Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zawroty głowy, mrowienie w ręku, ból w okolicach serca i duszności

Gość Elzbieta

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Elzbieta
Dzien dobry, Mam 46 lat , do tej pory bylam pelna energii i zycia, Miesiac temu zaczal sie moj horror. Zdaje sobie sprawe z tego ze papierosy szkodza ale do tej pory nic sie nie dzialo dziwnego. Ostatniego papierosa zapalilam wlasnie miesiac temu kiedy to po trzech pociagnieciach poczulam ze mdleje. Zrobilam wszystkie mozliwe badania krwi i moczu i nic szczegolnego nie znaleziono wszystko w normie. Jeszcze raz probowalam ale reakcja byla ta sama, wiecej nie ryzykuje. Mam problemy z oddychaniem( pluca sa w porzadku) i do tego doszly bole w okolicach serca. Niechec ogolna do zycia, brak energi, obojetnosc, placz , dretwienie w lewej rece.
Mam 17 lat. 2 Lata temu zacząłem dorosłe (złe życie) dużo, piłem, paliłem papierosy. Czasami marichuane. Mam podobne problemy szczególnie w nocy, gdy leżę głównie próbuje zasnąć, boli mnie serce lub bije bardzo wolno że, wręcz wcale albo bardzo szybko, wtedy łapie mnie duszność a cisnienie skacze. Duszność ta trwa albo 2h w stopniu srednim. Albo przez 3 sekundy kilka razy w nocy w stopniu mocnym. Wtedy mam zawroty głowy, i myśle że, umieram. Męczy mnie to od roku. miałem w paczcie jednego papierosa i też pociągłem 2-3 buchy i pierwszy raz mnie to złapało. Byłem ostatnio u pediatry i nic podejrzanego nie wykryty. Przyzwyczaiłem się do tych duszności bólów w sercu jego nie równego bicia itd.. po prostu olewam to choć czasami są bardzo silne ataki ale ostatnio rzadko. Pije browara i przechodzi. Ale nie polecam pić za dużo max 2 tzn nie namawiam do picia przy takich problemach, ale podaje na swoim przykładzie. Czasami nie musze nawet sie napic % wystarczy, że o tym nie myśle bo, głównie to przychodzi jak o tym myśle. stało sie to taka monotonią że, już to olewam i mi wisi ogólnie to czy umre bo zawsze mam pewność, że nie umre w tym wieku. Do kardiologa nie poszedłem, bo biore magnez + potas (b6). staram sie mniej palić, ograniczyłem do 10 z 30 papierosów dziennie, a ataki wracają bardzo rzadko a jak są to są słabe, nie przyjemuje sie tym ze ledwo oddychać moge po prostu to olewam a po chwili samo przechodzi. tez lewa reke mam oslabiona tzn czuje jak by zamierala. Ale to z powodu nagleglo wzrostu pulsu. I cisnienia wewnatrz naczyniowego. Moze idz do lekarza. A jak nie chcesz bo moze zgonic to na nerwice, choc to moze byc cos powazniejszego to po prostu zmien troszke tryb zycia, diete i ogranicz uzywki jak po 3-4 tygodniach nie przejdzie, to idz do lekarza. I nie panikuj podczas ataku nawet silnego, wstan i zaczerpnij powietrza, najlepiej w chlodnym miejscu, musisz obnizyc temperature ciala to zmniejszy potrzebny metaboliczne, dla serca to lepiej zrobi. A poza tym samo badanie krwi nic tu nie da. Helmetronowe badania powierzchni klatki, Ultrasonografia i Ekg by sie przypdało. może nawet leki z grupy beta-blokery, na pewno pomoga, a z tym to juz do lekarza. Zycze zdrowia

Witam, Mam dokładnie identyczny problem. Kiedy zapalę zaczynam mdleć, tracę przytomność, mam mrowienie, itd!! Czy ktoś z Was jeszcze ma podobne objawy??? Fakt, że zacząłem palić dość młodo, ale nigdy przenigdy nie miałem takich objawow!! Pojechałem dwa razy na pogotowie. Zrobili mi wszsytkie badania, ekg, płuca, wszystko super w normie!! Nie wiem czemu nagle zaczynam mdleć i tracić przytomność po fajkach?? Może to pora na rzuczenie tego nieszczęśliwego nałogu :-)