Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam 19 lat i stwierdzono u mnie te dolegliwosci . gdy zaczely mi dokuczac czasem bole w klatce piersiowej przestarszylam sie ze to cos powaznego i wybraalam sie do lekarza ktory zlecil mi wykonanie badan krwi,rtg, echo serca..Kardiolog po obejrzeniu badan stwierdzila ze to nic powaznego, jesli chce to moge to kontrolowac raz na 5 lat, moge zyc normalnie i robic wszystko to co zdrowy czlowiek. w sumie stwierdzila ze ta moja niedomyklanosc zastawki tamujacej (czy jakby to okreslic?) odplyw krwi z komory do płuc, nie jest wada w moim przypadku tylko cecha, i dlatego lekarz rodzinny przy badaniu mnie slyszal szmer. Mam pytanie czy ta niedomykalnosc mzoe czasem pwodowac jakies dolegliwości fizyczne????? Czasem mam takie odczucie jakby mi nagle powietrza zabraklo i jakby cos mi sie srodku na chwile zatrzymalo (krew? ), po sekundzie, dwuch wraca do normy.. nie boli wogole jednak jest to bardzo nieprzyjemne i szokujące... Ma ktos moze z was podobne dolegliwosci i przypadlosc? Czy hałas ( głownie mam na myśli panujący np w dyskotece, koncercie) ma jakis wpływ na odczucia i czy moze pogarszac samopoczucie? czy to raczej w glowie wszystko siedzi? A wpomniane predzej bole w klatce piersiowej mam pochodzenia nerwego, kiedys dokuczalo mi to prawie codziennie ponad miesiac (dlatego zrobilam badania) jednak kiedy dowiedzialam sie ze nie jest mi nic powaznego prawie juz ich nie mam heh... Ale lekarze dalej zalecili mi łykanie Propranololu 3 x na dzien po poł tabletki (10mg) tak na wyciszenie serca, bo niedlugo matura i zapewne troche stersow przezyje... Odradzili tez picie alkoholu podczas zazywania wiec przestalam ( choc nie powiem czasem mam chec ostatnio coraz czesciej np na imprezie, zeby wypic sobie chociaz 1 piwo lub 2 ) ale nie zamierzam sie wyłamywac, ale wie moze ktos czym grozi wypicie niewielkiej ilosci? Z gory dziekuje za odpowiedzi,mam andziej ze mi pomozecie i wyjasnicie troche watpliwości.. pozdrawiam
dokladniej to niewielka, niepatologiczna nieszczelnośc zastawki pnia płocnego, lekarz ten to okresil wypadanie płatka.. jak zwał tak zwał ale czy to powoduje jakies fizyczne dolegliwości???? takie jak np wrazenie naglej utraty powietrza (kilka sekund 2-3) tak jakby cos tam sie zatrzymalo nagle w środku.., bez bólu jednak jest to bardzo szokujące, oszalamiajace wrecz i nieprzyjemmne.