Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rytm zatokowy z nielicznymi epizodami tachykardii

Gość poldek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Proszę o zinterpretowanie wyniku badania holtera: Pobudzenie komorowe ogólna liczba-257 ilość wzorców-3 kuplety-2 bigeminie-1 trigeminie-3 pobudzenia nadkomorowe liczba przedwczesnych-18 nieregularny rytm *80-12 bradykardie *40 -67 40-60 -2168 nagłe obniżenie rytmu -0 pauzy -0 i do tego wnioski: stwierdzono rytm zatokowy, z obecnością nielicznych epizodów tachykardii w czasie dnia, z max. chwilową częstością rytmu 125/min. o 10:23.poza tym częstość rytmu nie przekraczała 115/min. w czasie całej doby występowały epizody bradykardii, a w godzinach nocnych i porannych stwierdzono 67 epizodów bradykardii*40/min. z max. chwilową częstością rytmu 31/min o godz.1:47. nie stwierdzono pauz, ani epizodów tachykardii. stwierdzam nieliczne epizody niemiarowości zatokowej. stwierdzam 18 pojedynczych pobudzeń przedwczesnychnadkomorowych stwierdzam 253 pojedyncze pobudzenia komorowe przedwczesne w tym 1 wstawka bigeminii i 3 wstawki trigeminii oraz 2 pary pobudzeń bez złożonych form arytmii komorowej. stwierdzono pojedynczy epizod obniżenia ST skorelowany z tachykardią. Mam 43 lata. Miałem kilka przypadków osłabnięcia*6-7*, i mam mało siły. Zaczęło mi się tak robić po wypadku jaki miałem na roli (dostałem się w rozrzutnik ). Chcą mi wstawić stymulator z powodu bradykardii. Ale przecież ja od małego ciężko pracowałem, więc chyba powinienem mieć mieć tak małe tętno. proszę o pomoc POZDRAWIAM
Poldek nie tragedia jak wstawia stymulator a bedziesz czul sie bezpiecznie te Twoje zaslabniecia to wlasnie od bradykardi,chlopie nie zastanawiaj sie tylko idz na zabieg, ktory trwa okolo pol godz i w znieczuleniu miejscowym, z poczatku bedziesz musial sie troche oszczedzac, a pozniej wszystko wroci do normy,pozdrawiam