Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zażywanie Isoptinu w ciąży

Gość Anula

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Warszawianka
Do Anuli- dziewczyno nie panikuj, wlaśnie Isoptin jest jednym z nielicznych leków, które można przyjmować w ciąży.( to jest naprawdę malutka dawka). Poszukaj sobie na forum o Isoptinie, wypowiadają się dziewczyny w ciąży, nie czytaj takich postów jak wyżej, gdyby to byla osoba kompetentna to uzasadnilaby swoją opinię.Myślę, że lekarze wiedzą co robią, pamiętaj twoje zdenerwowanie bardziej szkodzi niż ten Isoptin. Życzę Ci spokoju i zdrowia będzie dobrze - naprawdę.Pozdrawiam

Mój kardiolog też twierdzi, że jest to bezpieczny lek w ciąży i że nawet poprawia ukrwienie macicy. Ten lek dostałam ze względu na ciążę, wcześniej brałam inne, niebezpieczne leki... Na razie biorę isoptin kilka dni i strasznie się denerwuję, ale co mam zrobić? Muszę zaufać mojemu lekarzowi:)

Gość marcysssia

Biore lek isoptin od 2 tygodni przepisal mi go kardiolog poniewz od kilku lat choruje na serce a teraz jestem wciazy i wczesniejsze leki (atenolol 25) musialam odstawic... czuje sie po niech w miare lepiej niz wczesniej ale nie wiem czy dla mojego dziecka to bezpieczne...ufam lekarzowi wiec biore a po przeczytaniu kilka opini kobiet w ciazy z tym lekiem, dzieci rodzily sie zdrowe i wszystko bylo dobrze... pozdrawiam

Gość Martunia

Witam Megan czy mogłaś byś opisać mi co sie dzieje z twoim serduszkiem,że Kardiolog przepisała ci Isoptin.Ja jestem w 25tc. od 3,5 roku leczyłam sie na nerwice serca biorąc przez ten okres propranolol 3x 10mg. od kiedy dowiedziałam się że jestem w ciąży tydzień po tygodniu lekarz rodzinny kazał zmniejszać dawke leku. W grudniu umówiłam się na wizytę u kardiologa który zrobił mi ekg zmierzył cisnienie wszystko w porządku po za wysokim tętnem wachającym się miedzy 110 a 130 uderzeń na min. podczas wykonywania tych badań , a nie ukrywam, że byłam strasznie zdenerwowana, przepisał mi Isoptin SR 120mg. 1x dziennie. W lutym tego roku miałam założony holter EKG na 24h wynik Tachykardia zatokowa i w dalszym ciągu biorę Isoptin SR 120mg. 1x dziennie.

Gość Ania1988

Jestem w 21 tygodniu ciąży i dostałam Isoptin na zbyt szybkie tętno (tachykardia). Lekarka mówi, że jest to lek bezpieczny dla płodu. Kiedyś inna kardiolog również mówiła mi, że lek ten jest bezpieczny w ciąży. Mając dwie niezależne opinie mam poczucie, że mogę w nie wierzyć.

Widzę, że od dawna nikt tu nie zaglądał ale może uda mi się odświeżyć temat. Również mi lekarz przepisał Isoptin w ciąży i wiem, że jest bezpieczny, ale się zastanawiam jak to jest, czy ten lek nie obniża jednocześnie ciśnienia ? bo ciśnienie mam bardzo niskie. I czy jak zaczne go brać czy nie będę musiała brać tego już całe życie ? nie jest tak że jak sie odstawi lek to wysokie tętno powróci ?

Gość AniaFrania

Jak zaszłam w ciążę, to lekarz zmienił mi concor cor 2,5 na isoptin 40. W ogóle na mnie nie działał, nic a nic. Ciążę niestety poroniłam w 8t - lekarze nie znaleźli przyczyny i tylko domniemywają przyjmowane przeze mnie leki- ale tu bardziej mogło chodzić o cocncor, bo isoptin miał być bezpieczny - i pewnie był bo nie działał na nic:) W każdym razie - zrobiłam ablację i teraz już nie będę się zastanawiać czy te leki szkodzą czy nie.

GONIA1 - nie wiem czy to jeszcze aktualne, prawdopodobnie nie, ale odpowiem na Twoje pytanie, bo sama je zadałam kardiologowi. Odpowiedział mi, że isoptin może obniżać ciśnienie, ale wyłącznie u osób, które mają je podwyższone. Z ciśnieniem nie miałam nigdy problemu (wyłącznie z arytmią) i wyniki po jego mierzeniu w dalszym ciągu wynoszą przeważnie 120/80 (biorę isoptin 120 raz dziennie).

Witam, Chciałam uspokoić dziewczyny szukające odpowiedzi na tej stronie. Po pierwsze: przyjmowałam Isoptin (nie pamiętam tylko dawki) od czwartego miesiąca ciąży do jej końca *o czasie*, z powodu skurczów, a co za tym idzie zagrożenia poronieniem, później porodem przedwczesnym. Dziecko urodziło się w 100% zdrowe, dziś to dorosły, zdrowy człowiek, więc: BEZ OBAW. Po drugie: przyjmowałam Isoptin mając bardzo niskie ciśnienie (tak już, po prostu, mam): 90/60, niekiedy 80/50, i nie uległo ono zmianie podczas brania leku, więc myślę, że jeśli ktoś ma *normalne* ciśnienie - nic się nie stanie (nie obniży się bardziej), natomiast przy nadciśnieniu pomoże. To tyle ode mnie. Mam nadzieję, że choć część z Was uspokoją moje słowa i przestaniecie się zamartwiać w swoim pięknym stanie (ciąża). :) Pozdrawiam :)