Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wykryto u mnie wiele chorób serca

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 41 lat. Z powodu duszności i szybkiego męczenia  się trafiłam do szpitala najpierw na sor i stamtąd na ojom kardiologiczny. Byłam tam 9 dni, wypisano mnie w stanie ogólnym dobrym z zaleceniami. Rozpoznanie to:

-Ostra dekompensacja niewydolnosci serca

-kardiomiopatia o nieznanej etiologii

-HFrEF z EF L V ok 33%

- Dyslipidemia aterogenna

- Złożona wada aparatu zastawkowego serca:

-niedomykalność  mitralna graniczna umiarkowana/ciężka 

-niedomykalność trójdzielna III st.

Podejrzenie nadciśnienia płucnego wtórnego do chorób lewgo serca

Lekarze na pytanie co mi jest odpowiadają, że jestem ciężko chora, bardzo chora ale nic konkretnie poza tym, że czekam na rezonans który pokarze czy będę miała wszczepiony kardiowerter defibrylator. Czy jest na forum ktoś kto może mi odpowiedzieć na pytanie jakie są rokowania w moim przypadku? Szczerze, krótko zwięźle i na temat. 

Z góry bardzo dziękuję! 

Wesołych Świat!

Witaj. Przytulam mocno. Sporo tych przypadłości. Teraz najważniejsza diagnoza. A potem krok za krokiem stabilizowanie tego co się da. Gdzie się leczysz? W takiej trudnej, bo zawiłej sytuacji zdrowotnej powinnaś znaleźć bardzo dobry ośrodek. Polecam Anin lub Zabrze. Warto zasięgnąć dwóch lub trzech opinii. Na FB jest wspaniała grupa osób, które mają wszczepione stymulatory serca, jak ja, albo kardiowertery. Są osoby po przeszczepie serca. Niektórzy mają skomplikowane przypadki zdrowotne, może tam znajdziesz odpowiedź na swoje pytania?

• Thanks 1
W dniu 28.12.2022 o 14:17, Noni napisał:

Witaj. Przytulam mocno. Sporo tych przypadłości. Teraz najważniejsza diagnoza. A potem krok za krokiem stabilizowanie tego co się da. Gdzie się leczysz? W takiej trudnej, bo zawiłej sytuacji zdrowotnej powinnaś znaleźć bardzo dobry ośrodek. Polecam Anin lub Zabrze. Warto zasięgnąć dwóch lub trzech opinii. Na FB jest wspaniała grupa osób, które mają wszczepione stymulatory serca, jak ja, albo kardiowertery. Są osoby po przeszczepie serca. Niektórzy mają skomplikowane przypadki zdrowotne, może tam znajdziesz odpowiedź na swoje pytania?

Dziękuję Ci za odpowiedź ❤️ i pozdrawiam ciepło