bestia75 Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2009 Czy badanie inwazyjne zwane WENTRYKULOGRAFIA (kontrast do jamy serca w celu oceny jego kurczliwości) jest duzo bardziej niebezpieczne od koronarografii?Jakie powikłania inne niz w przypadku koronarografii moga sie pojawić? Cytuj Odnośnik do komentarza
StaszekEm Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2009 Witaj bestia. Nie potrafię odpowiedzieć jak to wygląda z medycznego unktu widzenia, niemniej 26 lutego miałem przejść obydwa badania (tak zlecił mój kardiolog). W pracowni gdzie robiono mi badania wykonano tylko koronarografię. Jesli chodzi o wentyrkulografię to lekarz przeprowadzający badznie nie wykonał go. Stwierdził, że jest ono bardzo obciążające pacjenta (może tylko mnie) i jeśli nie ma bardzo wyraźnych wskazań do tego badania to oni nie robią. Dodał jeszcze, że w zasadzie większość informacji można uzyskać poprzez echo serca. Nie wiem czy tak obecnie się patrzy na to badanie czy tylko uznał, że to mój stan nie pozwala na jego przeprowadzenie. Choć z drugiej strony to nie stwierdził u mnie żadnych zatkanych naczyń więc uznał za zbyteczne tą wentrykulografie. Cytuj Odnośnik do komentarza
bestia75 Opublikowano 9 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 Dziekuje Staszku za odpowiedz.Mam nadzieje że nie bedzie konieczne w przypadku mojej mamy.Po prostu pytam z ciekawosci w obawie przed ewentualnymi zagrożeniami.Dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi