Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Pozycja ciała podczas pomiaru ciśnienia krwi

pamir

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich po raz pierwszy. Podczas pomiaru w gabinecie wyszło 160/95. No i stres. Jeszcze w ten sam dzien kupilem ciśnieniomierz elektroniczny i w domu pokazało 150/90. Chcąc sie uspokoić położyłem sie na chwilę i po ok 2min wykazało 125/75 przy tętnie 60. Za każdym razem w pozycji siedzącej wynik jest wyższy niż w leżącej. I pytanie czy w pozycji leżącej można uzyskać miarodajny wynik. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
Gość Wojtek83
To jest normalne, że podczas leżenia ma się niższe ciśnienie ponieważ ciało odpoczywa i serce pracuje na mniejszych obrotach. Różnica między 150/90, a 125/75 to trochę dużo. Jest możliwe, że pozycja leżąca pozwala ci się bardziej zrelaksować, zapomnieć o nerwach i z tego wynika taka różnica. Ciśnieniomierz mierzy dobrze jeśli mankiet jest na wysokości serca.
Dzięki za szybką odpowiedź. Nigdy nie miałem problemów z ciśnieniem a od tamtego badania minęło 2 tygodnie a ja zaczynam chyba mieć obsesje na punkcie mierzenia ciśnienia. Robię to kilka razy dziennie. Wyniki wciąż w obu pozycjach jest różny. Pewnie trzeba będzie sie przespacerować do lekarza. Jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam
Gość Ewusia_p
Hmm, jak jestem zdenerwowana, to lekarka czasem kladzie nnie na kozetce, zebym sobie pooddychala przed kolejnym mierzeniem cisnienia (mi to akurat specjalnie nic nie pomaga, bo lezaca i tak nie potafie sie uspokic). No, ale logicznie na to patrzac w szpitalu nikt chorym nie kaze siadac do pomiaru cisnienia i jak ktos lezy w lozku, to mierzy sie mu cisnienie na lezaco i nikt nie kwestionuje wynikow :-). Poza tym czy Ty ZAWSZE masz taka roznce mieszy pomiarem na siedzaco i na lezaco. Nie wiem jaki masz cisnieniomierz, ale zanotuj jaki w momencie mierzenia masz puls. Nie denerwujesz sie bardziej na siedzaco, nie wstrzymujesz oddechu? U mnie przy wyzszym pulsie (odrobina adrenalinki) od razu mam wyzsze cisnienie. A wystarcza trzy glebsze oddechy i cisnienie opada. Ale tez mozna gleboko oddychac, a mimo to byc zdenerwowanym (znow adrenalina) i cisnienie znow skarze w gore. Przynajmnie moje cisnienie jest baaardzo zmienne. A w ogole to staraj sie wpadac w obsesje na punkcie mierzenia cisnienia, bo bedziesz mial przesr... zycie. Mi wystarczy to, ze moje cisnienie bywa niskie i wtedy sie ciesze :-).

Ja zainwestowałem w ciśnieniomierz naramienny Active Control Plus. Warto pomyśleć o czymś takim, bo się dość szybko zwraca. Nie trzeba tutaj baterii wymieniać bo zamiast nich jest akumulator litowo jonowy czyli taki jak choćby w telefonach chyba. Można ładować przez USB, co dla mnie jest dużym ułatwieniem.

Cześć. My w domu mierzymy sobie całkiem regularnie ciśnienie od paru miesięcy i mamy automat na ramię od Sanity – Simple. Działa bez usterek, bez awarii i trzeba przyznać, że szybko wyświetla wynik. W ogóle samo napełnianie mankietu jest ekspresowe, ale też z drugiej strony nie takie agresywne jak zazwyczaj przy automatach gdzie mankiet prawie pęka od nadmiaru powietrza co z kolei jest bolesne dla ręki.

Gość elzbieta1818

Ja korzystam z Easy Med Geratherm i nie narzekam. Szybko mierzy, wyniki są precyzyjne, dobrze że zapisuje wyniki badań, także można sobie łatwo odtworzyć historię pomiarów. Ja przedłużyłam gwarancję z 3 do 5 lat, także całkiem możliwe że mnie ten aparat przeżyje :) Zwłaszcza że ze zdrowiem u mnie jest ostatnio coraz gorzej.

Mogę podpowiedzieć coś od Sanity, sama korzystam z Simple. Nie jest z tych najdroższych a jeśli chodzi o napełnianie mankietu to bardzo szybko sobie radzi. Największy plus bym chyba jednak postawiła przy trwałość – na jednych bateriach można bardzo długo mierzyć, na pewno nie bez znaczenia jest tryb oszczędzania energii który działa.

W tym roku wymieniałem automat i wybraliśmy z żoną coś takiego jak Active Control od Geratertherm. Porządna, niemiecka technologia z ładowanym akumulatorem a nie bateriami. Na plus jest też że zapisuje dużo wyników w pamięci, dokładnie to wygląda tak – 2xx60, także już jak na moje i żony potrzeby to i tak nadto. Sprzęt jest testowany klinicznie, nie fałszuje pomiarów.

W tym roku wymieniałem automat i wybraliśmy z żoną coś takiego jak Active Control od Geratertherm. Porządna, niemiecka technologia z ładowanym akumulatorem a nie bateriami. Na plus jest też że zapisuje dużo wyników w pamięci, dokładnie to wygląda tak – 2xx60, także już jak na moje i żony potrzeby to i tak nadto. Sprzęt jest testowany klinicznie, nie fałszuje pomiarów.