Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zespół wazowagalny

Gość kaja

Rekomendowane odpowiedzi

Związany z nerwem błędnym... Występuje np. u pacjentów po zabiegach koronarografii i koronaroplastyki. Objawy to spadek tętna, ciśnienia tętniczego, zawroty w głowie, osłabienie, bladość... Podaje się dożylnie leki, przetacza płyny infuzyjne. Z reguły szybko mija.
ja jestem chora na zespół wazowagalny.wjem od roku że to właśnie ta choroba.wcale nie mija szybko bo moje objawy trwają 4 lata.choroba polega na mdleniu w czasie zmiany pozycji.najgożej kiedy sie leży a potem wstaje.nie jestem w stanie również długo stać prosto.wytrzymuje pół godziny potem mdleje.nie moge ciężko dzwigać ,przebywać na wysokości i długo stać.badanie które wykrywa tą chorobe to trie test,badanie kardiologiczne.
Ja też jestem na to chora od długiego czasu. Kiedy za długo stoję albo czymś się bardzo denerwuję to mdleję. Jestem wtedy blada jak ściena, mam niskie ciśnienie i chce mi się spać. Jaeśli uważasz, że możesz być chora/y to idź z tym do lekarza-kardiologa. Może jesteś chora/y na coś innego, albo nic Ci nie jest.
Tak ogolnie to juz sie do tego przyzwyczailam ze jestem chora. To nie taka straszna choroba jak nowotwor czy cos. Choc czasem moze byc niebezpieczna. Jak zamdlejesz, a z pozycji stojacej nagle spadniesz i uderzysz glowa o baton czy kafelki. Ale lepiej sprawdz czy jestes chora/y. Musisz pamietac o pewnych cwiczeniach, ktore pomoga ci zeby choroba ci szybciej przeszla.
mam pytanie czu wsza choroba się nie nasiliła? moja tak!!!! jeszcze kilka lat temu to tylko nie mogłam dłużej stać ale od dwóch lat coraz trudniej mi chodzic. obecnie nawet po przejściu 10-15 minut mam juz takie spoadki ciśnienia że jak nie usiąde to jest coraz gorzej . normalnie mam ciś 130/80-160/100 a jak chodzę to 80/50-70/30 o ile w pore usiąde a jak nie to spada do wartości nieoznaczalnych i zemdleję. podobno nie da się nic z tym zrobić. napisałm więcej - postępujący zespól wazowagalny. mam nadzieję ze uda się tego jakoś pozbyć. pozdrawaiam was i dajcie znać czy to się wam nie nasiliło lub jak udało wam sie tego pozbyć :)
ja tez jestem na to chora najgorsze bylo dowiedziec sie o tym bo caly czas bylam zdrowa a jak poszlam do pracy to ta choroba ujawnila sie.ogolnie nie jest tak zle idzie sie przyzwyczaic ale musze brac leki zeby nie mdlec tak czesto bo w mojej pracy to niebezpiczne.
Asia jakie bierzesz leki i czy ci pomagają? ja wczoraj dostałam gutron ale mam jeszcze się wstrzymać z braniem bo ja mam nadcisnienie i biorę na obniżenie a ostatnio zmniejszono mi dawkę leku bo w nocy mam spadki ciśnienia - nie wiadomo czemu. jak chodzę to też mi bardzo spada 80/30 i niżej a jak sonie odpoczywam klub nic nie robię to 130/80-160/100 po prostu koszmar. chca mi połączyć oba leki i na podwyższenia i na obniżenie ciśnienia, jestem zdezoriętowana i załamana bo podobno jest nieiwele osób z takimi samymi objawami jak ja mam. Asiu napisz mi jakie bierzesz leki itp. pozdrawiam
Paweł :) no zespół wzowagalny nie oznacza końca piłki tylko musisz wiedzieć jaki masz typ tego zespołu bo jest ich kilka - jak nie masz przy tym zaburzeń rytmu serca i tylko robi ci sie słabo jak stoisz to raczej nie powienno być problemu ale pogadaj z lekarzem on wie lepiej. a masz jakieś dolegliwoeści podczas gry w piłke? jak nie to może nie będzie tak źle. pogadaj z lekazrem. pozdrwaiam :)
Gość Agnieszka
Witam mam 21lat. Właśnie dzisiaj dowiedziałam że mam zaburzenia zespołu wazowagalnego, nie dostałam tabletek lecz dietę wysokosolną ,przyjmowanie dużej ilości płynów i mnóstwo ćwiczeń. Mam problemy ponieważ nie wiem kiedy zemdleje u mnie to się niczym nie objawia ale jakoś z tym żyje mam to od 4 lat i dopiero teraz poszlam do lekarza. Zachęcam wszystkich aby nie czekali tak długo jak ja. Pozdrowienia. :)
Witam! Ja mam 19 lat i jakies 3 lata temu lekarz chcial mi wstawic stymulator. Moja mama sie nie zgodzila (ja nie mialam nic do gadania, bo za mloda bylam). Poszukalam innego lekarza i ten wdrozyl mi leczenie farmakologiczne. Od 2 lat biore Bisopromerck i Gutron. Musze przyznac, ze jest duza poprawa. Cisnienie mam wyzsze, a gdy mi spada, to nie tak nagle. Wszystko zachodzi wolniej i mam wiecej czasu na reakcje. Na prawde polecam i zycze duzo zdrowia!
Mam 17 lat i w zeszlym tygoniu dowiedzialam sie ze mam zespol wazowagalny. Mam pytanie do wszystkich. Czy to sie leczy, a jezeli tak to jak? Na ile testy sa wiarygodne? Czy ktos mial wczesniej postawiona diagnoze, ktora okazala sie bledna? I byc moze najwazniejsze pytanie. Jak to sie leczy i czy jest to wyleczalne? Ktos wspomnial, ze ta choroba moze postepowac. Czy jest ktos kto ma ja dluzej, czy zna jeszcze kogos kto cierpi na nia juz od dluzszego czasu? I na koniec, czy jest ktos w Polsce kto specjalizuje sie w leczeniu tej choroby? Bardzo chcialabym, abysmy zaczeli dzielic sie informacjami, ktore moga sie nam przydac. Jakie leki sie stosuje i jaka jest ich rola? Bo jak ktos wczesniej napisal, lekarze zastanawiaja sie nad podaniem jednoczesnie lekow obnizajacych i podnoszacych cisnienie krwi, co wydaje mi sie absurdalne, jak chodzenie po omacku w ciemnym pokoju, w ktorym nie wiadomo gdzie sa drzwi. Prosze o jakies konkretne wasze spostrzezenia dotyczace tego co wam pomaga, bo sami najlepiej wiecie. Serdecznie pozdrawiam
ja pisałam w poście POSTĘPUJĄCY ZESPÓŁ WAZOWAGALNY u mnie jest coraz gorzej z roku na rok ale lekarze się łudzą że może jeszcze coś dodatkowo mnie dopadło bo spada mi ciśnienie jak chodze i mdleje tak samo jakbym stała, ja miałam propozycje dwóch leków na raz na oniżenie ciśnienia i gutron do tego!!! boję się że sobie już wtedy nie poradze z nadciśnieniem jak masz więcej pytań to ja jestem też na innym forum www.arytmiaserca.pl tak jest lekarz co zajmuje sięleczeniem zaburzeń rytmu serca ale i też omdleniami wazowagalnymi. ja tych leków np gutron efortil nie brałam wiecej o mnie i podobnych osobach z tzw złośliwym zespołem znajdziesz w wątku postępujący.... ciężko mi od początku wszystko pisać więc jak masz ochote to poczytaj :) a jak masz ochote to zapraszam na nasze drugie forum które sami założyliśmy i zaprosiliśmy lekarza do współpracy :) - cału czas z nami tak jest :) zapraszam pozdrawiam
witam, w dziecinstwie zdazalo mi sie ze zemdlalem, mialem w tedy niskie cisnienie, ok 90-60 o ile dobrze pamietam, teraz mam 21 lat i jak szybko wstane to robi mi sie slabo i czasem ciemno przed oczami, zdaza sie ze slysze tez pisk w uszach dlatego staram sie wstawac pomalu ale co najgorsze jak sie przebudze w nocy to zdaza mi sie ze podczas obracania na drugi bok robi mi sie slabo caly czas lezac. czym to moze byc spowodowane??
Witajcie! robili mi test na ten zespol i sma w koncu niewiem co z tym jest...wklejam tu wypis ze szpitala czy kto moze mi wytlumaczyc o co chodzi??? * Pacjetka miala w klinice Kardiologii wykonane badanie na stole uchylnym* (TILT-TEST).* Wykonano badanie na stole uchylnym wg protokolu westminsterskiego= wynik* badania niejednoznaczny. W 10-tej minucie pionizacji istotne pogorszenie** samopoczucia,wymagajace przerwania badania,przebiegajace z* poprzedzajacym przyspieszeniem akcji serca.* UWAGA; mozliwy spadek RR w trakcie pogorszenia samopoczucia.** to jest moj wypis ze szpitala cz moglabym dowiedziec sie czego moge sie* spodziewac po czyms takim??* bardzo bede wdzieczna jesli ktos zhodzi sie odpowiedziec...** Goraco pozdrawiam Justyna_*
Gość abisynka
trochę nie rozumię twojego testu normalnie nie przerywa się testu z powodu złego samopoczucia tylko czeka się aż zemdleje taki pacjent - to po pierwsze pozatym monituruje się i tętno i ciśnienie - więc nie kumam czemu napisali ci *możliwy spadek ciśnienia* - czyżby nie mierzyli ci podczas? dziwne bo to ważne i to by pokazało czy spada ci RR czy nie. pozatym tak jak mówiłam czeka się do omdlenia a gdy ono nie wystąpi do podaje się lek i prowokuje się omdlenie i na tej podstawie ocenia się czy test jest dodatni czy ujemny skoro nie jednoznaczny to powinny ci jeszcze raz powtórzyć i tyle co ci mogę doradzić jak chcesz to chodź na www.arytmiaserca.pl tam jest dr edward koźluk - kardiolog elektrofizjolog spec od ablacji , zab. rytmu i omdleń wazowagalnych może on coś więcej ci podpowie pozdr abi
witam ja mam zespół wazo-wagalny . ja mam postac mieszana zespoluwazo wagalnego z przewaga kardiodepresyjna .z tego powodu mam wstawiony stymulator serca .odkad go mam robi mi sie slabo w różnych sytuacjach np podczas dlugiego stania ale nietylko . ale dzieki niemu nietrace przytomnosci dodatkowo dostalam zalecenia w jaki sposob mam zyc aby niedopuscil do omdlen i cwiczenia musze robic.tego typu ze mam stac pod sciana przez jakis czas co dzien dluzej w ten sposob wymysza sie na organizmie reakcje obronna .
Gość abisynka
hej julia czy masz dobrze ustawiony ten stymulator? może on daje inne atrakcje - czyli nieprawodłowo ustawiony może wysyłać źle impulsy do serca i powodować uczucie słąbości itp w różnych sytuacjach. jak tylko w pionizacji ew na widok krwi, czy duszne pomieszczenie - to reagujesz nadal wazowagalnie najprawdopodobniej spadkiem ciśnienia, bo zespól mieszany do i RR i serduszko. najważniejsze że stymulator zabezpiecza cię przed omdleniami. najwyrażniej zostały ci stany przedomdleniowe - ale moze warto podejśc do poradni i sprawdzić ustawienia stymulatora :) te ćwiecznia - to tzw terningi pionizacyjne, warto je stosować bo zazwyczaj są bardzo skuteczne, niestety na mnie nie działają. warto też pić dużo wody ew spożywać więcej soli o ile nie masz problemów z nadciśnieniem czy nerkami. pozadrawiam abi