Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Pozycja ciała podczas pomiaru ciśnienia krwi

pamir

Rekomendowane odpowiedzi

Też się dałam przekonać modelowi Simple i jak na razie nie żałuję. Poprosiłam córę żeby mi go zamówiła przez internet bo to jednak taniej wychodzi. Dotarł bez jakiś uszkodzeń, z prostą i czytelną instrukcją obsługi. Jeszcze tak nowoczesnego ciśnieniomierza z pamięcią wyników nie miałam.

Ja będę też zachwalała i polecała Simple. Polska marka Sanity, intuicyjna i wyjątkowo mało skomplikowana obsługa. Cały sprzęt jest o tyle fajny że dość mały i poręczny, ale z drugiej strony na wyświetlaczu widać wszystko bardzo wyraźnie, oznaczenia są duże, jest info o stanie baterii, kolory informujące czy człowiek jest zdrowy czy jednak ciśnienie nie mieści się w normach.

Ja polecam ciśnieniomierze tradycyjnej polskiej firmy Tech - Med istniejącej w Bydgoszczy od 1949 r. Mam topowy model naramienny TMA-Alpha Touch. Jest to model nowej 3 generacji, dokonujący pomiaru ciśnienia podczas pompowania. Dzięki temu pompowanie jest wolniejsze i nie działa tak agresywnie na osłabione wiekiem czy chorobami arterie, ciśnienie w mankiecie pompowane jest do niższych poziomów, a sam pomiar trwa krócej, bo po napompowaniu całe powietrze z mankietu jest natychmiastowo wpuszczane. Pomiary są dokładne, spełniające wszelkie normy w tym wysoką normę amerykańską AAMI/AN-SI-SP10. 

Jeśli kupujesz ciśnieniomierz to faktycznie dobrze sprawdź kto go zrobił, bo musi to być sprawdzona, dobra firma, żeby te pomiary były wiarygodne. Najlepiej taka, która specjalizuje się w sprzętach medycznych, może np. Sanity ich modele senior, pro, serce plus to ogólnie dobrze oceniane urządzenia, proste w obsłudze.

Dzień dobry,

Jakiś czas temu zakupiłem aparat i mierze ciśnienie.

" Pamiętaj, aby pomiaru dokonywać w spokoju, w pozycji siedzącej lub leżącej, po co najmniej 5 minutowym odpoczynku. W trakcie pomiaru nie rozmawiaj i nie wykonuj zbędnych czynności, ponieważ mogą one wpłynąć na jego wynik."

I teraz moje pytanie. Dlaczego między pozycją leżącą, a siedzącą występuje u mnie różnica około 20 mmHg? To znaczy leżąc jestem zdrowy, a siedząc mam 1 stopień nadciśnienia?

Gość Gość Ana

Część Kali u mnie tak samo na leżąco ciśnienie mam do 120/88 a na siedząco 150/90 🤔 a nawet wyższe.Nakrecam się tą całą sytuacją i ciśnienie rośnie.Wziełam hydroxyzyne 10 mg jakiś nie bardzo pomaga.Jutro idę na badania zapytam panią doktor jaką pozycja jest dobra. Jeżeli ktoś wie niech napisze swoje doświadczenie z mierzeniem.