Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Śluzak w prawej komorze serca

Gość Halina

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem po operacji Sluzaka.Zabieg odbył się bez powikłań.Do tej pory było wszystko OK.Jednak w ostatnich dniach źle się czuję nie wiem czy jest to spowodowane zmęczeniem i panującą aurą czy coś się dzieje? -szybko się męczę -mam silne bóle mięśniowe,szczególnie mięśni podudzia są twarde i napięte Nie wiem najważniejszego czy istnieje możliowość,że śluzak umiejcsowi się jeszcze w innych miejscach mojego ciała?
droga pani halino ja juz jestem 5 lat po operacji sluzaka lewego ptzrdsionka. mam takie same dolegliwosci, dusznosci i meczliwosc a w dodatku od 3 lat mam poglebiajaca sie suchosc w nosie. trudno mi oddychac i nie wiem co to moze byc. moze to przerzut. prosze odpisac. silna zdzicha
Sluzak jest łagodnym guzem , umiejscowionym w jamach serca ( najczęściej w lewym przedsionku). Czasem bywa ,że pojawia się ponownie , stąd ważne sa okresowe kontrole echokardiograficzne. Objawy jakie panie opisuja raczej nie maja związku z przebyta operacja kardiochirurgiczną
Szanowna pani Izabelo. ja 6 lat temu przebyłam operacje śluzaka lewego przedsionka serca. Mam takie same objawy jak pani halina i Zdisia. Nie rozumiem wiec czemu pani uwaza ze sa to skutki nie zwiazane z opracja skoro ja ją przebylam i mam takie same objawy. W dodatku mam zespół krążenia hiperkinetycznego, przed operacją dostaleam zator do lewej nogi, byla to tkanka rozpadajacego sie sluzaka. Operacja byla natychmiastowa. Jezeli pani jest lekarzem i wie czego moga to byc przyczyny to prosze odpisac. z góry dziekuje
Gość marzena
Witam a ja mam pytanie czy ktoś może mi napisać na czym polega operaczyja usunięcia śluzaka tzn. jak ona wygląda czy rozcinają klatke piersiową czy w inny sposób bo właśnie zawiozłam babcie do szpitala i jedna z pacjętek powiedzała że nie tną klatki piersiowej,tylko jak będą robić **koronografie**to odrazu go usuną coprawda będe rozmawiać z lekarzem dopiero jutro ale już dziś chciałabym coś więcej wiedzeć .z góry dzękuje
Droga Pani Marzeno, ja mialam usunietgo sluzaka z lewego przedsionka, mialalm rozcinanom klatke piersiowa. Nie wiem czy jest to konieczne poniewaz ja miaam operacje w 2001 roku ale teraz medycyna poszla na przod i byc moze sa inne sposoby ale to zalezy tez gdzie dany twor sie znajduje czy w komorze czy w przedsionku. Moja operacja byla interwencyjan gdyz sluzakb byl w stanie rozpadu. Prosze sie nie martwic babcia napewno wroci do zdrowia:) Do widzenia

Ja jestem dwa lata po usunięciu śluzaka z lewej komory serca. W pierwszych miesiącach po operacji puchły mi nogi, szybko się męczyłam. Obecnie staram się żyć normalnie, pracuję zawodowo, uprawiam nordic walking - już po operacji przeszłam 5 km a zamierzam zacząć ćwiczyć intensywniej żeby poprawić kondycję, cały czas przyjmuję bisocard 5 2 * na dobę i acard. Pozdrawiam

Witam . mój mąż w październiku 2015r. usuwanego śluzaka mamy 8 styczeń 2016r. i właśnie dziś ma kolejną operacje usunięcia śluzaka - lekarze nadal niewiedzą dlaczego tak sie dzieje...czy to możliwe?..ja rozumiem...lekarz to tylko człowiek......ale w tak krotkim czasie kolejna operacje z otwarciem klatki piersiowej.....:(..to jest masakra....:(..mąż ma 42 lata..:(

Witam . w przeciągu kilku miesiecy miałem dwie operacje usuniecia śluzaka pierwsza w pażdzierniku 2015 r druga styczeń 2016 r -do tego miażdżyca i podejrzenie Trombofilii Ogolny stan zdrowia-szybko sie męcze, problemy z chodzeniem a mam dopiero 42 lata -lekarz mowił ze śluzak znów może sie pojawić Jestem pod stałą kontrolą lekarzy Kardiochirurgów i Kardiologow w szpitalu Uniwersyteckim we Wrocławiu.

Gość Swidnica

Witam. W przeciągu kilku miesięcy na przełomie października 2015 a czerwca 2016 sluzak odnowil sie. Pierwsza operacja październik druga styczeń mamy czerwiec kolejny raz guz się pojawił. Lekarze się dziwią ale starają się coś wymyślić. Ogólny strach.

Gość Swidnica

Witam. W przeciągu kilku miesięcy na przełomie października 2015 a czerwca 2016 sluzak odnowil sie. Pierwsza operacja październik druga styczeń mamy czerwiec kolejny raz guz się pojawił. Lekarze się dziwią ale starają się coś wymyślić. Ogólny strach.

Gość Renia Terenia P.

Witam. Jestem po operacji śluzaka w 2013 roku. Piszę 22 10.2018 r. Był w lewej komorze serca. Cięcie boczne przez opłucną. Boli do dzisiaj. Zrobiło się b. dużo zrostów. Kontroluj ę się teraz co roku. Na razie nie ma wznowienia. Miałam takie objawy jak przy silnej migrenie. Tzn aury, zaburzenia widzenia, mowy, drętwienie ręki lewej, wokół ust, zaniku czucia, poczucie braku przyciągania ziemskiego, wrażenie walenie się na mnie ścian. Teraz mam bardzo złe samopoczucie. Szybko się męczę i mogę ciągle spać. Poza tym mam skacząc puls. Pozdrawiam. 

Witam mam 48 lat  już rok jak.jestem po operacji śluzaka który znajdował  się w lewym przedsionku.był dość duży  3 cm.Nie miałam rozcinanego mostka.Torakotomia przednio boczna.Dziękuję bardzo dr.Kuśmierskiemu z Instytutu w Aninie .Mogę normalnie funkcjonować.Nie męczę się, nic mi nie dolega. Jestem aktywna kobietą która ćwiczy 2 razy w tygodniu zumbę. 

Gość Ona123

Witajcie. 

Mój mąż dowiedział się że ma śluzaka w sercu. Będzie miał operację. Chciałabym się dowiedzieć od osób które taka operację przeszły jak to wygląda po operacji? Ile czasu się zostaje w szpitalu? Jak wygląda rehabilitacja po takiej operacji i czy wraca się do pełni zdrowia? Pozdrawiam 

W dniu 1.05.2019 o 20:54, Gość Ona123 napisał:

Witam, Miałam taka operację miesiąc temu, po operacji leżałam 10 dni bez powikłań. Z tego co wiem to mostek zrasta się 3 miesiące, nie wolno dźwigać( tylko do 1 kg) w tym czasie, podnosić rąk do góry, jeździć tylko na rowerze stacjonarnym, spać na plecach i ogólnie uważać na siebie w tym czasie. Myślę, że rehabilitant w szpitalu wszystko powie jak należy się zachowywać. Mnie powiedziano, że trzeba normalnie żyć po rehabilitacji. Życzę powodzenia i szybkiego powrotu do zdrowia.