Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Przerwy w pracy serca u sportowca

Gość Tomasz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Uprawiam sport wytrzymałościowy. Do tego dochodzą treningi na siłowni. Kilka razy po (może ma to znaczenie) treningach na siłowni, leżąc wieczorem przed TV, zauważyłem przerwy w pracy serca. Na przykładzie: 1) normalna praca: puk puk puk puk puk puk puk itd. 2) przerywana: puk puk ... puk puk ... puk puk ... itd. lub też: puk puk puk ... puk puk puk ... puk puk puk ...itd. Momentami aż mnie to bawiło, wyglądało to jakby serce zapominało o jednym uderzeniu i konsekwentnie się tego trzymało. I tak do momentu w którym wykonałem ruch powodujący przyspieszenie akcji serca - wówczas wszystko wracało do normy, by po chwili gdy puls się obniżył, ponownie pojawiała się regularna przerwa co dwa/trzy uderzenia. Przerwa następowała zarówno podczas wdechu jaki i wydechu. Założyłem pulsometr i on również pokazywał tę przerwe (a puls jak to po ciężkich treningach miałem dosyć wysoki około 60 uderzeń na minute). Dlaczego tak się dzieje? Czym to może byc spowodowane? O czym to świadczy? Z góry dziękuje za pomoc.
W 24 godz. bad. EKG met. Holtera przez większość czasu bradykardia 40-50/min, zarejestrowano 5 tysięcy pauz o czasie trwania pow. 2,0 sek (najdłuższa 2,8 sek). To wynik badania mojego Taty, proszę powiedzieć czy to niebezpieczne taka ilość pauz. o takim czasie ich trwania. Czy potrzebne jest wszczepienie stymulatora serca, czy te pauzy w biciu mogły doprowadzić do utraty przytomności ?
TAK TE PAUZY POWODOWAŁY TE UTRATY PRZYTOMNOŚCI ICH LICZBA JEST WYJĄTKOWO NIEBEZPIECZNA DLA MÓZGU!! JEŻELI NIECHCESZ ŻEBY TWUJ OJCIEC ZA NIEDŁÓGO ZMYSŁY STRACIŁ TO WALCZ JAK LEW O ELEKTROSTYMÓLATOR BO INACZEJ JEGO MÓZG ZA NIEDŁUGO WYSIĄDZIE. A CO KO ROBIĄ KARDIOLODZY NIEUDACZNIKI.
witam . mam podobny problem do opisywanych na początku. Moje serce bije i naglwitam . mam podobny problem do opisywanych na początku. Moje serce bije i nagle zwalnia rytm np:gdy się i wtedy się budzę wystraszony... co jest? barkuje mi wtedy powietrza zaczynam nerwowo chodzić co przyspiesza tętno i po jakims czasie jest ok.czasem wzywalem pogotowie i nic nie wykryli , mialem robione wszystkie badania i nic miałem nadkomorowe uderzenia. Po takim zajsciu odczuwam lekkie kłucie z lewej strony. mam 23lata proszę o pomoc