Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zimne ręce, niskie ciśnienie i puchnące palce

Gość maja

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam właściwie bardzo popularny problem ale nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi na jedno pytanie. Otóż mam wiecznie zimne ręce, niskie ciśnienie, jak jest ciepło to mi puchną palce, a czasem (niekoniecznie musi być zimno bądź ciepło) dłonie mi sinieją i pojawia się taka, powiedzmy, pajęczyna czerwono-fioletowa. Nie są to żyły tylko ,no właśnie, co to jest? Czy to wszystko może być objawem jakiejś poważniejszej choroby? (oprócz stanowczo za niskiego ciśnienia), bo póki co czuję się świetnie ;) z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam :)
To może świadczyć o chorobie Raynauda, chorobę potwierdza (lub wyklucza) badanie zwane kapilaroskopią - jest bezbolesne, polega na obejrzeniu przez specjalne szkło powiększające naczyń krwionośnych znajdujących się przy paznokciach palców dłoni. Skierowanie na badanie dostaje się od dermatologa albo kardiologa. Miałam takowe badanie i pani, która mnie badała nazwała to *chorobą reinoldsa*, więc Anula miała prawo się pomylić w nazwie ;)

Przy chorobie zimnych rąk lekarz *naczyniowiec*. przepisał mi leki na obniżenie ciśnienia, które i tak mam niskie. Nie biorę tych tabletek tylko stawiam różne płyny na płytke ADR 4 i to jakoś mi opmaga, a także sie ciepło ubieram ( dwie pary rękawic). Tak ta płytka jest rewelacyjna