Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Obniżanie cholesterolu i triglicerydów

Gość Ania

Rekomendowane odpowiedzi

Cociaż można powiedzieć że to już ;stary temat; odpowiem na to pytanie bo od bardzo dawna lecze sie na hiperlipidemie.leki obniżające cholesterol czyli tzw.statyny obniżają ;zły cholesterol; i powodują wyrównanie bilansu ;dobrego cholesterolu;.na początku nie tolerowałem żadnych statyn ale póżniej organizm przyzwyczaił sie i dzisiaj biorę SIMVACARD 40mg.na wieczór.pozdrawiam.
robisz głupio.Mojej mamie lekarz przepisał zsimvachol,po którym się żle czuła na wątrobę.Nic nie mówił o diecie,tylko zwiększał dawkę tych statyn,a mięśnie ją od tego bolały,że chodzić nie mogła.W internecie wyczytałam o diecie.Zastosowałam jej dietę wg,artykułu Sławomira gromadzkiego-jak obniżyć cholesterol.Żadnych leków nie brała,tylko najpierw zioła na odtrucie wątroby,a potem Venoforton,wyciąg z karczochów.Przede wszystkim RUCH i DIETA.Po trzech miesiącach ma 225 całkowity,a HDL,LDL i trójglicerydy w normie.Lekarze nie informują o diecie,tylko walą z grubej rury chemiczne leki,które są szkodliwe.Mama codziennie kilka razy ćwiczy na rowerku,chodzi z koleżanką na marsze do lasu,raz w tyg. na base i raz na gimnastykę dla starszych pań do klubu emerytów.Czuje się teraz dobrze.Jednym słowem --tylko odpowiednia dieta[otręby,chleb graham,gruboziarnisty,minimum mięsa chudego,oliwa z oliwek,warzywa owoce,fasola,makrele...].Podam wam składniki pasty z makreli,którą robię raz w tyg.;;;; makrele wędz.,2ogórki kiszone,2 ząbki czosnku, 2 białka z jaj na twardo,4 łyżki oliwy extra vergin.Posiekane składniki wymieszać z makrelą i do lodówki.Pycha do chleba.No i ryba po grecku z warzywami,fasolka po bretońsku,ale nie z boczkiem,a z grzybkami, i małą ilością mięsa gotowanego z indyka bez skóry.No i jeszcze mielone nasiona wiesiołka i dyni codziennie 2-3 łyżeczki.
poziom trójglicerydów można łatwo obniżyc przez:1.] schunięcie 5-7kg, 2.] systematyczne ćwiczenia[rowerek,pływanie,bieg,szybki marsz-codziennie, 3.] odpowiednia dieta, 4.] używanie wyciągu z karczocha-albo doppel herz,albo ,,Cynarex**-wypróbowane-obniżka z 230na 90 .No i jeszcze codziennie do 2 łyżek otrąb owsianych.Można też 2-3 łyżeczki dziennie zmielonych nasion wiesiołka i dyni w proporcji 1:1.
Witam wszystkich bardzo serdecznie. Na temat statyn natknąłem się dosyć przypadkiem. Ot, po prostu przeglądałem sobie “kardiolo.pl” i trafiłem właśnie na ten temat. Napiszę więc kilka zdań na temat tego jak zażywałem statyny, i co mnie ze strony tych preparatów spotkało. Kurację statynami zaczynałem sześć czy siedem razy. Od razu mówię, że nic z tego nie wyszło. Nic z tego również z tego nie wyjdzie, bo mój organizm delikatnie mówiąc: nie toleruje tych preparatów. W użyciu były: SORTIS, ZOCKOR, jeszcze jakiś którego nazwy nie pamiętam, no i SIMVACARD. Wyglądało to następująco: W ciągu pierwszego tygodnia brałem po jednej tabletce na noc i właściwie nic nadzwyczajnie złego nie czułem. Po tygodniu, “wybuchała bomba“. Wszystkie