kamea2 Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Jak sie idzie na wizyte do lekarza to zazwyczaj mówi sie ze łyka sie inne leki......i na tej podstawie lekarz dobiera leki...........jeden i drugi dobiera inny lekarz tak było w moim przypadku...............nebilet po badaniach i wywiadzie...a lexapro po wywiadzie......mysle ze Fiona sama sobie nie wypisała recepty......... Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość ania05 Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Recepty sama nie wypisała ale jeśli jest tak jak mówisz się się informuje lekarza i on wypytuje itd,itp ,to skąd jej pytanie czy ktoś łączył ? Cytuj Odnośnik do komentarza
kamea2 Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Moze sie boi ,ludzie boja sie łaczyc leki ,.............tak mysle moze sie myle..... Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość fiona Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Faktycznie-boję się. Ale nie tylko łączenia leków. Biorę lerivon a teraz (w porozumieniu z kardiologiem) zaczynam nebilet. Na wyrost pytam o cital bo chyba lerivon nie wystarcza na strachy. Cytuj Odnośnik do komentarza
kamea2 Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Jak lekarz wszystko wie ,i zapisał to powinno sie łykac .......ten dodatkowy zapewne zapisze po informacji jakie juz łykasz ............zycze powodzenia i bez obaw .. te leki maja za zadanie pomóc nam a nie szkodzic........tylko trzeba sie stosowac do dawek zapisanych przez lekarza i samemu nie experymentowac..........bo to najwieksza głupota samemu zmieniac dawki............lub co powie jedna pani drugiej pani.........rozumiesz prawda...............jeszcze raz pozdrawiam duzo zdrówka zycze.... Cytuj Odnośnik do komentarza
kamea2 Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Fiona jestes gdzies na watku nerwicowym? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość fiona Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Dzięki. Nie eksperymentuję i generalnie stosuję to, co lekarz zalecił. Kiedyś tylko dostałam chyba zbyt mocny lek (seroxat) i ta jedna mega koszmarna doba spowodowała strach przed wszystkimi lekami. Teraz lerivon nie wystarcza a mimo lęku ten lęk przed skutkami ubocznymi jest większy. Dzięki raz jeszcze i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość fiona Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Nie, ale własnie tam weszłam i chyba zostanę:) Cytuj Odnośnik do komentarza
kamea2 Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Ja jestem na watku nerwica objawy,jakie?kiedy wystepuja?które najczesciej ?jak sobie dajecie rade?tak wiec tez zapraszam..... Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Stachu Opublikowano 22 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Zażywam EBIVOL, ale muszę go odstawić. W jaki sposób to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość zona meza Opublikowano 4 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Witam. Maz ma 37 lat, wykryte przednadcisnienie i arytmie, od miesiaca zazywa ebivol. Jak juz ktos wspomnial jednym z objawow niepozadanych jest brak sprawnosci seksualnej. Maz jest zalamany. Nie wiem jak mu pomoc... Nie dociera do niego ze jego zdrowie jest dla mnie najwazniejsze. I seks jest tylko dodatkiem do malzenstwa i milosci. No ale jak to facet ma swoje ludowe madrosci i nie wiem czy nie bedzie probowal odstawic leku na wlasna reke. W zwiazku z tym moje pytanie. Czy sa jakies zamienniki? Czy wszystkie blokery tak zadzialaja skoro ebivol tak na jego potencje? Czy ze zmiana leku isc do internisty czy kardiologa? Czekac w kolejce do kardiologa bedzie max 3 dni bo mamy dodatkowa prywatna opieke medyczna wiec to nie problem. I czy lekarz bedzie chcial zmienic lek z takiego powodu jakim jest impotencja? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość nano Opublikowano 28 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 Witam ja mam 30 lat i zazywam ebivol od 3 lat i niemam zadnego problemu z seksem moja dziewczyna wrecz narzeka ze za czesto mi sie chce :) Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Edek Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Ebivol biore 2 lata. Czuje ze cholernie Chce mi sie spac nawet W bialy dzien. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość anczar Opublikowano 10 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Ebivol biorę od tygodnia w dawce 1/2. Przedtem brałam bisocard przez 7 lat. Wyrównywał mi tętno, a przy okazji bardzo obniżał ciśnienie. Jednak generalnie byłam zadowolona. Zmiana leku nastąpiła z powodu skoków ciśnienia i stwierdzonym częstoskurczu. Nie czuję się dobrze, ponieważ ciśnienie mam w granicach140/90, a poza tym skacze mi tętno , nawet do 90. W czasie brania bisocardu miałam ciśnienie 110/70 i tętno 62. Nie wiem, czy organizm musi się przyzwyczaić do leku? Czy ktoś ma podobne doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewa30zToF Opublikowano 10 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Anczar: Oczywiście, że organizm się musi do leków, zwłaszcza obniżających ciśnienie, przyzwyczaić. Trwa to zwykle kilka tygodni. Ja Ebivol łykam kilka lat, zaczynając do dawki 1,25 mg (ćwiartka tabletki 5 miligramowej), a teraz biorę 2,5 mg. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość pat99 Opublikowano 11 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Ja Ebivol i jego odpowiedniki biorę od 3 lat w dawce 5 mg dobrze się czuję nie jestem śpiąca wydolność serca znacznie mi się poprawiła więc jestem zadowolona pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość anczar Opublikowano 11 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Ewa30ZTOF I PAT99: Dziękuję za odpowiedź, ale jestem ciekawa, czy miałyście też skoki ciśnienia na początku brania leku. Wczoraj wieczorem ciśnienie skoczyło mi na 170/116. Nigdy dotychczas nie miałam takiego odczytu.Wzięłam captopril i około północy spadło 150/90. Dzisiaj próbuję się skontaktować z kardiologiem, który mi to zapisał. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość nnn Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 Witam. Mam 20 lat. Od ponad pół roku biorę Nebilet. Na początku wszystko było ok. Teraz nie mam okresu 3 miesiące, przytyłam około 8kg. Czuje się coraz gorzej. Czy mogę odstawić ten lek? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewa30zToF Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 Leku radzę nie odstawiać, ale jak najszybciej skonsultować się z lekarzem, który lek przepisał. Ja biorę Ebivol kilka lat, obecnie dawka 2,5 mg. Nie mam takich problemów. Może bierzesz pigułki antykoncepcyjne? One mają wiele skutków ubocznych. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość nnn Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 Nie, nie biorę tabletek antykoncepcyjnych. Tylko Nebilet. W tej chwili nie mogę iść do lekarza, bo pracuje w Niemczech, dopiero w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość technik farmacji Opublikowano 22 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Ebivol (nebiwolol) to jeden z najlepszych beta-blokerow dostepnych na rynku. Lek 3 generacji, czyli powinien powodowac najmniej skutkow ubocznych sposrod tej grupy leków. Aby lek zaczął wpełni działać trzeba czasam nawet 4 tygodnii. Porownywanie Ebivolu do Bisocardu nie ma sensu przed uplywem 4 tygodni stosowania. Mechanizm dzialania Bisocardu ( bisoprololu) to jest glownie zwolnienie akcji serca i oraganizm reaguje szybko na ten lek. Mechanizm dzialania ebivololu to jest rowniez dzialanie rozszrzające naczynia krwionośne, co jest dosc skomplikowanym procesem i zajmuje nawet do 4 tygodnii. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość technik farmacji Opublikowano 22 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Odstawianie beta- blokerow powinno się odbywac tylko pod kontrolą lekarza. Skutkiem ubocznym nieumiejętnego odstawiania tych lekow moze byc nawet zawal serca. Więc po co ryzykować? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość technik farmacji Opublikowano 22 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 A co do potencji i ebivolu to radze poczekac okres chociaz 4 tygodnii. Jezeli lek dziala rozszerzająco na naczynia obwodowe to powinien wzmagac potencje a nie ją osłabiać:) Są badania nad newibololem które nawet sugerują że lek działa pozytywnie na potencję.:) Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Elza 12 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Czy zauważył ktoś wpływ ebivolu na przemianę materii - chodzi mi o tycie! Zażywam go od 3 mies, wcześniej sectral i metocard, po kt b źle się czułam (senność, bóle głowy, zmęczenie i duszności w leżeniu). Mam zespół Barlowa, ale w niewielkim stopniu. Do tego biorę coaxil. No i przytyłam 7 kg za pół roku - straszne! Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Pawel461 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Witam wszystkich biorę ebivol rano 5 mg a wieczorem vivace , przez początkowe miesiące było wszystko ok ciśnienie w porządku polepszyło się krążenie krwi nie mam już zimnych dłoni ani stóp , natomiast od jakiegoś czasu zacząłem być strasznie śpiący , oraz mam osłabioną reakcję a także czasem zawroty głowy . Nie długo udam się do lekarza na zmianę leków , czy ktoś miał podobne objawy , aha pierwszym lekiem był betaloc i indapen , gdy je zażywałem wszystko było ok . Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi