Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból w klatce piersiowej, silny ucisk na mostek

Gość Ania

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Pomocny77

Witam. mam nie całe 16 lat od nie dawna boli mnie w mostku a tak dokładnie to gdy siedzę i np. gram w grę na komputerze czuje mocny nacisk na mostek jakby mi miało zdusić całą klatkę piersiową odczuwam ten ból prawie tydzień i codziennie jest tak samo oprócz tego piecze mnie mostek odczuwam bóle w okolicach łopatek(pieczenie również) . Proszę o pomoc ponieważ byłem w szpitalu EKG,USG Ok wyniki bardzo dobre a ja sie musze u porywać z bólem. Z góry dziękuje za odp.

Gość marlena001

Ja miałam swego czasu takie problemy, nie mogłam oddechu wziąć i to działo się codziennie rano i czasami też po południu, ucisk niesamowity.. zrobiłam mase badań ale twierdili że to z nerwów. Z reguły jestem spokojną osobą, więc trochę mnie to zdziwiło. W każdym razie mój znajomy polecił mi pewnego lekarza tu w Warszawie i on zalecił mi rezonator biofotonowy. Zdecydowałam się go stosować i rzecywiście, pomaga. Po trzech tygodniach czułam się jak nowo narodzona.

Witam,. ja również mam bóle w okolicach mostka. Można powiedzieć, że boli mnie 40% czasu kiedy nie śpię. Obecnie mam intensywny czas w pracy, więc mam nadzieję, że jak się skończy, to ustaną bóle. Odłożyłam kawę sypaną i trochę mi lepiej.Mam 28 lat. Jeżeli chodzi o wrzody żołądka, to mój dziadek się wyleczył pijąc codziennie kieliszek KITU pszczelego. pozdrawiam i mam nadzieję, że nam przejdzie Ania

Witam wszystkich. Najczęściej nie jest to związane z sercem, także bez obaw. Chodzi o stres i styl prowadzonego życia. Przede wszystkim dieta i regularne posiłki, oraz postawa. Kręgosłup bardzo często przy złej postawie uciska nerw błędny (sercowy) co prowadzi do zaburzeń koordynacyjno-ruchowych, w tym bólu w obrębie klatki piersiowej, przy złej diecie ból żołądka potęguje w obrębie mostka, a raczej pod, ale ból zawsze promieniuje. Jestem po badaniach ekg, badaniach biochemicznych, rtg klatki piersiowej, ale konsultowałem wszystko z rehabilitantem. Opinia lekarzy oraz moje doświadczenie się pokrywają. Ja po tygodniu zmiany stylu życia odczuwam ulgę. Bardzo ciężko było mi wykryć i powiązać te dolegliwości ale zapewniam, że odpowiednia dieta i ćwiczenia pomogą. W przypadku ciężkich zaburzeń ruchowych i napadu paniki najlepiej skorzystać z nordic-walking 15 min dziennie plus proste ćwiczenia rozluźniające na kręgosłup. Ja tak robię i mi bardzo pomaga. Zapewniam, że pozostawienie tego problemu nie pomoże, a symptomy będą się pogarszać. Co w rezultacie może wywołać prawdziwe choroby serca. Ja też walczę i każdego dnia odkrywam nowe możliwości, ale nie szukam leku, tylko przyczyn, lepiej zapobiegać. Pozdrawiam. P.S. Dodam, że nie jestem zwolennikiem lekomanii na każdy ból, tylko gdy jest zagrożone ludzkie życie i przede wszystkim za zgodą lekarza. Ludzkie życie to największa wartość.

Witajcie, Czytając Wasze wypowiedzi muszę się przyznać, że również mam problemy z bólem (uciskiem) w klatce piersiowej :( ból niesamowity. złapał mnie rano, pojechałam na pogotowie z tamtąd karetką do szpitala. Z badań wyszło Ostre Zapalenie Trzustki- dodam, że mam 21 lat! po 4 dniach spędzonych w szpitalu pod kroplówką wrócilam do domu, po kilku dniach ból się powtórzył ale już bez duszności. Pomóżcie co robić?

Gość Adam12342122

Witam, ja mam takie bóle od 4 miesięcy. Badanie krwi,moczu ekg i echo serca wszystko ok. Robiłem również prześwietlenie klatki piersiowej też wszystko dobrze. Nigdy wcześniej nie miałem żadnych problemów z sercem jaki w mojej rodzinie nikt na serce nie cierpiał. Czas pokaże co będzie dalej ale ciężko z tym bólem żyć.

