Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ryzyko niskiego ciśnienia

Gość jj

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli nie masz zawrotów głowy, ani zachwiań z osłabienia to moim zdaniem nie ma się czym przejmować. zaglądam do tego działu, ponieważ jeszcze 10 dni temu, od roku miałem tętno 90 i nagle samoczynnie zmniejszyło się na 50. Poczłem się nieco osłabiony, ale lekarz nie uważał, że to coś groźnego.
Ja choruję na nadczynność tarczycy i miałam bardzo podobne problemy - ciśnienie niskie ok.110/70 a tętno nie schodziło poniżej 115...tak było zanim zaczęłam się leczyć. W takim razie porozmawiaj z lekarzem czy nie masz innych objawów, które mogłyby wskazywać na nadczynność tarczycy.
jeżeli nie robi ci się słabo itp to po wykluczeniu innych przyczyn nie musisz się tym przejmować da się z tym zyć chociaż jest to czasami uciązliwe. ale gdyby działo się coś i już wszystkie przyczyny tego zostaną wykluczone to jak bardzo ci to przeszkadza to ewentualnie są leki na podwyższenie ciśnienia. a tętno to prawdopodobnie masz pszyspieszone z powodu obniżonego ciśnienia. pocieszę cię ja mam za wysokie ciśnienie 140/90 180/100 , a jak chodze lub stoję to spada mi do 70/30 a tętno cały czas 120-180 w spoczynku. ale na poważnie zrób badania w kierunku tarczycy i chorób kardiologicznych. jak wszystko będzie ok to pozostają ci domowe sposoby podwyższania ciśnienia lub leki np gutron, efortil, pozdrwaim
ja mam bardzo wielkie problemy z niskim cisnieniem codziennie mi słabo czasem mdleje caly czas chce mi się spać nie do wytrzymania.moje najniższe cisnienie to 75/35 ;/ a tak przewaznie to mam 80/40 ... gdy nawet wypiję mocną kawe to i tak mi nic nie pomaga;/ czym to leczyc?

Ja również mam niskie ciśnienie, mam 24 lata, biorę tabletki, którymi podnoszę ciśnienie. Niestety, ale kawa to mit, pytałam lekarza. Kofeina podnosi puls a nie ciśnienie, dlatego chce nam się po niej mniej spać, ale w dodatku, niestety uzależnia. Wystarczy udać się do specjalisty i poprosić odpowiedni lek, mierzyć regularnie ciśnienie i brać tabletki wtedy, kiedy zajdzie taka potrzeba.