Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Duszności, zmęczenie i silne bicie serca

Gość Zbychu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i z góry wszystkich pozdrawiam. Mam 22 lata i zaznaczam ze wcześniej chorowałem tylko na tarczyce która zaleczyłem. Do rzeczy jakieś 3 miesiące temu gdy ćwiczyłem na stancji pompki, przysiady itd moje serce zaczeło strasznie szybko bić praktycznie wyskoczyło z klatki piersiowej zrobiło i się słabo ciśnienie mi skoczyło i prawie zemdlałem puls w mojej subiektywnej ocenie wynosił z 150 uderzeń i dopiero po 15 min spoczynku serce doszło do normalnego rytmu. Poszedłem z tym do lekarza zlecił mi badanie krwi moczu, ekg, badanie tarczycy, i prześwietlenie klatki piersiowej. Okazało się że moje ciało jest w świetnej formie i nic mi nie dolega, więc olałem ten dziwny atak i żyłem normalnie. Ale od 2 tygodni szczególnie po spożyciu alkocholu a nawet i bez czuje duszności tak jakby mi coś siedziało w krtani i nie pozwalało swobodnie oddychać czuję się zmeczony, niekiedy mam dziwne ataki gorąca i serce mi bije tak jakby mocniej niż powinno. Przynajmniej wcześniej nigdy na rytm i siłe bicia mego serca uwagi nie zwracałem ale teraz często zwracam. Co mi jest czy to nerwica? czy mam się jednak zgłosić do lekarza i pójść na echo czy wytrzymałościówke? Proszę o waszą opinie.
Moim zdaniem może być to nerwica bo ja trafiałam z takimi przypadłościamu i odsyłali mnie do dompu po dawce relanium. Ale dla spokoju zrobiłabym (i robię:P) badania serduchowe;) jeśli wszystko ok-nerwica. Po wysiłku fizycznym serce szybciej bije..może po prostu sie przeforsowałeś...;) Teraz jesteś na tym punkcie przeczulony więc pewnie sie wsłuchujesz dochodzą nerwy więc i serce szybciej i mocniej pracuje..;)
Wow masz 150 w spoczynku, kurcze to co Ci jest? Kolega z zagranicy wrócił bo miał w spoczynku 120 i bóle głowy wydał 2000 zł na badania i wyszło że jest zdrowy ale 150... A co do przeczulenia to masz racje aż mnie to denerwuje i staram się na siłe nie myśleć o tym. Pozdrawiam nerwicowców :P
Witam i bardzo proszę o interpretację wyników echa serca przezprzełykowego, jakie są rokowania? Tętniak przegrody międzyprzedsionkowej. Przeciek na poziomie przegrody międzyprzedsionkowej - uwidoczniono ślad PFO. Nie uwidoczniono przepływu z P-L. Nie uwidoczniono innego połączenia pomiędzy układem systemowym a płucnym. Bardzo proszę o pilną odpowiedź.

Ja też ostatnio odczuwam duszności i ciągłe zmęczenie najwięcej miałam 164 uderzenia na minute, ale to wtedy gdy coś mnie z równowagi wyprowadzi. Najczęściej u mnie kołatanie pojawia się wieczorem. Byłam z tym u lekarza i dostałam hydroksyzynę oraz propranolol. A badanie EKG za każdym razem dawało inny obraz.