Skocz do zawartości
kardiolo.pl

CMP przerostowe a sport

Gość Marcin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem 15 letnim mlodziencem. Kocham gram w pilke ale urodzilem sie ze szmerem w sercu. Gdzies w roku 2001 choroba ta zostala wykluczona przez mojego kardiologa. Zaczalem grac w pilke. Szlo mi swietnie. Po 1,5 roku gry zrobilem badania pilkarskie (ECHO). Lekarz zauwazyl pogrubienie przegrody miedzykomorowej. Kazal skontrolowac to za pol roku. Po pol roku napisal na oswiadczeniu napisal tak : ECHO - wymiary serca - komora prawa - 2.1 cm, lewa k. - 5.1/3.2 cm, FS 37.8%, EF - 67.7%, przegroda miedzykomorowa - 1.4/1.8cm /pogrubiala/, tylna scianka lk. - 1.0/1.7 cm, masa lk. - 127g/m2, BSA - 1.78 m2, lewy przedsionek - 3.8, aorta 2.9 Wnioski - cechy budowy przegrody miedzykoworowej do dalszej obserwacji - podejrzenie CMP przerostowe wskazane badanie Holtera Chce dalej grac w pilke, koledzy maja podobne wyniku do mnie. Nic mi sie przez caly czas grynie dzialo, a tu nagle takie cos... Prosze o pomoc i rade i o uzasadnienie mi co to jest CMP przerostowe. Z gory dziekuje Marcin
Witaj Marcinie:). CMP przerostowe to nic innego jak kardiomiopatia przerostowa(inaczej HOCM). Jest to choroba mięśnia sercowego o często nieznanej etiologii. Wyróżniamy trzy typy kardiomiopatii: rozstrzeniową, przerostową i restrykcyjną. K. przerostowa charakteryzuje się przerostem przegrody komorowej- przegroda ta przerasta w porównaniu z grubością wolnej ściany lewej komory. Jest ona wykrywana najczęściej u sportowców. Jeśli jednak nie czujesz żadnych problemów zdrowotnych związanych z ta chorobą, to jak na razie nie ma powodu do niepokoju. Pozrozmawiaj z lekarzem o Twoim uprawianiu sportu, wykonaj też badanie holterowskie i inne potrzebne do całkowitej diagnozy. Myślę,że nie zostaniesz pozbawiony swojego ulubionego sportu. Musisz to jednak koniecznie przekonsultować z lekarzem,bo to jest podstawa w tego rodzaju chorobach (i nie tylko w tych). Pozdrawaim Cię i życzę sukcesów w sporcie i powrotu do całkowitego zdrowia:).