Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zespół jelita drażliwego

Gość zofia

Rekomendowane odpowiedzi

Kto zna tą dolegliwosć prosze napiszcie jak sobie z tym radzicie? Moze są jakies nowe metody leczenia tej choroby? Mam to od wielu lat, raz lepiej raz gorzej, a czasem nic nie moge robić. Brzuch , serce, napięte, puls nieustajacy skurcz w brzuchu, zawroty, kołatanie serca do tego dochodzi. Zażywam duspatilin, nospę.
Witam U mnie lekarze nie stwierdzili zespołu jelita drażliwego ale objawy mam takie jak Ty....dokładnie czasami nie mogę nic robić tylko oddycham jak rybka ale wiesz co mam napewno i Ty pewnie też......napady lęku czyli nerwicę którą polecam Ci leczyć.Jakoś trzeba z tym żyć,trzymaj się!
Witam Andrew. Właściwie, to masz rację, cos z lękiem ma to wspólnego. Problemem jest to ze uważam sie za odwazną. Ostatnie moje odkrycia, na podstawie lektur, to trop terapeutyczny. Wynikałoby ze zachwianie funkcjonowania organizmu wynika z zablokowanych nieswiadomych emocji a z nieświadomych napieć mięśni. I tak dochodze do wniosku, ze blokuję ogromną zlość, wściekłość, a wszystko to jest o tyle zabawne ze równiez sie uważam za spokojną osobę. No to zakręcone to równo. Moge ci polecić dosć dobrą metodę, czasem to pomaga, ale nalezy podejsc z dyscypliną. Są to oddechy, powolne, dogłebne do samego dna brzucha i do pełnych płuc. Potem wydech. Często po tym ćwiczeniu napiecie mija. Pozdrawiam.
ja lecze się od dawna na zespół jelita drażliwego biore:CONTROLOC i DEBRIDAT.lekarz mówiłmi że objawy nawet przy lekach bedą się pojawiać.zespół ten ma podłoże psychiczne można leczyć je różnymi lekami przeciw depresyjnymi i psychotropowymi.jednak ja nie chciałem ich brać poniewaz jestem studentem a one upośledzają zdolność koncentracji,jednak niekiedy mogą one pomóc tak mówił lekarz.pozdrawiam.
Gość Damian W-wa
witam, ja miałe tą słynną bakterie hemikobaktrie, i po dwóch sesjach z anyiotykami chyba ją zwalczyłem, w kazdym razie mi juz nie przeszkadza. Natomiast przez ten czas co ją miałem wywołała mi nadżerkę na jelicie/żołątku, co powoduje lekkie bóle po lewej stronie brzucha i w podbrzuszu. Lekarz chce mi przepisywac kolejne antybiotyki, które nic nie dają. Nie moge jesc ostrych, surowych potraw,ale mimo to nadal mam te dolegliwosci. Moze ktoś ma jakąś rade żeby się pozbyć tych dolegliwosci
od tygodnia sie objawy nasilily i nie bede wchodzic w szczegoly ale wszystko wskazuje na to ibs. wyczytłam gdzies ze przyczyna moze byc zmiana hormonalna. Biore od kilku miesiecy hormony- antykonbcepcje na poprawienie stanu skory i teraz wieszkszy problem mam ze swoim brzuchem. Czy to może byc przyczyna? a może ibs jest przyczyna moich problemow skorornych plis nie ignorujcie. dzieki z gory za odpowiedz
Gość stinkydragon
stinkydragon Zespół Jelita Drażliwego spędza mi sen z oczu już od conajmniej 3 lat. Powiem wam, że przyjmowałam wiele preparatów, które rzekomo miały pomóc, a nie pomogły lub pomagały, ale na krótko. Obecnie jestem pod opieką spcjalisty zzagranicy. Powiem wam jedno - nie ma porównania w podejściu do pacjenta między Polskim lekarzem a zzagranicy. Pomimo, że mówi się, że mamy świtnych specjalistów w kraju - moim skromnym zdaniem, uważam że daleko im jeszcze do specjalistów z zachodu. Do dziś walczę ze schymatycznym podejściem do pacjenta przez, które często osoby z rozpoznanym IBS są źle diagnozowane. Zła diagnoza wychodzi niestety na światło dzienne zazwyczaj po kilku latach męczenia się z domniemanym Zespołem Jelita Drażliwego. www.stinkydragon.blog.pl Zapraszam do korespondencji.
ja również leczę się na zespół jelita nadwrażliwego i refluks żołądkowo przełykowy, ale oprócz tego a raczej przede wszystkim u psychiatry. w większości przypadków problem zaczyna się w głowie i u mnie jest dokładnie tak samo. nie pozwólcie się doprowadzić do takiego stanu w jakim jestem ja. psychiatra to naprawdę nic złego, zdziwilibyście się ile ludzi do niego chodzi..
oD 6 miesiecy moja babcia ma bole po obu stronach brzucha i pachwin oraz parcie na odbyt. bol objawia sie pieczeniem mrowieniem i skorczami. byl robiony tomograf komp. USG jamy brzusznej oraz kolonoskopia. Wszystkie badania byly pozytywne . Przeszla wizyty u nefrologa . urologa ginekolga. zaden lekarz nie postawil mi diagnozy a dolegliwosci sie nasilaja czy to jest poczatek choroby czy dolegliwosci wystepuja z inny powodow ? prosze o odp.
Od jakichś 3 dni bolał mnie brzuch najczęsciej po lewej stronie na dole, poszłam do lekarza rodzinnego a on skierował mnie do szpitala na chirurgie, wyrostek (po lewej stronie ciekawe)... więc chirurg wykluczył wyrosteg i kazał iśc do ginekologa. ciągle mnie bolało, pojawiło się też uczucie duszności i braku powietsza... Po lewej stronie brzucha wyczuwam zgrubienie (jakby taką bule...)miałam robione USG, ginekolog powiedział że to w jakimś woreczku przy jelitach zbierają się gazy... przepisał mi espumisan i nospe forte... kazał przyjsć do kontroli za pół roku... Czekam na jakąś pomoc, co mam dalej robić jak się leczyć, czy iść do jakiegoś innego lekarza?? pozdrawiam
Hej. Miałam bardzo podobną sytuację do Waszych. Ciągły ból po lewej stronie na dole. Czuję też bułę, takie zgrubienie. Często mam też wrażenie takiego kłucia, jakby kolki jeszcze gdzieś niżej, jakby w miednicy małej. Byłam u ginekologa i na usg wszystko w porządku. Miałąm robioną gastroskopię, wyszła ok. Kolonoskopię miałam już prawie 1,5 roku temu, ale prócz drobnego zapalenia (ponoć nic niebezpiecznego) wszystko było ok. Teraz lekarka przebadała mnie, ponaciskała brzuch i stwierdziła, że pewnie mam drażliwe jelito. Mam brać duspatalin forte, po jednej rano i wieczorem. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Dodam, że najbardziej niepokoją mnie te bolące kłucia całkiem na dole...
Gość Piotr z Kanady
Lara Mam dokladnie to samo juz ponad 20 lat. Jakiekolwiek przyczyny medyczne zostaly wykluczone. U mnie jest to w 99% ze stresu i w 1% z jedzenia (kawa, czekolada). Jedzenie juz dawno poprawilem (z malymi skutkami). Ze stressem, niestety, nie moge sie rozwiesc.
Niecały rok temu miałam tzw. kolonoskopię wirtualna, chodzę tez regularnie do proktologa. Z tej strony jest wszystko w porządku. Ale mam tez silną nerwicę lękową (biorę leki). Mam objawy ZJN - tak mówia dwaj niezalezni lekarze. W moim przypadku to wędrujący ból z lewego boku, podbijający pod serce - taka stała kolka, czasami ból szczypiący. Słowem - stały dyskomport. Nie ma jednak typowych biegunek czy zaparć. To co biore, to no-spa, espumisan, debridat, herbata mętowa. Raz jest lepieju, raz gorzej. Wciąz się martwię. Trzymajcie się wszyscy z podobnym problemem. Dobrze jest jest takie forum. Zawsze lżej!
Ja się z tym męczę tak ok 25 lat. Okresowo bywało, że objawy znikały nawet na 3 lata i myślałem, że przechodzi, ale jednak nie. Był okres, że schudłem 16 kilo i wówczas miałem dłuższy spokój. Niestety teraz przytyłem 10 kg i problem powrócił, więc zastanawiam się nad schudnięciem.
Gość paprotka
Witam Mam takie objawy jak Małgosia. Czasami boli mnie też z prawej strony pod ostatnim żebrem. Z badania wycinków pobranych podczas kolonoskopii wynika, że mam zapalenie jelita. Na razie się nie leczę. Mam dość lekarzy, każdy mówi co innego. Wyeliminiowałam z diety cukier, gluten i nabiał i czuję się lepiej. Mam pytanie do Małgosi. Czy miałaś pobierane wycinki do badania histopatologicznego? Czasami *na oko* nie widać stanu zapalnego. Czy robiłaś badanie kału na grzyby i pasożyty? One też mogą dawać takie objawy. Piszę o tym bo lekarze często nie zlecają takich badań, może myślą, że pacjent się obrazi??? Erni myślę, że problem tkwi nie w wadze, lecz w odżywianiu. Ja ważę 48 kg na 165 cm wzostu. Chyba nie mam problemu z nadwagą, a problemy z jelitami mam. Pozdrawiam
witam wszystkich, mecze sie z tym od 10-u lat i zaden lekarz nie potrafi trafic z leczeniem. najbardziej uciazliwe sa ataki kiedy gazy cisna na przepone a tym samym na serce,organizm dostaje strasznych palpipatcji, straszne uczucie, ale coraz bardziej przekonuje sie iz jest to wynik stresow i niestety papierochow, lecz nadal nie moge trafic psychiatre ktory by dobrze dobral leki dwutorowo i na psyche i na gazy. piszcie to tez poprawia samopoczucie pozdrawiam

Sam cierpię na to schorzenie i powiem wam, że naprawdę ciężko jest trafić z leczeniem. Lekarz powiedział, że u mnie jelito drażliwe jest wynikiem nieprawidłowego odżywiania oraz stresu. Dietę zmieniłem, ale nie mogę wyeliminować całkowicie stresu. Przyznam, ze ostatnio jest lepiej, pewnie dlatego że dostałem nowy lek ( nazywa się buscopan, na pewno do kupienia w aptece za grosze w łódzkiej galerii manufaktura ), ale nie liczę na to że całkowicie się od tego uwolnię