie cos tez dopadlo, zdecydowanie jest to atak czestoskurczu, skurcze dodatkowe mam juz od ...hmmm 1994r i zyje :) Ja tez przy ataku poszedlem spokojnie do pokoju polozylem sie na lozku i tak mysle dzwonic po pogotowie czy nie ale na szczescie po ok 30 sek minelo. Ataku dostalem podobnie jak Ty przy gwaltownym ruchu bedac pochylonym. Co moge Ci poradzic z doswiadczenia to zabrzmi banalnie, ale spokojny tryb zycia, dostateczna ilosc snu i wysilek fizyczny typu rower, plywanie (jednostajny ruch a nie szarpany) Ja mam dni lepsze i gorsze duzo u mnie zalezy od pogody w ostatni majowy weekend bylo super przez 3 dni ani jednego skurczybyka wczorej dzis juz kilka mialem a dlaczego robiles echo?
Gość aro1111
Dziękuje za wypowiedzi. Echo zrobiłem w celu wykluczenia wad wrodzonych. Tak się zastanawiam czy przypadkiem częstoskurcz napadowy nie występuje częściej niż raz na pół roku? dodam że trenuje regularnie dwa razy w tygodniu do tego basen, sauna. Zauważyłem że może to mieć związek z niedoborem magnezu i potasu. Przeważnie te napady poprzedzał imprezowy weekend. Co wy na to?