Gość Ania 22 Lodz

Tez od 4 miesiecy codziennie mam taki bol w klatce piersiowej, okropnie mi przeszkadza, jak tylko bym mogla wyjelabym to serce, bylaby taka ulga... bylam na pogotowiu zrobiono mi 3 miesiace temu ekg wyszlo wszystko ok, pomyslalam ze poczekam troche bo moze to od stresu, niestety dzisiaj bylam u kardiologa mialam robione echo serca i wszystko w porzadku, zadne leki uspakajajace ekstra spasmina validum nic nie pomaga, ten bol przeszkadza w kazdej czynnosci w pracy w domu nawet nie moge spokojnie wyjsc na spacer juz nie wiem co mam robic jestem zalamana...

Gość Piotrek84r

Witam serdecznie, dawno takiego ucisku na mostku nie mialem jak dzisiejszej nocy. Byla to 2 w nocy i meczylem sie gdzies do 4. Przez ten czss poczytalem kilka forów. Serde odpada, zapadniecia klatki rowniez (mam 30 lat i z wf-ow nigdy nie rezygnowalem, co wiecej bylem w klubie sportowym), kregoslup tez odpada poniewaz biegam systematycznie od baaardzo dawna- a jak wiadomo miesnie wyrobione podczas biegania wspieraja kregoslup - dzieki bieganie nie bola mni juz tzw korzonki. Postawilem sobie doagnoze sam: zoladek. Przypomnialem sobie ze to po obfitym jedzeni tuz przrd snem bolal mnie zawsze ren mostek. Tak wiec jezeli nacisniecie sobie na brzuch tuz pod mostkiem i zaboli - to prawdopodobnie jest zoladek, warto miec wtedy krople zoladkowe w szafce :) a najlepiej mie podjadac przed samym snem. Przepraszam ze brak PL znakow ale pisze na telefonie. Pozdrawiam i wspolczuje.

Gość mania0602

Witam. Mam podobne objawy jak wy, ból za mostkiem, przy tym lewa strona żeber, przez to nie moge spać w nocy, boli gdy siedzę, leżę, chodze i się schylam. Zaznaczam że mam 17 lat. Na początku myślałam, ze to żołądek bądź wątroba ale za długo by to trwało ( 3 dni). Nie wiem co to. Ale nie jest dobrze, nawet przy oddychaniu boli. Poczekam jeszcze trochę, kilka dni jak nie przestanie to wybiorę się do lekarza, bo nie widzę innego wyboru. Pozdrawiam

Gość Małgorzata

witam cierpiacych ...tez od czasu do czasu miewam tawkie bóle, ale u mnie wyglada to troche inaczej . łapie mnie gównie w nocy ok. 2-3 nad ranem . Jest to sciskajacy ból w górnym nadbrzuszu miedzy piersiami, dzis nawet maiłam takie bóle bardziej po prawej stronie z promieniowaniem na plecy i prawa łopatkę . bardzo wnikliwie to obserwowałam a wiec ból nasilał sie co 15 min. trawał ok 5 min , ja usypiałam a za 15 znów sie pokjawial i tak z 6-7 razy az ustapil i usnęłam po prawie 2 godzinach. Miewam to tak srednio raz w roku od prawie 7 lat . Robili mi usg, i inne badania , nic nie stwierdzono...w tym miesiacu miałam usg brzucha , wiec trzustka i watroba w normie, cos tam z woreczkiem żolciowym..czy może takie bóle wywoływac woerczek zolciowy a moze refluks, bo w ciagu dnia miałam wzdecia i ciagle gazy...wyczytałam ze to moze miec zwiazek. zaznaczam ze ból nie do wytrzymania i bardzo wyczerpuje . jesli ktos mial podobnie , prosze o maila na priv..margerita4@o2.pl...pozdrawiam 

W dniu 25.10.2007 o 20:26, Gość colli napisał(a):

witam mialem ten sam problem bylem swiecie przekonany ze to od serca i lekarze w przychodni zaczeli mnie leczyc na nerwice serca ale po roku bole nie ustepowaly a wogule to mialem robione ekg, usg serca i nic dopier po roku trafilem do prywatnej kliniki zrobili mi serje badani i sie okazalo ze mam zwyrodnienie w stawie zebrowo poprzecznym zaczzeli mnie leczyc i bole ustepuja nie sa tak silne jak byly a lecze sie dopiero tydzien wiec zachecam do pujsci do kakretnych fachowcow pozdrawiam

Teraz, Jnez napisał(a):

