Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zażywanie Ebivolu

didi

Rekomendowane odpowiedzi

Jak lekarz wszystko wie ,i zapisał to powinno sie łykac .......ten dodatkowy zapewne zapisze po informacji jakie juz łykasz ............zycze powodzenia i bez obaw .. te leki maja za zadanie pomóc nam a nie szkodzic........tylko trzeba sie stosowac do dawek zapisanych przez lekarza i samemu nie experymentowac..........bo to najwieksza głupota samemu zmieniac dawki............lub co powie jedna pani drugiej pani.........rozumiesz prawda...............jeszcze raz pozdrawiam duzo zdrówka zycze....

Dzięki. Nie eksperymentuję i generalnie stosuję to, co lekarz zalecił. Kiedyś tylko dostałam chyba zbyt mocny lek (seroxat) i ta jedna mega koszmarna doba spowodowała strach przed wszystkimi lekami. Teraz lerivon nie wystarcza a mimo lęku ten lęk przed skutkami ubocznymi jest większy. Dzięki raz jeszcze i pozdrawiam.

Gość zona meza

Witam. Maz ma 37 lat, wykryte przednadcisnienie i arytmie, od miesiaca zazywa ebivol. Jak juz ktos wspomnial jednym z objawow niepozadanych jest brak sprawnosci seksualnej. Maz jest zalamany. Nie wiem jak mu pomoc... Nie dociera do niego ze jego zdrowie jest dla mnie najwazniejsze. I seks jest tylko dodatkiem do malzenstwa i milosci. No ale jak to facet ma swoje ludowe madrosci i nie wiem czy nie bedzie probowal odstawic leku na wlasna reke. W zwiazku z tym moje pytanie. Czy sa jakies zamienniki? Czy wszystkie blokery tak zadzialaja skoro ebivol tak na jego potencje? Czy ze zmiana leku isc do internisty czy kardiologa? Czekac w kolejce do kardiologa bedzie max 3 dni bo mamy dodatkowa prywatna opieke medyczna wiec to nie problem. I czy lekarz bedzie chcial zmienic lek z takiego powodu jakim jest impotencja? Pozdrawiam.

Ebivol biorę od tygodnia w dawce 1/2. Przedtem brałam bisocard przez 7 lat. Wyrównywał mi tętno, a przy okazji bardzo obniżał ciśnienie. Jednak generalnie byłam zadowolona. Zmiana leku nastąpiła z powodu skoków ciśnienia i stwierdzonym częstoskurczu. Nie czuję się dobrze, ponieważ ciśnienie mam w granicach140/90, a poza tym skacze mi tętno , nawet do 90. W czasie brania bisocardu miałam ciśnienie 110/70 i tętno 62. Nie wiem, czy organizm musi się przyzwyczaić do leku? Czy ktoś ma podobne doświadczenia?

Gość Ewa30zToF

Anczar: Oczywiście, że organizm się musi do leków, zwłaszcza obniżających ciśnienie, przyzwyczaić. Trwa to zwykle kilka tygodni. Ja Ebivol łykam kilka lat, zaczynając do dawki 1,25 mg (ćwiartka tabletki 5 miligramowej), a teraz biorę 2,5 mg.

Ewa30ZTOF I PAT99: Dziękuję za odpowiedź, ale jestem ciekawa, czy miałyście też skoki ciśnienia na początku brania leku. Wczoraj wieczorem ciśnienie skoczyło mi na 170/116. Nigdy dotychczas nie miałam takiego odczytu.Wzięłam captopril i około północy spadło 150/90. Dzisiaj próbuję się skontaktować z kardiologiem, który mi to zapisał. Pozdrawiam

Gość Ewa30zToF

Leku radzę nie odstawiać, ale jak najszybciej skonsultować się z lekarzem, który lek przepisał. Ja biorę Ebivol kilka lat, obecnie dawka 2,5 mg. Nie mam takich problemów. Może bierzesz pigułki antykoncepcyjne? One mają wiele skutków ubocznych.

Gość technik farmacji

Ebivol (nebiwolol) to jeden z najlepszych beta-blokerow dostepnych na rynku. Lek 3 generacji, czyli powinien powodowac najmniej skutkow ubocznych sposrod tej grupy leków. Aby lek zaczął wpełni działać trzeba czasam nawet 4 tygodnii. Porownywanie Ebivolu do Bisocardu nie ma sensu przed uplywem 4 tygodni stosowania. Mechanizm dzialania Bisocardu ( bisoprololu) to jest glownie zwolnienie akcji serca i oraganizm reaguje szybko na ten lek. Mechanizm dzialania ebivololu to jest rowniez dzialanie rozszrzające naczynia krwionośne, co jest dosc skomplikowanym procesem i zajmuje nawet do 4 tygodnii.

Gość technik farmacji

A co do potencji i ebivolu to radze poczekac okres chociaz 4 tygodnii. Jezeli lek dziala rozszerzająco na naczynia obwodowe to powinien wzmagac potencje a nie ją osłabiać:) Są badania nad newibololem które nawet sugerują że lek działa pozytywnie na potencję.:)

Czy zauważył ktoś wpływ ebivolu na przemianę materii - chodzi mi o tycie! Zażywam go od 3 mies, wcześniej sectral i metocard, po kt b źle się czułam (senność, bóle głowy, zmęczenie i duszności w leżeniu). Mam zespół Barlowa, ale w niewielkim stopniu. Do tego biorę coaxil. No i przytyłam 7 kg za pół roku - straszne!

Gość Pawel461

Witam wszystkich biorę ebivol rano 5 mg a wieczorem vivace , przez początkowe miesiące było wszystko ok ciśnienie w porządku polepszyło się krążenie krwi nie mam już zimnych dłoni ani stóp , natomiast od jakiegoś czasu zacząłem być strasznie śpiący , oraz mam osłabioną reakcję a także czasem zawroty głowy . Nie długo udam się do lekarza na zmianę leków , czy ktoś miał podobne objawy , aha pierwszym lekiem był betaloc i indapen , gdy je zażywałem wszystko było ok .