Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nieprawidłowy rozwój naczyń wieńcowych u dziecka

crooger

Rekomendowane odpowiedzi

U mojego 8tyg. dziecka stwierdzono kardiomiopatie rozstrzeniowa lewokomorowa. Szukano przyczyny. I okazalo sie, ze ma zle zbudowane naczynia wiencowe. Wygladaja one jak meandrujaca rzeka i sa liczne przetoki. To bardzo rzadko wsytepujaca wada. Mimo tego Maluszek jest w stanie ogolnym dobrym. Jest ruchliwy, ma apetyt, nie meczy sie. Z zewnatrz wszystko wyglada prawidlowo. Podajemy mu Captopril 0,5mg 3 razy na dobe. Karmiony piersia i NAN1. Jestesmy w szpitalu im. JPII na Ligocie w Katowicach. Czy ktos mial do czynienia z taka choroba? I z tym szpitalem? Piszcie co mozecie.
Witaj, jak rozumiem maluszke jest w CZD na Ligocie na kardiologii czy tez kardiochirurgii. Zapraszam na nasze forum poprzez strone www.sercedziecka.org.pl Dodam, że u syna mojej koleżanki stwierdzono kardiomopatię, ktora potem o dziwo w innym ośrodku okazala sie tętniakiem serca. Jest po zabiegu i ma sie OK. Zajrzałam do naszego poradnika i moge jedynie zacytowac, ze kardiomopatia rozzstrzeniowa (zastoinowa), w której wystepuje rozstrzen czyli powiękeszenie calego serca z niewielkim przerostem mięsnia sercowego. Wydolnośc serca jest znacznie zmniejszona z mała frakcja wyrzutowa. Etiologia choroby jest wieloczynnikowa i niezupełnie poznana. Przyczyny genetyczne odpowiadają za 30% przypadków. Kardiomopatię rozstrzeniowanalezy róznicować z : zespołem Blanda, whitea i Garlanda, zwężeniem zastawki aortalnej, koarktacją aorty, zawalem serca oraz zapaleniem mięśnia sercowego. Postepowanie polega na łagodzeniu objawów przewlekłej niewydolności serca. W tym celu podaje sie leki moczopędne (np. Furosemid), preparaty naparstnicy (Bemecor) oraz inhibitory konwertazy angiotensyny (np. Enap). Osttanio wykazano skutecznośc blokerów kanałów wapniowych (np. Propranolol, Karwedilol). Ze względu na ruzyko powikłań zatorowo-zakrzepowych i zaburzen rytmu serca w leczeniu stosuje sie także leki przeciwkrzepliwe i antyarutmiczne. U niektorych pacjentów opisuje sie korzystne efekty leczenia L-karnityna. Samoistna poprawe obserwuje sie u 25% pacjentów. U większości dzieci występują objawy niewielkie lub w ogóle nie wystepują przez wiele lat,jednakl rokowanie długoletnie jest niepewne. Pozdrawiam i zyczę maluszkowi zdrowia. Na Ligocie ordynatorem o, kardiochirurgii jest p. dr Jacek Pająk - świetny specjalista. Pracuje on równiez w Zabrzu. Z autopsji wiem, ze własnie w Zabrzu pod opieka m.in. p. dr Szkutnik pozostaja dzieci z kardiomopatią. Ola
Mamy kolejna diagnoze. Dodatkowo, oprocz wad, ktore wymienilem powyzej, jedno z naczyn wiencowcyh idzie od tetnicy polcnej, a nie od aorty. Dzis rano Malemu pobrali krew do badan. Az 5 probowek. Zonie tez pobiora. W najblizszym czasie udajemy sie na cewnikowanie serduszka do Zabrza, a potem najprawdopodobniej czeka nas przeszczep naczyn wiencowych. Jesli mozna, prosze o jakies rady i info o Zabrzanskim szpitalu i tym zabiegu, oraz cos na temat kardiochirurgi na Ligocie w CZD. Dzieki wszystkim