Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Częstoskurcze i arytmie - jakie leki bierzecie?

Gość kika

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj, Powiem tak. Mam arytmię (lekarze mówią na to komorówki - dodatkowe pobudzenia) i wszyscy twierdzą że to normalka gdyż nie przekraczają 17000 na dobę. Ja ich mam 1300 i nic brałem. Ostatnio jak byłem na sprawdzajacej koronarografii zwiększono mi z 1 do 1,5 Betaloc ZOK 50. I trochę działa jest tego mniej.
Na poczatku, jak mi wykryto czestoskurcz, dostalam Isoptin 100 i Polfenon 150 - codziennie. Bralam pol roku, czestoskurcze przestaly wystepowac tak czesto, ale calkiem nie znikly. Od 2 lat biore Betaloc ZOK - od roku setke, a lekarka naciska, zebym brala 150, bo mi sie znacznie zwiekszyla ilosc dodatkowych skurczy komorowych. Przy betaloku czestoskurcze mam 3-4 razy w roku. Metody z dmuchaniem i zimna woda nie pomagaja. Czasem pomaga dodatkowa dawka Polfenonu, a czasem, jak spanikuje, jade na Hoza i tam mi przerywaja Isoptinem, a ostatnio belokiem. Xanax i tranxen mam juz za soba - nauczylam sie zyc z tym cholerstwem i jakos ciagne :)
Witam. Ja na zaburzenia rytmu serca leczę się już od 5 lat. Na pocżątku był to Propranolol, bodajże 50 - strasznie nieskuteczny. Potem Metoprolol - niestety skurcze nie ustały :( W tej chwli biorę Betaloc Zok już trzeci rok i choć kołatania czasem występują to są dużo słabsze niż wcześniej. Na początek brałam 25 mg na dobę, teraz jest to już 50 mg i oczywiście Aspargin. Mam do Was pytanie, ponieważ byłam dokładnie dziś na kolejnej kontrolnej wizycie i zapytałam lekarza co z moim sercem jak będę chciała powiększyć rodzinę (Planujemy z mężem w niedalekiej przyszłości). Poinformował mnie, że przed zajściem w ciążę będę musiała odstawić Betaloc, ale nie powiedział mi czy dostanę jakieś leki w zastępstwie czy będę musiała się 9 miesięcy modlić o to żeby nie zemdleć :( Czy miałyście (mieliście) podobne sytuacje. Czy może są tu mamy, które przeszły przez ciążę z częstoskurczami i tachykardią?
Droga Marto, mam ten sam problem. Mam dodatkowe skurcze komorowe ok 4000 na dobę. Biorę 1x 50mg Batloc zok na dobe (docelowo mam przejść na 75 mg / na dobę oraz potas (kalydum) 2 tabl. na dobę. Mi lekarz-kardilog powiedział, że będę musiała betaloc zok odstawić na czas ciąży i raczej żadnych nie brac. Ostatecznie w II lub III trymestrze. Powiedział, że praktcznie każde tego typu leki są szkodliwe dla płodu. Troche mnie to przeraziło, bo wiem jak czuje się bez leków koszmar uniemożliwiajacy funkcjonowanie, podobnie było kiedy próbowałam zmniejszyć dawkę o połowę. Prawdę mówiąc nie wiem co począć z tym fantem, bo prawdę mówić nie wyobrażam sobie funkcjonowania bez leków.
Czesc, ja mam podobny problem. Tez mam arytmie (z tymze pobudzenia nadkomorowe - ok. 1500 na dobe i napadowe migotania przedsionkow) i planuje zajsc w ciaze. Rozmawiajac z lekarzami (kardiologami i ginekologami) ustalilam, ze zarowno leki (wyjatkiem chyba jest isoptin) jak i arytmie nie sa za dobre w ciazy. Chociaz, powiedziano mi tez, ze o ile arytmia nie jest zwiazana z naglym spadkiem cisnienia, to nic zlego nie powinno sie stac. Czytalam tez o przypadkach kobiet, ktore w czasie ciazy mialy silne ataki czestoskurczy i rodzily zdrowe dzieci...wiec nie wiem do konca jak to jest...pewno moze byc roznie...(statystyk nie znam). Mi lekarze sugeruja ablacje, mowia, ze jest duza szansa, ze po tym zabiegu nie bede miala problemow z arytmiami, albo przynajmniej zmniejszy sie ich ilosc, co tez bedzie dobre. Istnieje tez ryzyko, ze w czasie ciazy arytmie sie nasila (z powodu hormonow, obciazenia ukladu krazenia itp.), choc u niektorych kobiet jest ich duzo mniej i ciaza przebiega bardzo dobrze. Jeden z lekarzy powiedzial mi, ze szanse sa 50% na 50% w ktorej grupie sie znajde. Tyle wiem o zaleznosciach miedzy ciaza a arytmiami i trudno mi podjac jakas decyzje...mam nadzieje, ze Wam bedzie sie lzej podejmowalo decyzje co zrobic...
Witam.Żyję z częstoskurczem 15 lat :/.Początkowo były to krótkie i słabe napady,później coraz częstsze i wykańczające.Dwa razy na OJOM-ie.Pomogło;próba Valsalva/parcie/,isoptin.Póżniejsze leczenie to propanolol.Ze wzgledu na ciążę zamienił doktor na metoprolol.Po jakimś czasie zdałam się na Betaloc ale po nim miałam jakieś dziwne nocne* trzepotania* trwające ułamki sekund ale skutecznie wybijające ze snu *:(.Wróciłam do Metoprololu 2x1/2 tabl.+suplementy diety /potas,magnez itp/.Powinnam rzucić palenie ale lubię puszczać dyma więc odpada.Mój kardiolog nie stwierdził zadnej wady serca a na zabieg ablacji podobno nie kwalifikuję się bo...mam zbyt rzadko napady :P.Więc na razie żyjemy sobie razem z moją chorobą :).
Witajcie...jestem tutaj pierwszy raz.Mam do Was pytanie-czy sa tutaj osoby,które odczuwaja dodatkowe skurcze codzienne? Ja mam ich dziennie około-sama nie wiem ilu.Lekarz twierdzi,że sa one wszystkie w granicach normy ale jakos wierzyć mi sie w to nie chce.Wydaje mi sie ,że jest ich za duzo.Czy ktos z Was orientuje sie ile ich moze być,żeby miesciły się w tak zwanej normie?Chyba zwariuje z tego powodu.Nie radze sobie z tym.
wiecie co ? Ja przez lata bylem strasznie nerwowy - serce mnie bolalo , mialem migotania chwilowe , ciagle tachykardie , skurcze dodatkowe ,juz wieku 16 lat mialem silne pojedyncze skurcze , zajalem sie sportem , dziennie robie 80 pompek , jezdze na rowerze , wbiegam sobie na 3 pietro i zyje , kiedys balem sie zrobic jednej pompki zeby nie umrzec , teraz mam to w dupie i robie co chce ....wam zyczyl bym tego samego ...jak umre to umre ale przynajmniej szczesliwy..kazdy kiedys umrze ale poco ciagle o tym myslec .........
Marc ja tak samo mówię pomimo napadowej arytmii żyję i też nie mam problemu aby wbiec na 3 piętro( a jestem starą babą). Sportu żadnego nie uprawiam ale dużo spaceruje a jak jest bardzo brzydka pogoda to wsiadam na stacjonarny rowerek i około 3o minut na nim jadę no i dużo chodzę po schodach( windą ani żadnymi schodami ruchomymi praktycznie nie jeżdżę).

Pozdrawiam, jestem po trzech kardiowersjach,ostatnia się utrzymuje już trzy miesiące biorę Biosotal 80,zalecono trzy razy dziennie i Acumenarol 2mg,ale czasem biorę dwa razy znaczy Biosotal,na razie jest dobrze,ale bez leków ani w ząb,ciekawe czy jest szansa aby żyć bez leków,przy najmniejszym zdenerwowaniu skacze tętno,ale wraca do normy 65. Jan.

A ja odkryłem dziwna rzecz, która po aga mi na razie w 100% podczas napadów czestoskurczy, głownie nocnych. Mianowicie przy ataku... drgam intensywnie miesniami uda. Nie wiem, jaki jest tego mechanizm, ale serce w momencie się uspokaja. Odkryłem to z miesiąc temu, podczas takiego napadu nocnego. Żeby nie słyszeć szalejacego serca i nie odczuwać tego szybkiego tętni zacząłem drgac różnymi miesniami: posladkami, lydkami, udami i uda okazały się najskuteczniejsze. Na razie, choć napady tachyarytmii miewam rzadkie, to to pomaga. Uwaga! Nie działa to podejście podczas stani lub siedzenia. Trzeb się położyć i to najlepiej na brzuchu. Ja ten efekt tłumaczę sobie tym, ze drgajacy mięsień zużywa powstałe podczas napadu katecholaminy. Stad efekt pozytywny. A może to tylko u mnie działa? A na migotanie polecam dobrane leki na nadkwasote,jak Manti albo Malox.

Gość smuntomiiii

Groźne to wszystko o czym wy piszecie jest? :( boję się bo dzisiaj przez cały dzień miałem ogromną ilość prawdopodobnie skurczy dodatkowych... tylko dlaczego zwykle miewam takie uczucie przytkania w podobnych pozycjach? np. przy lekkim zgarbieniu a na leżąco raczej ani jednego nie było? albo kiedy wdycham albo wydycham powietrze? czy to serce czy coś innego? powietrze albo żebra mogą pobudzać jakoś serce? to jest niebezpieczne? nie mam obecnie ubezpieczenia to nawet nie mogę iść do lekarza :( jakieś 2 lata temu też mi się to zdarzało ale o wiele mniej i zrobiłem sobie holtera ale w ten dzień nic takiego nie czułem no i w wynikach nie było ani jednego skurczu dodatkowego jakiegokolwiek...