Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zasłabnięcia po wszczepieniu stymulatora serca

Gość Przemo

Rekomendowane odpowiedzi

2 tygodnie temu ( dokładnie 09.02.09 ) moja mama miała wszczepiany stymulator serca. Od tego czasu już 3 razy zabierało ją pogotowie z powodu zasłabnięcia. W momencie zasłabnięcia mama ma bardzo niskie ciśnienie bo około 90/60 i prawie nie wyczuwalny puls. Po przyjeżdzie do szpitala zbadano mamę, podłączono do aparatury i stwierdzono, że EKG jest najlepsze, wprost nie mogli wszyscy wyjść z zachwytu, ciśnienie super, zapisano leki ( za każdym razem coś innego ) i wypisano do domu. Nie wiem co się dzieje, czy stymulator może działać nieprawidłowo ? Słyszałem o wadliwych stymulatorach. A może jest źle wyregulowany ? jeśli tak to gdzie się udać do podregulowania ? Nie wiem co robić, proszę o pomoc.
Witaj przemo. Oczywiście, że może zdarzyć się wadliwy stymulator. Nie wiem gdzie twoja mama miała przeprowadzony zabieg. Wydaje mi się, że przy każdym ośrodku wszczepiającym stymulatory jest Poradnia Kontroli Stymulatorów. Tam się przeprowadza okresowe kontrole. Po wszczepieniu po 2 tygodniach i po 1 miesiącu a potem normalnie co pół roku. Jak kończy się bateria to znowu częściej. Oczywiście można się zgłosić do Poradni w każdej chwili.