Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zespół jelita drażliwego

Gość zofia

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Venezia

Witam wszystkich, od kilku tygodni boli mnie brzuch, tak jakbym przeciążyła mięsnie brzucha. I po mojej lewej stronie wyczuwam podłużne zgrubienie. I tak czytam to forum i muszę Wam napisać: to kolejny objaw nerwicy lękowej. Większość z Was jak widzę, cierpi na to samo. Prawda jest taka, że nerwicy nie wyleczymy, możemy nauczyć się z nią żyć. Oczywiście przy jakiejś kolejnej wizycie nie omieszkam zapytać lekarza dlaczego mnie brzuch boli, ale co ważne - trzeba zaakceptować jego diagnozę i nie szukać dalej. Nie jesteśmy lekarzami, a próbujemy nimi być. Jeden z nich, bardzo szanowany chirurg, powiedział mi kiedyś, że wszystkie choroby, oprócz zakaźnych są w naszych głowach. Twierdzę, ze ma rację. Udało mi się pokonać nudności, zawroty głowy, kołatanie serca i mnóstwo innych dolegliwości, teraz byle ból brzucha mnie nie pokona. Nie dajcie się! Wszystko tkwi w Waszych głowach!

Gość wojteck

Według moich doświadczeń leczenie to czasem taka walka z wiatrakami, po zmianie leków najczęściej jest poprawa ale potem dolegliwości powracają. Ja już nawet pierwsze kroki w kierunku jogi stawiałem. A czy ktoś z was brał a może je miód manuka? Wyszukałem kilka informacji, że może być pomocny w leczeniu.

Dobrze powiedziane,ze leczenie to walka z wiatrakami,ja tez doszlam do tego wniosku po kilku latach zmagan z bolem brzucha,bez rezultatow,wlasciwie to jest gorzej,tez boli mnie po lewej stronie jakby kolka,czasem kloje na przestrzal,jak mnie zlapie,to leze caly dzien w lozku,bo nie moge sie ruszyc

Gość gosc12112

Mam takie objawy, czasem przed wyjsciem do pracy troszke czuje brzuszek, po jakims czasie ide do wc, zalatwiam sie i jest w sumie ok. Czasem wogole to nie wystpuje, martwi mnie jedynie stolec, ktory nie jest taki jak powinien byc , tylko miekkawy jakby, czy to wina diety, czy to moze ten syndrom jelita ?

Szukam osób z woj. mazowieckiego z zespołem jelita drażliwego do badania w ramach pracy magisterskiej nt: Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia pacjentów z zespołem jelita drażliwego. W ramach pracy należy wypełnić ankiete i dzienniczek żywienia. Będą wykonywane nieodpłatnie: badanie składu ciała metodą BIA oraz wodorowy test oddechowy na obecność przerostu bakteryjnego w jelicie cienkim w poradni dietetycznej SGGW.Jeśli macie znajomych, którzy byli by zainteresowani to prześlijcie dalej tą wiadomość. Z góry dzieki za pomoc!

Moje cierpienia z tego powodu trwają jakieś dziesięć lat, tak jak rozpocząłem studia. głównie stres i szybkie jedzenie.Od kiedy na naszym rynku pojawił sie miód manuka moje dolegliwości prawie sa już nie odczuwalne. Myślę,że to on w głównej mierze mi pomógł. Dosyć systematycznie go używałem,wiadomo nie co dzień bo cena też jest odpowiednia,ale robiłem sobie takie 3,4 tygodniowe kuracje.

Od dłuższego czasu miałam ostre bóle brzucha, czeste biegunki, zaparcia, wzdecia itp. Ale akurat nie za bardzo miała czas na udanie sie do lekarza, więc zrobiłam sobie test Caretest FOB czy cos mam z zoladkiem. Wynik zmusił mnie do udania sie jednak i wykazało ze to zespół jelita drażliwego. Ale wam powiem ze fajnie jest spradzic samemu czy cos sie dzieje niedobrego.

Hej, u mnie też jest podobnie. Od kilku lat mam problem z bólami brzucha, wzdęciami często też miewam biegunki. Bywały dni, że bałam się wyjść z domu. Teraz jest lepiej odkąd do diety włączyłam probiotyk Vita Biosa. Ma w prawdzie kwaśny smak i trzeba go rozcieńczać z wodą, ale pomógł mi też na Helicobacter.

Cześć. Chodziłam z zespołem jelita drazliwego po róznych gastrologach. Objawy klasyczne, wszyscy jak tylko uslyszeli, że chodzę na terapię diagnozowali IBS (tak nawet bez badan, to musi byc to). Rok brania niezliczonych garści lekow bez zadnej poprawy wrecz z pogorszeniem. I co? Po roku odkryto nadrost candidy. W moim przypadku to candida byla motorem moich problemow z organizmem. Bylo tak zle, ze balam sie siedziec na zajeciach w malej sali, z ktorej nie ma wyjscia bo balam sie ze zacznie mi sie przelewac w brzuchu. zaczynalam sie dusic, objawy i tak nie ustepowaly, a ja nie wiedzialam co mi jest. Od trzech miesiecy jestem na restrykcyjnej diecie (duzo informacji jest w internecie). Tak, jest to bardzo restrykcyjne bo trzeba wykluczyc KAZDY cukier wlasciwie pozostaje stewia i kasza jaglana, kazdy gluten, wiekszosc owocow. Ale powiem wprost: jakosc zycia ulega znacznej poprawie. Wszysstko powoli wraca do normy, wzdec nie mam juz od dawna, zamiast odwiedzac toalete 5 razy dziennie odwiedzam raz. Naprawde bardzo warto:)

Witam, przez rok cierpiałam na zespół jelita drazliwego (mdłości, wzdęcia, zatwardzenia na przemian z biegunka, kolki). Leczylam się u gastrolog, skierowano mnie na gastroskopie, kolonoskopie, badanie kalu w szpitalu chorob tropikalnych, tomografia, testy nietolerancji pokarmowej (kosztowały 5000 zl). Leczylam sie u roznych lekarzy, przez pewien okres bralam nawet 20 tabletek dziennie (gastrolog twierdzil, ze to pomoze, a ja sie czulam coraz gorzej). Badania nic nie wykazały, zero chęci do życia, byłam nawet na specjalnej diecie, schudłam 12 kg. Wydawało się że nie ma dla mnie żadnego ratunku. Znalazła się dobrą koleżanka pielęgniarka, która poleciła mi wizytę u psychiatry. Doktor przepisał tabletki uspokajające (nieoglupiajace), które brałam przez rok czasu. Bóle minęły po pierwszym miesiącu stosowania tabletek, czasem zdarzały się nawroty, ale to nic w porównaniu z tym co było wcześniej. Obecnie jestem po leczeniu, czuje się jak nowo narodzona. Żaden wcześniej lekarz nie zasugerował psychiatry. Nigdy bym nie przypuszczała, że potrzebuję małej tabletki na uspokojenie i wyciszenie, gdyby to nie była moja serdeczna kolezanka , która nie raz miała do czynienia z takimi przypadkami. Zespół jelita drazliwego jest wynikiem dlugotrwalego stresu, którego objawy moga się pojawić dopiero po pół roku, a tabletki umożliwiły uspokojenie jelit i lepsze samopoczucie. Problem ten dotyczy osób mlodych, w średnim wieku i starszych.

