Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników morfologii krwi przy złym samopoczuciu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Od jakiegoś czasu niezbyt dobrze sie czułam, więc zrobilam badanie krwi. Oto nastepujące wyiki; HCT 39.3 RBC 4,21 HGB 13,2 WBC 6,7 MCV 93 MCHC 33,7 MCH 31,4 N:27,0-31,0 RDW-CV 12,2 N:12,7-20,7 PLT 264 MPV 8,2 NEUT 4,02 LYMPH 2,13 MONO 2,25 EO 0,29 BASOO 0,02 OB po1h 5 GLUKOZA w surowicy 101 Z.ref.:60-90 Oprócz MCH i RDW CV oraz glukozy wszystko OK. Wiem, że glukoza we krw,i a raczej jej podwyższony poziom świadczy o cukrzycy, proszę pomóżcie czego oznaka są te nieprawidłowe wartości i na jakie badania sie udać,... Z góry dziekuję.
Gość gosia378
Przede wszystkim powtórz sobie badanie. Zrób je na czczo a poprzedniego dnia nie objadaj się. Jedz zwyczajnie - bez ogromnych ilości słodkiego. Jeśli w powtórkowym wyniku będzie wyższa glukoza - idź do swojego lekarza rodzinnego lub innego internisty. On Cię pokieruje.
nie panik€j to sie mieści w granicy błędu. Można by powiedzieć ześ zdrowa jak koń. Pokaz mi kogoś kto się czuje całkiem zdrowy. a za jakis czas powtórz badanie. żyj normalnie, nie jedz więcej niz potrzebujesz. Powodzenia.
Gość Kiepska sprawa
Proponuję zrobić nadanie ilości związków we krwi.Czy masz niedobory albo zatrucia.Najlepiej prawie wszystko z tablicy mendelejewa-przynajmniej to co sie kumuluje np-berylu,rtęci,uranu,talu itd..Poza tym zbadać dietę-czy nie ma w niej trucizn.
Dziękuję ślicznie za rady... Mam jeszcze jeden problem znacznie poważniejszy... otóż jakiś czas temu bolała mnie głowa przez ok tydzień *dzień w dzień* i przyznam, że środki przeciwbólowe na niewiele się nie zdaly... Bóle przeszły po tygodniu, a teraz mam wrażenie, że pogorszył mi się wzrok... Mam sporo na głowie, gdyż studiuję i z początku myślałam, że to z przemęczenie, ale w miarę jak zaczęlam szukać inf na ten temat coraz bardziej utwierdzam sie w przekonaniu, że muszę zrobić jakieś badania... Moje pytanie brzmi: do jakiego specjalisty się udać i czy muszę mieć skierowanie? Będę wdzięczna za jakiekolwiek inf...
hej, ja też sobie dzisiaj zrobiłam badania krwi, bo juz od jakiegos czasu pobolewa mnie głowa a w dodatku czuje jak lekko drętwieje mi lewa strona ciała.... obawiam się ze to na tle nerwowym, ale badania warto zrobic, życzę powrotu do zdrowia :)