Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Beta blokery a ciąża

Gość Kaska

Rekomendowane odpowiedzi

czeŚć.każdy przypadek jest inny.ja przed 2 ciĄżĄ miałam napadowe,szybkie udeżenia serca.brałam proplanolol.na poczĄtku ciĄży trafiłam do kardiologa w obawie o takie napady w czasie ciĄży.dostałam atenolol bo proplanolol podobno w tym okresie jest gorszy.mam ogromne zaufanie do mojego kardiologa raczej kardiolożki.i...przez całĄ ciĄże spałam spokojnie.zero dodatkowych skurczy.organizm przestawia się na inne tory.hormony cieę chroniĄ.nawet 2 faza porodu miała być skrócona na wypadek skurczów ale w takim stresie one nie wystĄpiły.nie martw się na zapas zabezpiecz się lekami,miej je w pogotowiu i bĄdż dobrej myŚli.
Asik -wielkie dzieki za odpowiedz , juz myslałam ze zadnych leków nie mozna , dobrze ze istnieja te które ewntulanie lekarz moze zlecic. Ja mam tachykardie nerwicowa (120-150 w stanach lekowych) a w ciazy podobno tetno rosnie i tego sobie nie wyobrazam. to by bylo jakies 200 ufffffffffff
CZESC ja tak mialam cala ciaze wysoke tetno nie moglam spac ani normalnie funkcjonowac, czasem nawet po dwa tygodnie nie spalam no bo jak spac kiedy serce zapieprza Ci 130 na minute jak sie wyciszyć?, to bylo niezalene ode mnie, tak wplyneła na mnie ciaza potem byly dodatkowe skurcze, maly ma juz dwa latka prawie a ja mam jazdy z sercem codziennie-coz nic na to nie poradze! niby tam jakies drobne wady mam ktore nie powienny dawac takich objawow ale nerwice to ma na 1000002 % i jeszcze wiecej, na drugie juz sie chyba nigdy nie zdecyduje.........mnie nie pozwolili w ciazy brac blokerow-bardzo sie zrazilam niestety do ciazy bo gdyby nie to moje serce to byloby super!! pozdrowionka
hej.dziewczyny a może spróbowałybyŚcie coŚ ziołowego np.nerwosol.bardzo dobrze działa.jak uspokoji delikatnie wasze ciało to myŚli będĄ mogły krĄżyc gdzieŚ tam i tachykardie też się skończa.wiem bo to miałam.ale teraz po licznych przyspieszeniach serca dodatkowych stresach minjajacemu czasowi,który wcale mnie nie leczył przypętały mi się przedwczesne skurcze komorowe tzw.parasystolia.nie życę nikomu.na holterze wyszło mi 3206 dodatkowych pobudzeń.dlatego tachykardia jest 100 razy lepsza bo łatwiej się jej pozbyć iłatwiej do niej nie dopuŚcić.a w ciĄży hormony zabezpieczajĄ nawet nasze myŚlenie.serio.pa
Siema. Ja przed ciążą brałam metoprolol, następnie betaloc zok 25, teraz nie biorę nic i jakoś się trzymam, napad miałam tylko raz, trwał jakieś pół godziny i sama sie uspokoiłam. Polecam picie melisy. Lekarz dał mi na wszelki wypadek metoprolol jakby coś się działo. O dziwo mam 24 tydzień ciąży i ciśnienie 100/60 , także dziennie czasem 2 kawy piję, najgorzej jest wieczorem, bo boję się że napad wróci i nie cierpie spać sama. Mam takie pytanie: CZY MY KOBIETY Z CZĘSTOSKURCZEM MOŻEMY RODZIĆ NORMALNIE CZY MUSI BYĆ CESARA???????????????? Z góry dzięki za odpowiedź pa
Gość Ania810118

Witajcie, ja w ciąży nie brałam nic, miałam przepisany w razie W jakis bloker (niepamietam juz jaki) ale niestety dopadl mnie taki atak częstoskurczu, że zadne leki nie pomogły, trwał 12 godzin , został przerwany kardiowersją i odrazu zostałam przewieziona na ablację do Anina, miałam zabieg ablacji w 22 tyg, od tamtej pory spokój z serduchem, czasami odczuwam dodatkowe skurcze i potykania serca, ale czestoskurczy nie doświadczam już 3 lata. *Jezeli chodzi o poród przy tej wadzie to mi odrazu kardiolog powiedział, że cesarka, naturalny poród to duże obciążenie dla serca jak i leki podawane w trakcie porodu moga być niekorzystne. Więc skończyło się cesarką, ale to już inna historia. Trzymjacie sie przyszłe mamuski najlepiej nez częstoskurczy i nerwów

Witam! Ja mam tachykardie zatokową odkąd pamietam czyli chyba od urodzenia. tętno ok.100 jak sie zdenerwuję nawet 170. mam takze dodatkowe skurcze serca. Serce mi lata nawet jak zejde po schodach, przy obfitym posiłku, chyba przy wszystkim. nawet jak siedze to tak z niczego zaczne mi walic.Miałam robione ekg,echo,holtera, ablacja nie wykryła żadnego dodatkowego impulsu czyli w sumie była niepotrzebna. i tak ogólnie mecze sie całe życie. od paru miesiecy przyjmuje beta bloker czyli betalok ZOC 50 i mi uspokakja serducho. CHce za ok. 2 lata zajśc w ciaże i nie wiem czego sie zpodziewać, czy dam radę 9 miesiecy??? ma ktos podobne objawy?