Witam, TO WSZYSTKO SIEDZI W WASZYCH GLOWACH! moja walka z samym sobą zaczęła się tak że pogubiłem się troszeczkę w życiu wyprowadziłem się z domu mając 17lat wku****y na cały świat i bez grosza przy dupie mieszkałem po Kumplach zająłem sie bardzo stresującym sposobem zarabiania pieniędzy w końcu wynająłem pokój u Znajomka. O taaak to było to mój własny kat moje miejsce na ziemi byłem u siebie w śród swoich stres był ze mną ale tylko pomagał być ostrożnym. Wygodne dobre życie (przynajmniej wtedy mi się tak wydawał) poznałem Dziewczynę moja pierwsza i pewnie ostatnia Miłość życia niestety razem z Nią poznałem też działanie amfetaminy i ohydne kłamstwa którymi Ją karmiłem ): Ona miała plany skończyć szkołę, matura dostać się na wybrany kierunek studiów wymarzona praca i ogarnięty uczciwy niećpający ja z pierścieniem na palcu serdecznym z normalną pracą ale ja chyba byłem za młody WSTYD! za slaby): i tak zaczął się mój destrukcyjny bieg w przepaść kilometry fety nieprzespane noce kłamstwa paranoje urojenia mój własny kąt stał się moją klatką a toaleta przykrą pustelnią z otwartej pewnej siebie osoby stałem się chudym skrępownym wiecznie naćpanym cieniem wieczny dyskomfort z planem gdzie się tu zapaść pod ziemie nie wiedziałem że ktoś jeszcze ma taki problem myślałem ze tylko ja to mam że coś sobie przepaliłem w środku tym ścierwem z nikim o tym nie gadałem wstydziłem się ale Ona dalej próbowała mnie wyciągnąć nie raz było tak że nie odbierałem od Niej telefonu a Ona przychodziła pod blok i próbowała się do mnie dobić a ja nie otwierałem umarłem dla świata w końcu zebrałem się na rozmowę krótką rozmowę że odchodzę że mnie już niema. Tego wzroku nie zaponę do końca życia ): odszedłem do mojej klatki ale inny obojętny na ten cały bałagan depresja beznadzieja otchłań tylko mój Kumpel który po wszystko chodził zakupy materiał karty do telefonu naprawdę mnie skumał za co będę Mu wdzięczny po grób. Ja odbierałem tylko telefony i co jakiś czas uchylałem drzwi od tej samotni prawie nic nie jadłem więc ciągłe wzdęcia): zero siły życia i jak to często bywa w życiu jak się sypie to wszystko i tak powlekli mnie najpierw do aresztu a raczej moje ciało bo mnie w środku nie było tam prawie tylko spałem musiałem odespać trochę życia i bardzo mi to było na rękę stanąłem na wokandę jak nowy najedzony wyspany panowie policjanci trochę zabrali mi tego snu bez sensu kompletnie jaki sens jest kogoś budzić i ciągle pytać o to samo jak ja już mówiłem tysiąc razy że nie posiadam takowej wiedzy i nie kłamie jestem niewinny naprawdę (: i miałem to gdzieś czy zaraz ich tam potruje okrutnikiem czy zachce mi się na dwójeczkę i będą musieli albo sprzątać albo grzecznie pilnować mnie pod drzwiami (; Na sprawie trochę rozbolały mnie bebechy z nerwów bo niestety okazało się że nerwowi panowie w smutnych mundurach nie kłamali ze wszystkim i niestety znajomy okazał się nieznany ale to jest nie istotne. W drodze na moje wczasy też miałem trochę stresu ahh ta niewiedza jest nieprzewidywalna (: ale smutni panowie oznaczeni literkami SW świetnie rozładowali stres w agresje co bardzo mi pomogło na puche wjechałem obity i zły gotowy na wojnę bardzo niekulturalnie bo jak się później okazało tam też są ludzie o wielkim rozumie i dobrym sercu gotowi pomóc jeszcze głupiemu zasranemu dzieciakowi (: co zbłądził i się stawia trochę to trwało ale dałem sobie drugą szanse a raczej dostałem żeby znów nabrać pewności siebie staram się jeść też o stałych godzinach to też mi pomogło (: pracuję jako pilarz w lesie ale chce iść do szkoły wieczorowej jak tylko zorganizuje pewny czas(: Nie poddawajcie się! Uwierzcie w Siebie i Pamiętajcie że ludzi dobrej woli jest więcej. Pozdrawiam

