Jacob Opublikowano 31 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2023 Witam! Mam 30 lat. Od jakiegoś czasu zdarzają mi się nagłe skoki tętna trwające około 1-2 sekundy. Czasami są intensywniejsze, czasami mniej. Czuję wtedy dziwny "ucisk" za mostkiem, a jeśli zdążę zbadać sobie puls, to jest to może 150 uderzeń na minutę i zaraz wraca do normalności. Poza niepokojem (w końcu coś dzieje się z sercem) nie czuję słabości, potów, omdlenia czy czegokolwiek. Zdarza mi się to różnie - jednego dnia w ogóle, innego 2-3 razy dziennie. Totalnie losowo - tak przy wysiłku, jak i przy odpoczynku. Byłem już u kardiologa: wyniki krwi w normie. Holter nie wstrzelił się akurat w wystąpienie epizodu, wykazał tylko nieco zbyt wysoką liczbę ogólnych skurczów. EKG wykazało tylko minimalną niedomykalność zastawki mitralnej. Lekarz zalecił stały, umiarkowany wysiłek fizyczny oraz suplementację magnezu (już wybrane, a skoki wciąż się zdarzają). Czy ktoś miał lub zetknął się z podobnymi objawami? Nie przeszkadza mi to w codziennym funkcjonowaniu, ale obawy są. Może ktoś był w podobnej sytuacji i odkrył, co może być przyczyną (stres, niedobory, nadmierny wysiłek)? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza
Jacob Opublikowano 13 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2023 Pomogła suplementacja witaminy D. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gosiagosiab1991 Opublikowano 26 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2023 Tez miewam takie coś. A co lekarz na to? Nie mówił ze to są skurcze dodatkowe tylko więcej ich po sobie występuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza
Jacob Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2023 W dniu 26.03.2023 o 09:36, Gosiagosiab1991 napisał: Tez miewam takie coś. A co lekarz na to? Nie mówił ze to są skurcze dodatkowe tylko więcej ich po sobie występuje ? Lekarz nie bardzo miał na czym oprzeć opinię - ani EKG ani Holter nie pokazały tych "skoków". Ale wspominał o zrobieniu badań na witaminę D, stąd suplementacja. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi