Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nadciśnienie wtórne przy guzie we wnęce śledziony

Gość anulka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie! Proszę o pomoc, bo nie mam już sił. Ostatnie dwa tygodnie spędziłam na hipertensjologii z powodu skoków ciśnienia krwi. Lekarze niewiele mówią. Na początku roku zdarzył mi się nieprzyjemny epizod: nagły skok ciśnienia( 250/150) z towarzyszeniem tachykardii,bladością skóry, drżeniem rąk. Przyjechała karetka dali zastrzyki i kazali się zgłosić do rodzinnego. Dodam,że ciśnienie miałam zawsze 120/85. Po tym epizodzie wylądowałam w szpitalu. Na oddziale takie objawy, skoki ciśnienia miałam praktycznie codziennie. Żadne leki hipotensyjne nie działały. Lekarze podali mi dożylnie lek Regitin, który obniżył mi dopiero ciśnienie.Mój lekarz powiedział,że podejrzewa guz chromochłonny. I tu pojawia się problem. Tomografia j.brzusznej nie wykazała zmian w nadnerczach, uwidoczniono jedynie we wnęce śledziony ( twór o wym. 18mm mogący odpowiadać śledzionie dodatkowej). Czyli co? mogący odpowiadać? sami nie wiedzą co to jest? W chwili obecnej jestem w domu, przyjmuję leki: Betalok-Zok 100mg, Doxanorm 4mg, Metocard 25mg. Czekam na wyniki metanefryn w moczu oraz na wynik chromograniny A. Pierwsza próbka moczu na metanefryny była graniczna, dlatego pobrano drugą( wyniku jeszcze nie ma). Czy to możliwe abym miała guz chromochłonny i nie został on uwidoczniony na obrazie TK? Dziękuję z góry za pomoc.
Witaj Marto! Niestety nie posiadam zdjęć , mam tylko opis. Jest dokładnie napisane tak jak cytowałam. *Trójfazowa tomografia komputerowa jamy brzusznej nie wykazuje zmian patologicznych w nadnerczach.We wnęce śledziony twór o wym. 18mm mogący odpowiadać śledzionie dodatkowej. Pozostałe narządy i przestrzeń zaotrzewnowa nie wykazują zmian.* To jest cały opis jaki posiadam. Zastanawiam się czy nie powinnam poprosić o zdjęcia z tomografii. Co prawda byłam kierowana z oddziału,nie wiem czy ma to znaczenie.

Znalazłem się w bardzo podobnej systuacji. Otóż ostatnio skoczyło mi ciśnienie krwi nie tak wysyko bo 170/117 ale TK wykryło obiekt we wnęce śledziony (śledzionę miałem usuniętą kilka lat wcześniej). Na opisie mam informację pdobną do Pani (dodatkowa śledziona ?, przerośnięta śledziona ?) ze znakami zapytania. Badania moczu ketycholaminy (noradrenalina, adrenalina, dopamina) oraz kwas waniliowomigdałowy przekroczony normy prawie dwukrotnie. Proszę o dalsze inforamcję i przebieg Pani sprawy.

To może i ja się wypowiem, tez spedziłam ostatnio 2tygodnie na oddziale nadciśnienia tętniczego z podejrzeniem guza chromochlonnego, juz 3lata temu miałam podwyższone wyżej wymienione przez Ciebie wyniki badan i nic nie zrobiono w tym kierunku, obecnie mój stan sie pogorszył, mam napadowe skoki ciśnienia z bardzo dużą tachykardią+ niski potas, TK jamy brzusznej nie ujawniło patologii w obrębie nadnerczy, tylko podwójne tętnice nerek < z tego co zrozumialam, to o o jedną za dużo> Aktualnie czekam na reszte wyników i na scyntygrafię receptorową. Może w Twoim przypadku też byłby to dobry krok? Pozdrawiam.

Cześć, Ostatnio byłem w podobnej systuacji. Miałem 240/160 masakrycznego ciśnienia (zwykle miałem 120/80 i objaw zdrowia). Ustawiono mnie na lekach ale jednocześnie zalecono badania nefrologiczne (nerki). Zwykłe TK i USG uwaga !!! NIC NIE WYKAZAŁY !!!! I zaczałem wątpić że wysokie ciśnienie ma jakąś przyczynę inną niż samoczynne. I wtedy zrobiono mi ANGIO TK - badanie znacznie dokładniejsze. Wyszło w nim zwężenie tętnicy nerkowej (pomniejsoznej i również z dodatkową tetnicą szczątkową) z około 6mm do 1 mm + dodatkowo zwężenie tętnicy biodrowej. Jestem teraz po 2 stentach i prawie bez leków na nadciśnienie osiągam wyniki 130-120/80-90. Polecam sprawdzenie. Z wynikami niestety tak bywa że nie są kompletne nawet te które się nam należą (koniecznie trzeba dopytać o dokładność. Pozdrawiam Wojtek