Masz wszystkie objawy pasożytów,,,musisz mieć mnóstwo robali w jelitach...co sugeruje fakt ze po antybiotyku jest lepiej... nie rob badan kału bo i tak nie wykażą nic...robale skladaja jaja okresowo przed pełnią najwiecej....jak najszybciej xifaksan w duzych dawkach, olej z pestek dyni,,olejek oregano,,codziennie rozmiażdżony żabek czosnku i zero cukru.po miesiacu powinno sie polepszać

Masz wszystkie objawy pasożytów,,,musisz mieć mnóstwo robali w jelitach...co sugeruje fakt ze po antybiotyku jest lepiej... nie rob badan kału bo i tak nie wykażą nic...robale skladaja jaja okresowo przed pełnią najwiecej....jak najszybciej xifaksan w duzych dawkach, olej z pestek dyni,,olejek oregano,,codziennie rozmiażdżony żabek czosnku i zero cukru.po miesiacu powinno sie polepszać

Gość franka011

Dla mnie najskuteczniejszą metodą radzenia sobie z IBS jest dieta, wypracowana metodą prób i błędów, oraz debutir w kapsułkach. Zawiera on maślan sodu, który pomaga wyciszyć jelita, poprawić ich perystaltykę i zwiększyć wchłanianie sodu i wody w jelicie grubym, dzięki czemu naprzemienne biegunki i zaparcia mnie tak nie męczą. Staram się mniej stresować, a kiedy już mnie stres dopadnie to chodzę na siłownie, by pozbyć się negatywnych emocji i jest lepiej.

Dla mnie ogromną ulgę przyniosła zmiana diety i ograniczenie kawy, herbaty, energetyków. A 3 miesiące temu zaczęłam łykać debutir w kapsułkach z maślanem sodu i jest jeszcze lepiej. Jelita się uspokoiły, nie mam biegunek, zaparcia pojawiają się bardzo rzadko i zniknęły te okropne wzdęcia. Nareszcie funkcjonuję normalnie.

U mnie ostatnio stwierdzono zespół jelita drażliwego. Ciagłe zaparcia na na zmianę z biegunką są strasznie uciążliwe. Bardzo utrudnia to życie. Wybrałam się do lekarza, który oprócz leków kazał udać mi się do dietetyka po odpowiednią dietę. Wybrałam się do mojej zaufanej Pani dietetyk Beaty Ślebzak-Cebuli (ode mnie z Poznania), która jest świetną specjalistką i ustaliła dla mnie indywidualny jadłospis. Odkąd jestem na diecie objawy powoli przechodzą a ja czuję się lepiej i w końcu mogę normalnie wychodzić ze znajomymi na miasto, wcześniej się wstydziłam.

Zespół drażliwego jelita bardzo często jest stanem który poprzedza chorobę która nazywa się wrzodziejące zapalenie jelita grubego i w szczególności dotyczy to końcowego odcinka jelita grubego w którym dochodzi do tworzenia się ropni oraz przetok. Dlatego w żaden sposób nie można lekceważyć choroby i wykonać trzeba prawidłową diagnostykę ,tutaj jednak pojawiają się pewne komplikacje ponieważ zespół jelita drażliwego choroba leśniowskiego-crohna oraz wrzodziejące zapalenie jelita grubego dają bardzo podobne objawy, dlatego rozstrzygająca w tym przypadku jest kolonoskopia oraz pobranie wycinka do badania patomorfologicznego.

Testy na nietolerancje pokarmowe mają się nijak do zespołu jelita drażliwego ponieważ na dzień dzisiejszy nie ma żadnych poważnych badań które udowodniły by, że jednostka chorobowa związane z jakąkolwiek reakcją alergiczną substancje zawarte w pokarmach.