Ja męcze się już dwa lata niema dnia żeby mie niebolało w klatce jak się obudziłam rano z bólem tak do tej pory miałam wszystkie badania robione chodzę od lekarza do lekarza jeden mówi że nerwica drugi że nerwobóle trzeci że od kręgosłupa a ja panikuje jak boli bo zaraz myśle że to zawał co robić szukam pomocy

W dniu 5.09.2013 o 20:50, Gość Artur1989 napisał(a):

Witam wszystkich. Najczęściej nie jest to związane z sercem, także bez obaw. Chodzi o stres i styl prowadzonego życia. Przede wszystkim dieta i regularne posiłki, oraz postawa. Kręgosłup bardzo często przy złej postawie uciska nerw błędny (sercowy) co prowadzi do zaburzeń koordynacyjno-ruchowych, w tym bólu w obrębie klatki piersiowej, przy złej diecie ból żołądka potęguje w obrębie mostka, a raczej pod, ale ból zawsze promieniuje. Jestem po badaniach ekg, badaniach biochemicznych, rtg klatki piersiowej, ale konsultowałem wszystko z rehabilitantem. Opinia lekarzy oraz moje doświadczenie się pokrywają. Ja po tygodniu zmiany stylu życia odczuwam ulgę. Bardzo ciężko było mi wykryć i powiązać te dolegliwości ale zapewniam, że odpowiednia dieta i ćwiczenia pomogą. W przypadku ciężkich zaburzeń ruchowych i napadu paniki najlepiej skorzystać z nordic-walking 15 min dziennie plus proste ćwiczenia rozluźniające na kręgosłup. Ja tak robię i mi bardzo pomaga. Zapewniam, że pozostawienie tego problemu nie pomoże, a symptomy będą się pogarszać. Co w rezultacie może wywołać prawdziwe choroby serca. Ja też walczę i każdego dnia odkrywam nowe możliwości, ale nie szukam leku, tylko przyczyn, lepiej zapobiegać. Pozdrawiam. P.S. Dodam, że nie jestem zwolennikiem lekomanii na każdy ból, tylko gdy jest zagrożone ludzkie życie i przede wszystkim za zgodą lekarza. Ludzkie życie to największa wartość.

Witam wszystkich. Mnie również boli w klatce piersiowej.  Zaczęło się w 2020 roku w kwietniu, po wypiciu alkoholu.  Na drugi dzień obudzilem się z silna dusznością i bólem w klatce piersiowej. Był to okres pandemi, także dostęp do lekarza Był ograniczony. Dostałem leki rozkórczowe ale to nic nie pomagało. W czerwcu ból Był tak już silny i strach przed czymś że coś mi się stanie że wylądowałem na SORze. Trzymali mnie tam 10 godzin porobili wszystkie badania, które wyszły dobrze. Po tym epizodzie wylądowałem jeszcze u neurologa, ale też mi nie pomógł.  Wreszcie u kardiologa z polecenia. Ten przepisał mi aspargin i wode z miodem na czczo. Pomagało mi to w jakimś stopniu. Wspomagałem się też hydroxizinum 25mg co też bóle ustępowały ale nie do końca.  W tym roku 2024 trafilem do psychiatry  dostałem antydepresant, ale po trzech dniach nie mogłem go brać bo miał straszne skutki uboczne. Ciągnie to już czwarty rok a ból nadal trwa i ścina z nóg jak jest nasilenie. Może ktoś ma podobny przypadek z którym się uporał. Proszę o pomoc.

W dniu 18.06.2011 o 17:56, Gość Sarenka napisał(a):

Witam ... od 3tyg mam bol w klatce piersiowej.. na poczatku to nie bylo tak strasznie teraz nie moge wyrobic. Bylam u lekarza i powiedziano mi ze to oskrzela mam zainfekowane i dostalam antybiotyk, antybiotyk wybralam ... i bol sie pogorszyl.Jedyne co mi pomagalo to tabletki przeciobolowe. Tez tak mialam ze jak sie polozylam to juz wstac nie moglam tylko z czyjas pomoca. Wkoncu nie wytrzymalam i poszlam do szpitala. Zrobili mi wszytkie badania na serce oraz przeswietlenie klatki piersiowej. Po wykoaniu wyszystkich badan okazalo sie jestem zdrowa, ale bol w klatce nadal istnieje. Doktor stwierdzil ze nadwyrezylam sobie miesien klatki piersiowej i jedynie co mi pomoze to nadal brac tabletki przeciwbolowe. Niestety one juz nie dzialaja na mnie a bol jest okropny nie wiem co mam robic :((

Czy uporałeś się  z bólem?