Hej sercowa, ja mam tachykardie zatokowa tak jak Ty juz bardzo dlugo i objawy tez takie jak Ty + wypadnaie platka zastawki + przy napadzie mam problem z oddychaniem, obecnie jestem w ciazy :) Lezalam kilka razy w szpitalu, lekarze zmienili mi wczesniejsze beta blokery na isoptin, dziala podobnie. Obecnie zdarzaja mi sie ataki, moze byc to tez zwiazane z tym,ze serce pracuje teraz za dwoje. Czy lekarze mowili Ci jakie moga byc przyczyny Twojej tachykardii? Pozdrawiam

Lekarze nie wiedzą co mi tak naprawdę jest... jeden stwierdził,że to jest taka moja natura. Przez nerwy, stres serce bedzie mi szybciej biło. Niby jestem podatna na impulsy z zewnatrz bardziej niz inni. Chociaż sama nie uważam sie za osobe nerwowa, wręcz przeciwniw jestem osoba spokojna. Zalecenia takie; NIE PIĆ KAWY (ZERO KOFEINY) MOCNEJ HERBATY, ZIELONEJ HERBATY, COCA COLI, NIE PALIC PAPIEROSÓW, NIE PIĆ ALKOHOLU. Ogólnie to nie mam z tym problemu ponieważ nie pije alkoholu, kawy nie lubie, herbate to co najwyżej słabą, palic nie pale... Lekarz przy ablacji rozpedził mi serce do 300 i stwierdził,ze to mi nie zaszkodzilo, czyli mogę życ z tetnem ok.100. Najbardziej mi przeszkadza,ze bez tabletek szybko sie mecze i nie moge przebiec krótkiej drogi, poniewaz serducho wali mi jak oszalałe i sapie jak 80-latka :)

Gość Sylwia101010101010

Mam kardiomiopatie, dostalam bisocard 5 i teraz jestem w ciazy. Podobno nie wolno przyjmowac tego leku w trakicie ciazy, jednak ja bardzo sie boje go odstawic . Z drugiej strony tez ogromnie mi zalezy na tej ciazy poprzednio nie bylam leczona jeszce i ciaze bardzo zle sie konczyly. Zazwyczaj samoisnie obumieraly. Ida swieta, dostac sie do lekarza teraz to cud, nie wiem co mam w efekcie robic. Do bisocardu mam dodany furosemid, ktory tez podobno jest niebezpieczny ale jego na razie odstawilam. Zastanawiam sie czy nie zglosic sie z tym problemem na izbe przyjec do jakiegos szpitala

I jak Sylwia?Byłaś u lekarza?Ja też jestem w ciąży i jem Beto 2x25.Próbowali mi zmienić na inne,bezpieczne w ciąży,ale źle się czułam i i tak miałam arytmię,więc powrócilam do Beto.Mam nadzieję,że z dzieckiem będzie ok i nie będzie to miało wpływu na jego zdrowie!!!

Witam się i ja. Z nadciśnieniem i tachykardią walczyłam już przed ciążą przez kilka lat. W sumie to najlepiej funkcjonuje na isoptinie 120 i dodatkowo biorę 2x beto zok 25. Ginekolog powiedział, żeby się jeszcze upewnić u kardiologa czy taka dawka powinna zostać, ale kardiolożka uważa, że tak trzeba, bo jak ostawimy to od razu zacznie mi skakać i ciśnienie i puls a to będzie niebezpieczne. Więc się stosuję do zaleceń.

Gość 4miesiacemama

Witam, jestem w ciąży aktualnie 4 miesiąc przyjmuje od 3 lat beto ZK 25 codziennie, niektórzy lekarze mówią że mogę taka dawkę przyjmować inni że nie za bardzo, więc już nie wiem sama, może któraś miała doświadczenie z beto w ciąży proszę o informację. 

Cześć dziewczyny , miałam takie same problemy z pracą serca , przy trzecim wylądowałam u psychiatry , który stwierdził nerwicę lękową , przepisał mi Parogen 20mg , i odżyłam!!!!!!, nie mam palpitacji serca , moja praca serca 70-80 tętno  a dochodziło do 150 -200 . I jest super , nie mam napadów lęków , żyję spokojnie i cieszę się z życia , może Psychiatra bo te leki można brać w ciąży.  Dziewczyny pozdrawiam, a nasze dzieciorki są samym szczęściem  mam ich troje i przydało by się jeszcze dwoje