Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból ręki, drętwienie palców, pieczenie w klatce piersiowej i skoki ciśnienia

Galo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od kilku dni mam powtórkę z rozrywki z tym, że doszło drętwienie trzech palców prawej ręki. Ból zlokalizowany jest na przegubie... Nasila się podczas wyprostowania i zginania ręki jak i jej przekręcaniu. Od czwartku jestem na apo-naproxen. Od wtorku mam stany podgorączkowe, a w czwartek wstając rano już 38 stopni. Dziwne zachowania serca, albo jest to moje odczucie, ale wrażenie jest bardzo nieprzyjemne. Dosłownie odpływam czuję ucisk w klatce piersiowej jakby pieczenie. Skoki ciśnienia od 142/102 do 128/88. Podobne objawy miałem niespełna dwa lata temu z wynikiem ciśnienia o wiele wyższym. Dostałem betablokery i tritace, ale ze względu na te skoki ciśnienia biorąc leki z prawidłowym ciśnieniem zwalało mnie z nóg *nie miałem jeszcze ciśnieniomierza*. Palę papierosy i czasami lubię napić się piwa. Wiem, że należy pozbyć się używek, ale jak piwko mogę sobie darować tak z papierochami nie jest prosto. Prowadzę siedzący tryb życia, kładę się spać bardzo późno i późno wstaję. Wyniki badań jakie miałem przeprowadzane w tamtym okresi, jedynie wskazywały na podwyższoną hemoglobinę HGB 16.7 g/dl. Nie są już aktualne i należałoby wykonać nowe badania, ale może będziecie w stanie w jakimś stopniu naprowadzić mnie na to co mi dolega. Pozdrawiam.
Mi sie dwa razy w życiu zdarzyło coś podobnego. mrowienie, oraz drętwienie w rękach. RAz spowodowane tym że wypilem kawe (choruje na nadcisnienie) i zapomnialem wziasc tabletki. Skończyło się bolami w klatce piersiowej, odmleniem itp. Potem cisnienie mi zmalało. Radzilbym iśc na nowe badania xD
Gość Andrzej
Witam! Drętwienie trzech palców prawej ręki niekoniecznie musi mieć powiązanie z nadciśnieniem - może to być tzw. zespół cieśni nadgarstka. Miałem podobne objawy i tak zostało to zdiagnozowane. Jest to ucisk na nerw pośrodkowy dłoni właśnie w okolicach nadgarstka. Załatwia się to albo blokadą albo zabiegiem chirurgicznym przez uwolnienie nerwu pośrodkowego. Zostaje 5 szwów i po bólu... Wiem bo przeżyłem taki zabieg i mam spokój...
Gość szczęśliwa mamuśka
Mi tez drętwieje prawa ręka trzy palce jak śpię jak dłużej siedzę przy kompie to mam mrowienie w nodze to proponuję jeść tabletki Magnezin 500mgteż miałam problemy w październiku z cisnieniem miałam 150 te drugie 90 i serce mi przyśpieszało myślałam ze umieram że zawał albo guz w głowie bo traciłam do nie dawna z równowagą okazało się że mam problemy z kręgosłupem szyjnym byłam u neurologa przepisała mi tabletki TolperisVP i na zabiegi chodzę na laser.
powinienes zrobic rtg kręgosłupa szyjnego a jeszcze lepsze byłoby MRI jeśli masz siedzący tryb życia jak piszesz to zmiany w kręgosłupie szyjnym wysuwają się że tak powiem na prowadzenie ja jestem po operacji i mam implant w szyjnym miałam objawy opisywane przez ciebie drętwienia mrowienia ból z lekkim niedowładem ręki zawroty głowy i utraty przytomności że nie wspomnę o wariującym ciśnieniu kołataniu serca zabiegi fizjoterapeutyczne zmian nie cofna jednak trochę ulżą o ile same zmiany nie sa bardzo zaawansowane i nie ma ucisku na nerw lub rdzeń kręgowy tak jak w moim przypadku pozdrawiam