Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Przyspieszona akcja serca, potykanie serca, szybkie męczenie i duszności

Gość alinka91

Rekomendowane odpowiedzi

Gość alinka91
Witam. Mam problem, od ok. roku mam tachykardię i inne objawy, które doszły w tym czasie. Otóż: - przyspieszona akcja serca (bez przyjmowania leków- ponad 100; wyrównana Propranololem 2x10mg; w trakcie kuracji serce przyspiesza w pozycji stojącej; ogólnie tętno ok. 80-90 uderzeń na minutę lub więcej), ostatnio mam wrażenie, że lek słabiej działa i ta dawka nie wystarcza, - czasem mam wrażenie jakby serce się potykało, czuję dziwne jego drżenie w gardle, - potrzeba robienia głębszych wdechów bez powodu (parę razy na dzień), - szybkie męczenie, nawet przy zwykłym spacerze, - okresowe zawroty głowy, wrażenie uderzania krwi do głowy (zdarzyło się kilka razy), - okresowe drżenie rąk, - budzenie w nocy, - duszności i uczucie uścisku w żołądku w wyniku zdenerwowania, - ciśnienie w normie, okresowo lekko obniżone, - ostatnio mam częste skurcze łydek w nocy; przez pewien czas bolała mnie lewa łydka, miałam wrażenie, że jest ciężka i obolała, w nocy często łapały mnie skurcze, potem przy chodzeniu czułam w niej ból. z dnia na dzień przeszło, w nocy złapał mnie skurcz w prawej łydce, teraz od kilku dni boli mnie, też przy chodzeniu, - czasem odczuwam bóle, kłucie lub uściski w okolicach serca. Ogólnie jestem nerwową osobą, nie mam wielu wysiłków fizycznych ani zbyt wielu stresów, jednak na nawet najmniejszy reaguję dość emocjonalnie. Sporadycznie palę, rzadko piję (od paru miesięcy mam wręcz wstręt do alkoholu). Wiek: 18 lat Wzrost: 175 cm Waga: 58 kg Kobieta. Podczas hospitalizacji stwierdzono u mnie zapalenie tarczycy typu Hashimoto. Lekarz endokrynolog stwierdził chorobę Gravesa-Basedowa; nie widzi związku tachykardii z podwyższonym poziomem przeciwciał TG i TPO. Lekarz kardiolog stwierdził, że objawy nie wynikają z przyczyn kardiologicznych, śladowe niedomykalności zastawek mitralnej i trójdzielnej wg. niego nie mają znaczenia w tym przypadku. Twierdzi raczej, że objawy wskazują na nerwicę lub zaburzenia pracy tarczycy, czemu przeczy lekarz endokrynolog. Hormony tarczycy są w normie, jedynie przeciwciała są wysoko ponad normą: anty-TG 113 anty-TPO 1300 W trakcie diagnostyki wykluczono zapalenie mięśnia sercowego, boreliozę, wady serca, nadczynność/niedoczynność tarczycy. Załączam link do swoich wyników badań ekg, pierwsze 3 zdjęcia to badanie robione w trakcie przerwy w braniu Propranololu trwającej ok. 2 miesiące; badanie robione w dniu 5 marca tego roku, 3 ostatnie zdjęcia to badanie po przyjęciu 2 tabletek leku po 10 mg oraz kroplach uspokajających Nervosol (6. marca). http://img80.imageshack.us/gal.php?g=lastscana.jpg Proszę o interpretację i poradę. Dziękuję