Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Widoczne żyły na wewnętrznej stronie dłoni

Gość Maciek

Rekomendowane odpowiedzi

Od czasu jak zaczalem brac piguly na nadcisnienie zaczely byc widoczne zyly na wewnetrzej stroni dloni. Przepisano mi beta bloker, bo moje serce bilo mocniej i szybciej przez ponad 30 godzin, a cisnienei skoczylo do 160/100. Zrobilem badania (ekg, krew, cyfrowa analiza fali pulsu) - w normie, ta ostatnia prawie wzorowa. Domniemam wiec, ze to nerwica. Tymbardziej, ze mam problemy z zasnieciem, jakies drgania wewnetrzne, bole glowy i mrowienia, czasami jeszcze serce mocniej bije i jakies klucia w klatce. Niestety, juz 6 dzien nie biore tabletki, a wciaz te zyly mam widoczne. Cisnienie prawie w normie (srednio 130/85). Poza tym biore tylko suplementy (omege, q10 i witaminy). Co to moze byc i kiedy to zniknie?
Jak to czym? Nigdy wczesniej przed tym incydentem nie bylo tego i czulem sie dobrze. Towarzyszy temu ucisk w mostku, nienaturalnie gorace dlonie, i napiecie w skroniach. Nie biore zadnych lekow, cisnienie prawie w normie. Oczywiste chyba jest to, ze jak cos nie pozwala normalnie funkcjonowac to nie jest dobre. Zwyczajnie chce wiedziec, co jest przyczyna tego i jak mozna to zlikwidowac.
Maćku mam podobne objawy jak i Ty, pojawiły się po... hmm że tak powiem ataku (problem ze złapaniem oddechu, ucisk w mostku, nierównomierne, często silne bicie serca połączone z uczuciem lęku, przyspieszony puls, gorące dłonie. Według mojego lekarza to właśnie jest skutek nerwicy jednak od ponad miesiąca biorę leki psychotropowe mające na celu uspokojenie mnie. Na wszystkie inne objawy zadziałały niemal od razu ale wypukłe żyły po wewnętrznej stronie dłoni zostały. Moje ręce zwłaszcza poniżej kciuka a powyżej nadgarstka (nie wiem jak to miejsce nazwać) są po prostu mocno sine. Jak to odwrócić i czy w ogóle jest taka możliwość - nie wiem :(
witaj maciek ja mam 31 lat i tez biore tabletki na nadcisnienie obecnie mam ok normy ok 125=130/80-85 dzis czuje mrowienie takie lekkie drzenie konczyn dolnych , gornych lekkie mrowienie i takie klucia w glowie w skroni i mierzylem cisnienie bylo 138/85 raz 142/90 hmmmm i takie mam uczucie jakbym byl niepweny niepokoj , lek o swoje zdrowie ze zaraz bede mial zawal i ze zemdleje co to moze byc za cholerstwo ??? !!! pozdrawiam, Arek

Ja też od jakiegoś czasu obserwuję bardzo wypukłe żyły na rękach. I tak, jak w Twoim przypadku zaczęło się to od brania leku na przyspieszone bicie serca, atenololu. Wcześniej nigdy nie miałam takiego problemu. Nie jest to chyba sprawką ciśnienia, bo mam je w normie, najczęściej 120-125/75-80. Dodam jeszcze, że moje ręce są gorące. Wcześniej, przed braniem leku, były lodowate.

EKALOG NADCIŚNIENIOWCA I Leczenie nadciśnienia wymaga cierpliwości, jest to proces długotrwały, dlatego powinieneś zaufać swojemu lekarzowi i z nim współpracować. II Prawidłowe i systematyczne leczenie ochroni przed wystąpieniem powikłań zdrowotnych. III Nie przerywaj leczenia samowolnie. IV Nie bój się występujących objawów niepożądanych, często występujących po zażyciu leków w początkowym etapie leczenia, po indywidualnym dostosowaniu dawek znikną. V Zwróć uwagę na tryb życia, zmiana pewnych złych nawyków na lepsze może zadecydować o sukcesie w leczeniu. VI Zrezygnuj z używek, palenie tytoniu oaz alkohol nie sprzyjają leczeniu. VII Spędzaj wolny czas aktywnie (np. spacer) VIII Zadbaj o zdrową dietę. IX Regularnie odwiedzaj lekarza i wykonuj badania kontrolne. X Postaraj się nabrać dystansu do życia i myśleć pozytywnie. Pozwoli to szybciej pokonać chorobę.