skumulowane pastylki tak jakby uwalniały swoją zawartość i zaczynał się “cyrk”. Mojego fatalnego samopoczucia nie umiem określić. Cały czas byłem bardzo obolały i w ciągu najbliższych dwóch albo trzech nocy nie spałem. Byłem tez “nakręcony” Oczywiście, natychmiast lek odstawiałem, ale on “trzymał” mnie jeszcze kilka dni. Cierpieniom nie było końca. W końcu jednak wszystko ustępowało i wracałem do normy. Co jednak zrobił ze mnie SIMVACARD to już przechodzi ludzkie pojęcie. Procedura była taka sama jak poprzednio. Kilka pastylek na początek, a później wszystko to co opisałem plus niebezpieczne pobudzenie i jeszcze gorsza agresja. Doszło do tego, że żona ze strachu przede mną uciekła do hotelu i tam postanowiła przeczekać kryzys. Lek (lek ?) puścił po 10 dniach i zrobiło się normalnie. Bilans? Około 2000 zł za hotel i dodatkowe pozadomowe jedzenie do tyłu. To wszystko. Więcej statyny nie wezmę do ust. A co lekarze? Cóż, przyzwyczai się pan - mówili- Pan (czyli ja) musi to brać. Jeśli więc ktoś to może zażywać, to mu trochę zazdroszczę. Pozdrawiam
Gość zła na lekarza
jeden z członków mojej rodziny brał Simvachol.Pierwszy miesiąc mniejszą dawke - nic sie nie działo.Gdy lekarz podwoił dawkę - wysiadła mu wątroba ,żle się czuł,miał bóle mięśni,największe-łydek,tak,że po schodach nie mógł chodzić.Lekarz wtedy odstawił,ale zanim to zrobił kazał dalej brać mimo bólów.I zbadał CK -kinaz ę kreatyny- okazało się ,że wielokrotnie przewyższa górną granicę normy.Wtedy odstawił.Ale wątrobę trzeba było ,,naprawiać ziołami odtruwającymi.Zwłaszcza,że pogorszył się bardzo wzrok.Lekarz mówił,że to ze wzrokiem to nie ma nic wspólnego,ale ma.Po odstawieniu leków na cholesterol i odtruciu wątroby bierze wenofortn i to wszystko.Naczynia na siatkówce oczu znów zrobiły się różowe,a były jakby srebrne i ,,metalik**.Jak poprawiło się krążenie od venofortonu i diety oraz pływania,to lepiej widzi,ale już nie tak jak przedem.Nie może czytać wcale.LUDZIe jak macie cholesterol poniżej 300,to nie bierzcie tego góna! Przez trzy misiące odpowiednia dieta ,olia, wiesiołek z dynią ,słonecznik,ryby,zrzucic parę kilo i samo spadnie.Niech biorą leki ci ,co mają gigantycznie wysoki cholesterol.A my leczmy się sami.Spróbujcie też wyciąg z karczochów.Wszystko to jednak pomaga,ale tylko wtedy,gdy schudliśmy,gdy codziennie ćwiczymy i jemy ,co trzeba nie obżerając się.Trzy miesiące dyscypliny i skutek murowany.
Ja miałem poziom cholesterolu 170 , choruję na cukrzycę a ostatnio byłem w maju w szpitalu gdzie wykonano mi koronografię , stwierdzono miażdzycę tętnic wieńcowych, zapisano mi między innymi lek Zocor 40 mg. 13 lipca zrobiłem badania kontrolne krwi = CHOLESTEROL spadł ponżej normy do 115, Poszedłem do kardiologa on zalecił dalsze branie leku nadal codziennie tylko o poziomie 20 mg. Pytam po co ogłasza się NORMY , jeżeli przy zachowaniu ich nadal dąży się do obniżania już i tak za niskiej normy cholesterolu. O co tu chodzi o zdrowie i czy o wykypywanie tryjącej chemii, Proszę o odpowieź. - Kardiologa praktyka.