Gość Andrzej Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2006 W ciągu kilku dni od ostatniego pomiaru tętno obniżyło mi się z 90 na 50 uderzeń. Jaka to może być przyczyna i czy to niebezieczne jeżeli jestem 14 mieięcy po operacji Bypasów? Opisuję ponownie bo to niepokoi. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Łukasz Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Prawdopodobnie jest to skutek działania B- blokerów 90 uderzeń to zbyt dużo dla każdego a szczególnie dla pana Gdy serce bije szybko to zużywa więcej tlenu, gdy jest mało tlenu wtedy serce przechodzi na prace beztlenową, a produkty pracy beztlenowej prowadzą do bólów serca. Dla chorych najlepszym rozwiązaniem jest utrzymywanie tętna w jak najniższych tolerowanych wartościach ( u pana poniżej 50) Najważniejsze jest to słowo tolerowanych- takich przy których czuje sie pan dobrze (bez mdlenia, zawrotów głowy) jeśli takowe wystąpią trzeba skorygować dawkę. A więc jeśli bierze pan B- blokery (propranolol ,metoprolol) to taka sytuacja jest jak najbardziej pożadana:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Andrzej Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Może to być zbyt duża dawka B - blokerów Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Łukasz Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Myśle że dawka jest optymalna Musi być taka żeby tętno było w granicach 50- 60 czaasem nawet niżej, ale bez wiekszych objawów- zawroty głowy zab równowagi Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Andrzej Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Dziękuję, dużo mi to wyjaśnia i uspokaja, ponieważ nie rozumiałem tego obawu. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi