Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Brak zażywania Acenocumarolu przy sztucznej zastawce

szakul

Rekomendowane odpowiedzi

Witam czy ktoś może mi odpowiedziec na pytanie co się może stac jak osoba ze sztuczną zastawką nie brała przez okres 6 miesięcy ACENOCUMAROLU i nie robiła zadnych badań wskaznikowych a operacje miała 9 miesięcy temu. Bo takim oto przykładem jest moja mama której pan doktor odstawił ten lek po 3 miesiącach przez pomyłke oczywiście która dopiero dzisiaj wyszła na jaw u zastępczego kardiologa. Czy to poważna sprawa dla jej zdrowia ???? bo od kilku dni strasznie boli ją serce jak ona to nazywa ma takie dziwne zygnięcia w sercu
To jest bardzo groźne wręcz śmiertelne. Osoba ze szuczna zastawka jest skazana na lek przeciwkrzepliwy albo cos zastępczego typu heparyna. Co to za lekarz że odstawił ten lek. Prosze sprawdzić czy nie ma nic w zamian zapisanego np heparyna (zastrzyki) albo Warfin. Jak się nie bierze tego leku moga tworzyc sie skrzepy na zastawce po pewnym czasie sie to odrywa. Dalej juz nie musze pisac.
To wręcz nieprawdopodobne szczęście, że przez 6 miesięcy nie doszło do najgorszego. Czy lekarz, który jej to odstawił nie miał w tym dniu imienin albo któryś z jego kolegów? Sprawa przyjmowania, w odpowiedniej dawce, środków przeciwzakrzepowych to najważniejszy obowiązek ludzi ze sztucznymi zastawkami.
Witam na początku dziękuje za odpowiedzi, szczerze powiem wam ze mnie porządnie wystraszyliście a najlepsze jest to po pierwsze ze ja byłem przekonany ze mama bierze ten lek ale rzeczywistośc okazała się inna po 2 mama była już u kardiologa (zastępczego) i to w tym tygodniu i to on właśnie odkrył tą pomyłkę ze lek jest odstawiony ale na echo serca nie dostała skierowania tylko coś pomruczał ze to cud ze pani żyje i trzeba jak najszybciej wziąśc lek i kazał się zgłośic na wizytę kontrolną za 3 miesiące i to wszystko aaa i jeszcze zrobic kontrole wskażnika pierwszy raz od 6 miesięcy! bo nikt tego wcześniej nie zalecił. Ale może na własny koszt wykonac echo serca czy wszystko w porządku ? czy narazie poczekac na wynik wskaznika? A zapomniałem dodac ze mama choruje jeszcze na białaczke i ma raczej niskie płytki krwi może dzięki nieszczęsciu nie doszło jeszcze do większego nieszczęścia? a żadnych innych leków typu heparyna nie bierze a co do pomyłki lekarza to faktycznie mi to trudno wyjaśnic jak mogło do tego dojśc. Ale czy jak już mama bierze ten lek czy jest już bezpiecznie czy dalej jest ryzyko tej 6 miesięcznej abstynęcji od ACENOCUMAROLU i czy bółe które ostatnio odczuwała mogły byc spowodowane przez ten fakt nie brania leku ?
Najlepie zrobić echo a wskaźnik powinno sie badać co 2 lub 3 tygodnie po unormowaniu a tak to co kilka dni az osiagnie sie 2,5-3,5. Nie bardzo moge to pojać że nikt po operacji nie informowal was o konieczności brania leków przeciwkrzepliwych i regularnym mierzeniu wskaźnika INR. Ja zawsze jak chodze do lekarzy innych specjalności to zawsze zwracam uwage jakie leki mi zapisuja i staram sie zwrocic uwage czy nie wplywaja na INR.