Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zażywanie Ebivolu

didi

Rekomendowane odpowiedzi

Widzę, iż nikt tu nie zagląda... ja nadal zażywam ebivol, ale już całą tabletkę. Niestety nadal tyję, choć wolno - po pół kg na 2 mies. Raz na kilka miesięcy czuję dodatkowe skurcze nadkomorowe (wiem to, bo robiłam holter i wyszło ich ok 300 w ciągu doby). Właśnie teraz także. Z tym, że echo wykazało *usztywnienie* płatka zastawki, który wg pani robiącej mi badanie, podobno b dobrze pracuje i wg niej jest to skutek zazywania tego leku! No i zdecydowanie czuję się lepiej - przy zażywaniu beta blokerów. Ciekawe, że żaden lekarz w ciągu mojego życia mi tego nie zaproponował wcześniej (mam ponad 50 lat)

Witam, mam 55 lat. Dokładnie to co piszesz Elizo dotyczy i mnie. Zawsze szybko się męczyłam, tętno 80-90, zadyszka jak pod górkę, niechęć do spacerów w górach. Kardiolog był kilkakrotnie, bez zaleceń. W listopadzie miałam bardzo fatalne samopoczucie, *ciężar całego świata na klacie* , poszłam do lekarza i stwierdził NAGLE że trzeba serduszko spowolnić. Ebivol 5mg po ćwiartce rano i wieczorem. Od 1.12.2014. Zaznaczam, że nadciśnienia nie mam. Sporadycznie, bardzo bardzo rzadko było ponad 140. Tak normalnie to w granicach 130-110. Mówię o górnej wartości. Teraz mam 110-109 na 80-69, tętno 59-72. Ale od kilku dni mam takie dziwne niby zawroty ale nie zawroty, jakby ściskanie w głowie, nie ból. Czy to może być po Ebivolu? A może będę zażywała tylko rano tę cwiartkę? Może moje ciśnienie jest dobre i wystarczy jedna dawka? Do kardiologa dopiero w kwietniu idę. Pozdrawiam ...

Mam 46 lat. Od ok 2 lat borę Ebivol 5mg 1/2 tabletki rano. Nie miałem problemów z nadcisnieniem, ale zbyt szybki puls. Na początku brania czułem się bardzo *lekko*, jakby mocno uspokojony. Teraz tego nie czuję, ale puls mam dużo niższy, cisnienie w normie. Nie wiem czy to wina Ebivolu czy może akurat zbiegło się z naturalnym uspokojeniem, ale mam mniejszy apetyt na seks.

Mi lekarz przepisał Actelsar HTC 40 MG plus ebivol 5mg pół tabletki powiedzcie czy to duża dawka bo nie wiem czy to brać. Mam skoki ciśnienia cały czas głowa mnie boli od tych skoków. Taki rozpierający ból neurologicznie wszystko okey EKG Serca w porządku i ECHO serca też tylko nadciśnienie tętnicze pozdrawiam ;)

Dziękuję wszystkim na forum za rady i refleksje na temat tego leku! Od dziś zaczełam zażywać ten lek. Po pierwszym 1/4 tabletki cisnienie mi skoczyło do 160/100, a przed tabletką miałam 135/89, puls z kolei obniżył się. Moze tak ma być. Zobaczę dalej. Czy w czasie stosowania leku można zapalić papierosa? Palę sporadycznie, ale dobrze by było wiedzieć. czy ktoś wie coś na ten temat?

Ciekawa sprawa z tym tyciem bo z tego co ja wyczytałem o tym leku to: ,, Jako jedyny lek z grupy beta-adrenolityków działa korzystnie w otyłości poprzez efekt agonistyczny w stosunku do receptorów beta3. A to jest fragment skopiowany z pracy ktora opisuje substancje ktora znajduje sie w leku Ebivol ( nebiwolol).

Wszystkie beta blokery ( Ebivol) rowniez moge wplywac na poped seksualny u mezczyzn. Kiedys mi kardiolog powiedzial ze Ebivolol moze nawet dzialac nawet pozytywanie na poped seksualny.... ale nie jestem do konca przekonany ze zwiekszyl mi sie poped po tym leku. Zawsze mozna zmienic lek na inny, z innej grupy. Z tym ze kazdy lek ma skutki uboczne. Zawsze mozna porozmawiac z lekarzem jesli jest jakis problem.

Witam! Zażywam ebivol drugi tydzień. Ciśnienie faktycznie utrzymuje się w normie 127/88, plus też w granicach 70, ale niestety przytyłam w ciagu tego czasu 4 kg. Jestem załamana. Wiem ze musze brać te tabletki przez pół roku i martwię się co będzie dalej.