Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zażywanie Ebivolu

didi

Rekomendowane odpowiedzi

Brałem przez 3 lata Nebilet. Teraz od miesiąca biorę Ebivol na który zmienił mi mój kardiolog. Nie widzę różnicy. Biorę 1/2 tabletki to co zauważyłem że łatwiej jest podzielić tabletki, lepszy rowek do podziału. Nie wsponinając o tym że w kieszeni zostaje 70 PLN miesięcznie. Za Nebilet płaciłem ok 90 PLN za Ebivol 20 PLN Olek ! 47 lat po zawale od 3 lat.
To jest B-bloker trzeciej generacji bardzo wysoka kardioselektywnośc czyli działa tylko na serce, pacjent palący papierosy, z astmą z POCHP może go stosowac bo nie powoduje skurczu oskrzeli,świetnie reguluje rytm wiem bo sam stosuje a poza tym nie męczę się jak po innych B blokerach bardzo dobry lek.

Witam, mam artymię nadkomorową, szczególnie jak się zdenerwuje. Czy ktoś może wie, czy ten lek uniezależnia pracę serca od nerwów ? Przepisał mi to lekarz ale trochę boję się to brać... Czy ktoś może ma arytmie i po tym leku serce pracuje mu normalnie ?

Ja brałam go przez rok na tachykardię, pół tabl., w pierwszych dwóch tygodniach bardzo obniżał mi ciśnienie i tętno, ale ja miałam normalnie niskie ciśnienie, ale potem było naprawdę ok, organizm się przyzwyczaił zgodnie z tym co mówił kardiolog, serce bardzo ładnie (wg lekarzy) pracowało, czułam się dobrze, mówiąc szczerze ten betabloker ratował mnie bo mogłam normalnie funkcjonować, potem brałam 1/4 teraz mam odstawiony na próbę :)

Zapomniałam napisać, że u mnie ta tachykardia wynika z wypadającego płatka zastawki mitralnej + nerwy (właściwie głównie nerwy), teraz po odstawieniu puls mi się podwyższył trochę ale jest w normie, na razie nie miałam napadów do 160 uderzeń jak poprzednio, na Twoim miejscu zaufałabym lekarzowi, to ponoć bardzo dobry betabloker, wybiórczy, przed nim brałam metocard i nie czułam się tak dobrze jak po ebivolu, jest jeszcze jakiś proc.... nazwy nie pamiętam, który nie obniża tak ciśnienia, ale opakowanie to koszt 250 zł i nie ma NZF nic nie dokłada, ja się na niego nie zdecydowałam bo zwyczajnie nie mam tyle do wydania co miesiąc, a teraz mam nadzieję, że będzie dobrze bez

Witam!! Mam pytanie chciałabym bym dostać jakiś dobry betabloker ale nie mam jak,może pan-pani ma do odsporzedania lub wie kto ma lub też możliwość załatwienia.dobrze zapłacę!!!!zależy mi na czasie!!!!proszę o jak najszybszą odp ma forum!!!Dziękuję

Misio, czyś Ty rozum stracił? Leki są przepisywane konkretnej osobie, w konkretnej dawce. Tylko lekarz ma prawo je przepisywać, bo on wie, jaki lek będzie najlepszy dla danego pacjenta. Nie wolno prywatnie handlowac lekami, to nie cukierki. Jeśli Ci zaszkodzą, kto weźmie za to odpowiedzialność???? Beta-blokerów jest pewnie wiele, ja biorę Ebivol i nie narzekam. Nigdy nie odważyłabym się wziąć od kogoś leków, szczegolnie nasercowych!