Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Chory węzeł zatokowy serca i wysoki puls

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo mi zależy na Waszej opinii, wysłam zapytanie też do eksperta, ale nie wiem, czy odpowiada... Mój Partner ma 52 lata, leczy się od lat na nadciśnienie, min bisocard i inne leki, zawsze ekg, próby wisiłkowe, dwa lata temu tomografia serca - ok. Ale: 8 lat temu omdlenie: białe wargi, zwiotczenie - nie miał siły iść, pusciły zwieracze. trzy lata temu - znów taka sytuacja. Teraz czasem zawiruje mu w głowie, zwłasza jak np. wstanie. Czasem ma też wrażenie, jakby się przedzierał przez pajęczynę. Tydzien temu rezonans głowy - ok. Dwa dni temu holter 24 - ocena: bradykardia, puls od 32 (najniżej, noc) do 113 (po jeżdzie na rowerze stacjonarnym) średnio 50-60,dwa razy pauza RR, jedna miała 2,5 sek. wskazania - zastawka. Lekarz kardiolog - rozrusznik. On jest otyły, odchudza się ostatnio (już z 96 na 89) - wynik diety, biegania co dzień 10 min. Czy rozrusznik to jedyne rozwiązanie? Może to lek - leki wywołay takie obniżenie pulsu (ciśnienie też, przejrzałam książeczkę, jest od miesięcy niższe, nawet ostatnio 90-60, 113- 70) Może wystarczy je odstawić? (Od wczoraj nie bierze bisocardu. Ma za to bellapan. ) Może schudniecie obniżyło puls dodatkowo. To bardzo aktywny człowiek, wręcz wulkan energii, pracoholik. Jestem przestaraszona wizją rozrusznika i bardzo bym pragnęła, żeby dało się farmakologicznie poprawić puls. A lekarz wpisał w opis - chory węzeł zatokowy.
Witaj! Dlaczego jesteś tak przestraszona wizją rozrusznika. To przecież jeden z łagodniejszych środków stosowanych w szeroko pojmowanej kardiologi. Z rozrusznikiem bedzie nadal wulkanem energi i 9niewiedziec czemu) pracoholikiem. No i na dodatek nie będzie wydawał kasy na leki regulujące tętno. Dlaczego nikt nie boi się sztucznej szczęki? Rozrusznik to taka proteza. Owszem elektroniczna ale przecież coraz częściej od sprawnej elektroniki zależy nasze życie. Samo wszczepienie to zabieg po którym wychodzi się ze szpitala na 3 dzień. Ja mam już 4. Wymiana następuje średnio co 7 lat. Da się żyć bez żadnych ograniczeń no chyba, że są inne choroby współistniejące.
Do EVAMAGDA,doskonale Cie rozumiem.rozrusznik to OSTATECZNOSC,bardzo ryzykowna.Słuchaj nie wolno nagle odstawiac jakiegokolwiek leku nasercowego/na cisnienie itp.TRZEBA STOPNIOWO ZMNIEJSZAC DAWKI-PAMIETAJ! Co do Twojego pytania,to fakt ze te leki ktore wymieniłas obnizaja puls..Moga tez wzajemnie zachodzic miedzy nimi interreakcje ktorego skutek to bradykardia.IDZCIE DO INNEGO LEKARZA!tylko nic nie mowcie o diagnozie poprzedniego,zeby sie nie zasugerował a POMYSLAŁ! Działaj.zrob wszystko zeby ominac rozrusznik..chyba ze paru lekarzy nie zaleznych od siebie to potwierdzi.Trzymaj sie:-)pozdrawiam:-)marta
Gość Kiepska sprawa
Doszły mnie słuchy że związki potasu obniżają coiśnienie.Należy też łykać mniej związków sodu.Radzę przynajmniej z tym spróbować bo wtedy będzie tanie i zdrowiej.I być może zmiana diety by sie przydała.