Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Betalok ZOK 50 a wysiłek fizyczny

Gość Queen of Nerves

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Queen of Nerves
Witam, Mam 25 lat, niedomykalność obu zastawek serca 1 stopnia. Dzisiaj dostałam od kardiologa Batalok ZOK 50 w dawce 25 mg na dzień, w celu *uspokojenia* serca. Otóż od czasu do czasu mam przyspieszoną akcję i lęk w związku z tym (nerwica). Moje pytani brzmi czy można podejmować wysiłek fizycznypodczas brania tego leku? Chodzi mi o jazdę na rowerze,aerobik, podbiegnięcie do autobusu, seks... Z tego co wiem lek zwalnia akcję serca i obniża ciśnienie, a mnie nurtuje to czy nagłe przyspieszenie akcji serca(rower, aerobik) nie zaszkodzi mojemu sercu? Czy ktokowiek z Was uprawia coś z rzeczy które wymieniłam jednocześnie biorąc beta-bloker?
Cześć spokojnie możesz robić wszystkie czynności sport to zdrowie!!Nie martw się ja mam 26 lat i arytmie serca biorę ten lek tyle ze w dawce 100mg i również staram sie wykonywać wszystkie czynności bez obaw korzystaj z życia ale pamiętaj ze wszystko z umiarem!!
Gość Queen of Nerves
Hihi jak już to koleżanko bom dziewczyna;) ale dzięki za komentarz. Wiem, że najlepiej byłoby zapytac lekarza ale Mi oczywiście to pytanie nasunęło się już po wyjściu z gabinetu... Ale jednak mnie to niepokoi że jak serce takie uspokojone dostanie kopa to coś mu się stanie. Oj mam problem z nerwami jednak...;)