Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Leki i nadciśnienie tętnicze IV stopnia

Gość michał

Rekomendowane odpowiedzi

Gość michał
Lecze sie od 4 lat z powodu nadciśnienia tętniczego IV stopnia biorę leki:Prestarium 4 mg,metoprolol 50mg,Lisihexal 10mg,mimo to wystepują u mnie zwyżki ciśnienia nawet do 200110 czy to normalne przy takich i tylu lekach?,cholesterol 312.mam dopiero 21 lat,wiem że nadciśnienie jest u mnie chorobą dziedziczna ale chciałbym w miare normalnie funkcjonować.w echo-przerost lewej komory,EF-58%.prosze o odpowiedz i pomoc,a może potrzebna jest zmiana leków.pozdrawiam.
MICHAL przy zakladnai tematu pisze: Napisz poprawny, kompletny tytuł. Unikaj słów: witam! pomocy! przeczytajcie! ratunku! itp. (chyba nie zauwazyles) Skoro masz takie skoki cisnienia koniecznie idz do swojego lekarza i powiedz mu o tym. Widocznie leki ktore masz sa nieodpowiednie. Lekarz w tym przypadku jest jedyna dobra rada. Pozdrawiam
Witam! Nadciśnienie iV stopnia u 21 letniego pacjenta to niezbyt częsty przypadek a jeżeli leczysz się od czterech lat i ciśnienia nie udało się ustabilizować to nasuwają się poważne wątpliwości co do zastosowanej terapii. Moim zdaniem powinieneś trafić na specjalistyczny oddział szpitalny zajmujący się leczeniem nadciśnienia ( są takie ) gdzie zostaniesz gruntownie przebadany i *ustawiony* na lekach. Po szpitalu będziesz pacjentem poradni leczenia nadciśnienia i myślę że będziesz mógł wrócić do życia zbliżonego do normalności. Zbliżonego bo trzeba przyjmować leki , stosować dietę itp. Jeżeli chodzi o przerost lewej komory to jest oczywistą konsekwencją nadciśnienia .Lewa komora jest związana z dużym krwiobiegiem i musi przerosnąć aby obsłużyć organizm. Istotne jest aby przerostowi nie towarzyszyło ścieńczenie ścian komory. Niepokojący jest również wysoki cholesterol a nie napisałeś że bierzesz jakieś statyny czy inne. Tylko pełna diagnostyka i specjalistyczna pomoc im szybciej tym lepiej. Pozdrawiam
Kurcze, stara nie jestem w moiuch oczach jeszcze. tez miała wysokie nadciśnienie, może troche niższe niz ty. Wiem, ze bardfzo wielu pacjentów z takim nadciśnieniem trafiało przy mnie na oddział nefrologii wlasnie w kierunku diagnozy pochodzenia tego paskudztwa. Mnie udało sie dobrac leki. Powiem tak, na oddziale kiedyu powiedziałam czym sie leczę lekarze się smiali. Bo podobniez ten lek działa tylko 6 godzin i co potem ? Teraz dobrano tak, ze musze mierzyć i decydowac czy brac dawke czy nie. Najczęsciej nie, bo mam znów drugie jak dla mnie niskie. Ale najważniejsze, że nie jest juz wysokie. Koniecznie wybierz sie do lekarza, bo wiem po sobie, że w Twoim wieku lekceważyłam sparwę, czego teraz żałuję. Pozdrawiam i zyczę zdrowia
Witam wszystkich mam od 3 miesięcy problem nie mogę normalnie funkcjonować ponieważ są takie sytuacje jak np: stoję sobie na peronie i czekam na pociąg i nagle robią mi się miękkie nogi robi mi się słabo niedobrze trzęsą mi się ręce jest mi zimno serce mi strasznie wali i strasznie chce mi się kupe panicznie rozglądam się za ubikacjom co mi jest pomóżcie!! prosze
Gość Weronika
Michał, jeśli bierzesz Prestarium i Lisihexal jednocześnie to źle! Oba leki działaja w tym samym mechanizmie (ACE inhibitory). Zapytaj czy lekaż zamiast Prestarium lub Lisihexalu nie doda Ci leku Inspra w małej dawce (25mg) Ostatnie publikacje wskazują że dodanie Inspry do ACE inhibitora daje bardzo dobry rezultat. By może będzie Ci potrzebny jeszcze inny lek